Bila Budak Tadika Di Temubual Tentang Cara Lawan Cov1d-19, “Kita K3ntut…”

Bermula 1 Julai, kerajaan telah membenarkan pembukaan semula prasekolah dan tadika untuk memastikan kesejahteraan kanak-kanak berusia 4 hingga 6 tahun terjamin.

Ini termasuklah interaksi sosial yang penting untuk kesihatan mental mereka, di mana interaksi melalui atas talian didapati kurang berkesan. Tambahan pula kanak-kanak juga tidak digalakkan untuk meluangkan terlalu banyak masa di hadapan skrin monitor.

Oleh kerana pembukaan prasekolah dan tadika adalah wajar, guru-guru tadika dan pihak pengurusan sekolah bertanggungjawab memastikan kanak-kanak dipantau mengikut keperluan SOP.

Sementara itu, ibu bapa juga dinasihatkan untuk mengajar dan mempersiapkan anak-anak dengan pengetahuan yang betul tentang penjagaan kebersihan untuk mengelakkan ris1ko jangk1tan Cov1d-19. Antaranya adalah untuk selalu memakai hand sanitizer, memakai mask, dan mengekalkan penjarakkan sosial.

Seperti dalam sebuah laporan berkenaan pembukaan semula tadika oleh Buletin TV3, seorang kanak-kanak ditemubual tentang pengetahuannya berkenaan Cov1d-19.

Namun jawapannya mencvri perhatian ramai apabila adik bernama Muhammad Rifqi itu menyifatkan Cov1d-19 sebagai sesuatu yang tajam seperti dinosaur.

Apabila ditanyakan tentang cara untuk melawan Cov1d pula, kanak-kanak itu dengan teruja menjawab dengan cara k3ntut.

Rata-rata netizen cair melihat telatah comel adik itu, dan walaupun jawapannya lucu dan tidak relevan, ramai yang meninggalkan komen seolah-olah mengambil serius cara penyelesaiannya menggunakan k3ntut itu. Di samping itu juga ada yang merasakan cuti PKP telah meningkatkan imaginasi kanak-kanak tersebut.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: HCL

Be the first to comment on "Bila Budak Tadika Di Temubual Tentang Cara Lawan Cov1d-19, “Kita K3ntut…”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*