Siapa Sangka 5 Puteri Jelita Ini Anak Kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah

 

Jika sebelum ini kita dapat mengenali putera-putera raja Pahang, kali ini kita kenali pula puteri-puteri raja negeri itu yang cantik dan anggun.

Cantik dan bijak

Tengku Puteri Iman Afzan adalah yang sulung antara tiga puteri selain Tengku Ilisha Ameera dan Tengku Ilyana, iaitu hasil perkahwinan Yang di-Pertuan Agong dengan seorang aktres tahun 80-an, Cik Puan Julia Rais. 

Keanggunan puteri-puteri raja... - Instagram Tengku Puteri Iman Afzan

Sehingga tahun 2013, Tengku Iman Afzan dan Tengku Ilisha Ameera telah menuntut di University of Nottingham manakala Tengku Ilyana pula belajar di Down House School yang juga terletak di England.

Tengku Puteri Iman Afzan telah melangsungkan perkahwinan pada 4 Ogos 2018 dengan pasangannya, dari kerabat Pahang, Tengku Abu Bakar Ahmad Tengku Arif Bendahara Tengku Abdullah dalam satu majlis yang penuh gilang-gemilang.

Bagai pinang dibelah dua ... - Instagram Tengku Puteri Iman Afzan

Seumpama diatur dengan penuh keberkatan, pasangan yang digelar bagai pinang dibelah dua itu telah dikurniakan Ilahi cahaya mata sulung mereka iaitu seorang putera, pada Selasa lalu (23 Julai).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Huge congratulations to my sister @ilyanaabdullah who graduated on the 23rd of May👩🏻‍🎓 All smooth sailing and no bumps in the road for you Alhamdulillah. So proud of you. Can’t wait for you to be home! #auntydutiescalling 👶🏻

A post shared by Tengku Puteri Iman Afzan (@imanabdullah) on

Ternyata, kehadiran cucunda itu begitu istimewa, kerana ia suatu kurniaan kebahagiaan buat nenda-nenda, Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah Aminah Maimunah, apatah lagi  menjelang hari Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16.

Malah, berita kehadiran cucunda itu telah dikongsikan oleh Tunku Permaisuri Agong menerusi laman Twitternya.

Putera sulung bagi pasangan Tengku Iman Afzan dan juga Tengku Abu Bakar. - Instagram Tengku Puteri Iman Afzan

Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah Al-Sultan Abdullah pula merupakan puteri keempat Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Beliau merupakan pasangan kembar kepada Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah, yang juga merupakan putera kepada Al-Sultan Abdullah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Seorang lagi puteri, ialah Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah Al-Sultan Abdullah.

Beliau merupakan puteri bongsu kepada Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah.

Beliau berjaya menarik perhatian ramai ketika berangkat ke Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16 di Istana Negara apabila mengenakan persalinan yang yang pernah dikenakan bondanya Tunku Azizah semasa istiadat pertabalan nenda beliau Almarhum Sultan Iskandar sebagai Yang di-Pertuan Agong kelapan pada November 1984.

Diputerikan pada 27 April 2002, Tengku Jihan sering dilhat bersama bondanya, terutama sekali ketika mengiringi bonda beliau untuk ke majlis-majlis bersama rakyat.

Paling diingati ialah ketika Tunku Azizah berkenan berangkat untuk menyediakan juadah kepada m4ngsa-m4ngsa banjir di Pahang tidak lama dahulu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : Awani / applehijau.bbn.my

Be the first to comment on "Siapa Sangka 5 Puteri Jelita Ini Anak Kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*