Adakah Sekolah Boleh Dibuka Semula. Ini Kenyataan Dari DG Noor Hisham Tentang Isu Sekolah

Sekolah dan institusi pendidikan lain di negara ini mungkin dibenarkan dibuka semula sekiranya k3s baru C0vid-19 kekal rendah sehingga 9 Jun, menurut Kementerian Kesihatan (KKM).

Ketua Pengarahnya, Dr Noor Hisham Abdullah berkata pihaknya perlu menunggu sehingga minggu pertama Jun sebelum membuat sebarang keputusan bagi meneliti kesan akibat sambutan Aidilfitri baru-baru ini.

“Dari segi k3s harian, jika kita dapat (angka) dua digit yang lebih rendah, atau satu digit, dan mengekalkannya hingga 9 Jun, mungkin kita dapat membuka lebih banyak sektor sosial dan pendidikan,” katanya dalam sidang media harian berkaitan wabak itu di Putrajaya petang ini.

Justeru beliau menegaskan disiplin dan kepatuhan masyarakat terhadap pr0sedur 0perasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh KKM sangat penting untuk mencapai sasaran.

“Kita percaya jika kita dapat melakukannya, kita dapat menurunkan jumlah k3s (lebih rendah).

“Mungkin pada minggu pertama bulan Jun, kita akan melihat apakah musim perayaan ini memberi kesan kepada rakyat Malaysia,” katanya.

VIDEO:

Sekolah dan institusi pendidikan lain di negara ini boleh dibenarkan beroperasi semula jika Malaysia terus mencatat jumlah k3s C0vid-19 yang rendah sehingga 9 Jun, menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ketua Pengarahnya Dr Noor Hisham Abdullah berkata mereka perlu menunggu sehingga minggu pertama bulan Jun sebelum membuat keputusan untuk membuka lebih banyak sektor bagi memantau kesan daripada perayaan Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini.

Sumber : Malaysia KINI / http://transformasi.pw/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "Adakah Sekolah Boleh Dibuka Semula. Ini Kenyataan Dari DG Noor Hisham Tentang Isu Sekolah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*