Jalan pulang Ke KL Telah Ditutup. Siapa Yg Terlepas Balik Raya Mesti Pening Lepas Ini

Memasuki hari kedua bulan Syawal hari ini, bermakna rakyat tidak boleh lagi meneruskan budaya kunjung mengunjung dan aktivit ziarah Aidilfitri selepas ini berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Bagi mengekang penularan w4bak C0vid-19, kerajaan sebenarnya memberi kelonggaran itu hanya pada hari pertama sambutan Aidilfitri dengan syarat perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP), antaranya terhad kepada 20 ahli keluarga terdekat, mengamalkan jarak sosial dan menjaga kebersihan.

Meskipun ada segelintir golongan degil enggan mematuhi SOP dengan mencuba nasib merentas negeri untuk pulang ke kampung, namun sebilangan besar masyarakat di negara ini dilihat sudah dapat menyesuaikan diri dengan norma baharu sambutan perayaan itu tahun ini.

P0lis ada cara bertindak terhadap yang b0los

ANGGOTA p0lis dan tentera memeriksa permit kebenaran rentas negeri dalam pemantauan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). NSTP/Danial Saad

P0lis ada pelbagai pendekatan untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang b0los untuk balik kampung menyambut Aidilfitri walaupun berjaya melepasi sekatan jalan raya.

Timbalan Ketua P0lis Negara, Datuk Mazlan Mansor, berkata justeru, orang ramai diminta tidak mengambil mudah mengenai perkara itu.

“Walaupun dapat melepasi pemeriksaan SJR sehingga ke destinasi dituju, p0lis ada pendekatan tertentu untuk mengatasi perkara itu.

“Awas dan jangan ambil mudah perkara ini kerana kami akan melaksanakan tugas walaupun pendekatan diambil mungkin tidak digemari masyarakat kerana pihak p0lis terpaksa melakukannya,” katanya ketika ditemui selepas melakukan pemeriksaan di Plaza Tol Jalan Duta menghala ke utara, di sini, sabtu lalu.

Jalan Ke Kuala Lumpur Ditutup Dari Utara

Tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan penutupan jalan yang menghala ke selatan dari utara.

Gambar tersebut dikongsi oleh pengguna Facebook bernama Kamarul Zaman MJ. Beliau memuat naik gambar gambar tersebut di group Facebook to Penduduk Alor Setar / Jitra (PASJ). Hasil perkongsian tersebut mendapat lebih dari 2700 perkongsian.

*Untuk makluman, susur ke arah Selatan (Ipoh/KL) dari Plaza Tol Alor Pongsu telah ditutup sepenuhnya. Hanya ke arah Utara (Kedah/Penang/Perlis) sahaja dibuka. Moga bermanfaat.*

Kerja Kerja Penutupan Jalan Sedang Dijalankan

Setakat ini tiada sumber rasmi dari pihak berkuasa mengenai penutupan jalan tetapi jika difikir secara logik memang ini salah satu cara untuk menahan sesiapa yang berjaya b0los rentas negeri untuk sambutan Hari Raya.

Jika anda tiada surat kebenaran dari pihak PDRM, tindakan akan diambil.

Jadi pada yang berjaya b0los selamat berjaya untuk pulang ke rumah. Harap cukup lah duit dalam dompet untuk bayar kompaun jika anda rentas negeri tanpa kebenaran. Pihak berkuasa telah pesan berpuluh kali untuk tidak rentas negeri ketika Hari Raya.

KKM jangka kes C0vid-19 meningkat esok, lusa

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata pihaknya menjangkakan jumlah kes baru C0vid-19 akan lebih tinggi pada dua hari akan datang kerana proses pemeriksaan yang berterusan di tiga depoh imigresen.

“Setakat ini kami telah memeriksa tiga (depoh imigresen) iaitu depoh Bukit Jalil, Semenyih dan Sepang.

“Kami masih menunggu (beberapa) hasilnya, ujian telah dilakukan, kami menunggu hasilnya dalam masa 24 jam ke depan ini.

“Jadi hari ini, esok dan lusa, kami menjangkakan peningkatan kes,” kata Noor Hisham pada sidang media Kementerian Kesihatan di Putrajaya hari ini.

Beliau menjelaskan kluster jangk1itan di depoh imigrasi telah diasingkan dan mereka yang diuji p0sitif C0vid-19 telah dihantar ke h0spital untuk dikuarantin.

Noor Hisham turut memaklumkan daripada 66 k3s p0sitif yang dikesan dalam kluster depoh imigresen Semenyih, hanya seorang sahaja warganegara Malaysia yang merupakan kakitangan pentadbiran di depoh itu.

Ketika Kementerian Kesihatan sedang memeriksa semua orang di depoh imigresen, sama ada mereka yang ditahan atau kakitangan dan pegawai depot, Noor Hisham berkata pihaknya berjaya mengenal pasti seorang kakitangan pentadbiran yang p0sitif C0vid-19.

Bagaimanapun, kata Noor Hisham KKM masih belum pasti sama ada kakitangan pentadbiran itu dijangki1ti C0vid-19 daripada tah4nan di depoh atau daripada masyarakat di luar.

Walau apa pun, jelasnya, KKM akan melakukan pemeriksaan terhadap keluarga kakitangan tersebut serta pengesanan k3s aktif untuk kontak rapat dan yang berkaitan dengan staf pentadbiran itu.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:- M.B /  Tea Oh Ice Media

Be the first to comment on "Jalan pulang Ke KL Telah Ditutup. Siapa Yg Terlepas Balik Raya Mesti Pening Lepas Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*