Ini Risik0 Bakal Diterima Kepada Penjawat Awam Sekiranya Sangkut Di Kampung Gara Gara Rentas Negeri

Pejawat awam boleh dikenakan tind4kan tatatertib, termasuk dibuang kerja jika tidak kembali ke pejabat selepas Aidilfitri, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Mohd Khairul Adib Abd Rahman.

Menurut beliau, alasan terperangkap di kampung, gara-gara mel4nggar larangan rentas negeri dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tidak boleh diterima sama sekali.

“Sekiranya pegawai tidak boleh hadir bertugas, sama ada di pejabat atau bekerja di rumah, dia dianggap tidak hadir bertugas dan ada diperuntukkan hukvman tertentu dalam Perintah Am Bab D (Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993).

“Dalam Pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bertarikh 17 Mac, pegawai mesti bekerja di pejabat atau dibenarkan bekerja di rumah mengikut ar4han ketua jabatan.

“Pegawai bekerja di rumah boleh diarahkan untuk hadir di pejabat pada bila-bila masa namun jika tidak hadir tanpa mengemukakan surat cuti, boleh dikenakan tind4kan tatatertib oleh jabatan masing-masing,” katanya yang dipetik oleh Berita Harian Online, hari ini.

Mohd Khairul Adib berkata demikian ketika ditanya mengenai tind4kan yang boleh dikenakan terhadap penjawat awam yang tidak dapat kembali bekerja kerana melanggar PKPB untuk pulang berhari raya di kampung.

Tegasnya, tindakan penjawat awam mel4nggar PKPB itu sendiri adalah menjadi kes4lahan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit 1988 (Akta 342 ) dan mereka juga boleh dikenakan tind4kan tatatertib jika disabitkan kes4lahan oleh mahkamah.

“Kesal4han di bawah Akta 342 adalah kes4lahan jen4yah. Ada peruntukan di bawah Perintah Am yang memperuntukkan hukvman tertentu bergantung kepada dapatan dan hukvman mahkamah,” katanya.

Berdasarkan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, penjawat awam yang melakukan kes4lahan boleh dikenakan hukvman tatatertib seperti am4ran, denda, dilucut hak em0lumen, tangguh pergerakan gaji, turun gaji, turun pangkat atau dibuang kerja.

Semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob berkata masih ramai ang merentas negeri dan berada di kampung masing-masing untuk meraikan Aidilfitri tanpa mematuhi PKPB.

Katanya, ini terbukti dengan 14 k0mpaun dikeluarkan kepada mereka yang ketika itu berada di kampung masing-masing.

Sambil mengingatkan semua pihak agar memandang serius pelaksanaan PKPB itu, Ismail Sabri berkata setakat ini, kerajaan masih kekal dengan keputusan tidak membenarkan rakyat untuk merentas negeri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Kredit: http://rentasasia.com/

Be the first to comment on "Ini Risik0 Bakal Diterima Kepada Penjawat Awam Sekiranya Sangkut Di Kampung Gara Gara Rentas Negeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*