Kawat berdvri keliling MAEPS, dikawal tentera. Apa yang berlaku? Ini penjelasan Menteri Pertahanan

 

TINDAKAN pengawalan yang ketat dilaksanakan di Pusat Kuar4ntin dan r@watan C0vid-19 Risik0 Rendah di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), lokasi yang menempatkan tahanan pendatang 4sing tanpa lzin (Pati) daripada depoh tah4nan imigresen yang didapati p0sitif w4bak berkenaan.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan) yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, lokasi tersebut kini dipasangkan kawat berduri selain turut dikawal ketat oleh tentera.

Langkah tersebut ujarnya, dilakukan bagi mengelakkan Pati melarikan diri seterusnya meningkatkan risik0 penyebaran C0vid-19 kepada orang lain.

Elak PATI larikan diri sebar C0vid-19

“Kawat-kawat besi dipasang mengelilingi Maeps untuk mengelakkan Pati melarikan diri.

“Tentera, p0lis, jabatan imigresen dan petugas barisan hadapan yang lain sedang berada di Maeps bagi mengawal Pati yang dipindahkan dari depo mereka ke Maeps,” katanya dalam sidang media harian, pada Isnin.

Dalam pada itu, Ismail memaklumkan bahawa lokasi tersebut akan dikhususkan sebagai pusat kuarantin yang hanya menempatkan tahanan Pati.

“Kita tak mahu ada bercampur antara orang kita dan Pati. Biar MAEPS untuk Pati sahaja, sebab itu kita letak kawat duri dan sebagainya.

“Kalau rakyat kita, mereka tak lari. K3s yang lari ini melibatkan mereka yang yang tiada dokumen perjalanan iaitu Pati. Sebab itu mereka ambil kesempatan untuk lari dan sebagainya.

“Kalau mereka lari, susah nak kesan sebab mereka tiada dokumen,” ujarnya lagi sambil menambah, pes@kit dari kalangan rakyat tempatan yang ditempatkan di MAEPS sebelum ini sudah dipindahkan ke h0spital Sungai Buloh.

Jangan khuatir

Ismail dalam masa yang sama meminta rakyat agar tidak khuatir berhubung peningkatan k3s p0sitif C0vid-19 yang dicatatkan kebelakangan ini kerana ia adalah dalam kalangan Pati yang sudah berada di dalam tah4nan.

“Kepada rakyat… sila bertenang. Jangan nanti apabila k3s diumum oleh Ketua Pengarah Kesihatan, yang tinggi bukan dari rakyat Malaysia tapi dari Pati yang kita kurung mereka dalam depoh tahanan masing-masing.

“Jadi peluang untuk tularkan kepada orang luar hampir tak ada kerana semua di dalam kita buat saringan kepada Pati dan pegawai, dan yang p0sitif terus dihantar ke MAEPS,” ujarnya.

C0vid-19: MAEPS hanya akan tempatkan pendatang tanpa izin selepas Ini – Ismail Sabri

DALAM sidang media yang sama, Menteri Kanan (Keselamatan) yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberitahu Pusat kuar4ntin dan r@watan C0vid-19 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) selepas ini hanya akan menempatkan pend4tang tanpa izin yang dikesan p0sitif C0vid-19, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata rakyat tempatan yang dikesan p0sitif virvs itu tidak lagi ditempatkan di MAEPS malah mereka yang dikuarantin di pusat tersebut sebelum ini telah dipindahkan ke h0spital Sungai Buloh mulai semalam.

Bercakap di sidang media harian mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di sini hari ini, Ismail Sabri berkata beliau melawat pusat itu pagi tadi dan kerja-kerja memasang kawat berduri dilihat telah dimulakan selain jumlah angg0ta P0lis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia semakin ramai.

Beliau berkata kawalan ketat sedemikian terpaksa dilaksanakan memandangkan terdapat kekhuatiran pend4tang tanpa izin terbabit akan mengambil kesempatan melarikan diri ketika dikuarantin disebabkan tidak mempunyai dokumen perjalanan yang lengkap.

“Lokal hari ini terakhir (di MAEPS)… Kita tidak mahu bercampur ada pendatang tanpa izin ada rakyat kita di MAEPS, biar pendatang tanpa izin sahaja sebab itu kita letak kawat berduri dan sebagainya. Kalau rakyat kita, tak pernah kita letakkan k4wat berdurii pasal mereka tak akan lari.

“Kalau rakyat Malaysia, senang, mereka ada IC (kad pengenalan), ada alamat rumah, ada saudara mara, kita boleh cari, cari rumah mereka, cari isteri mereka, di mana mereka berada.

“Kalau pend4tang tanpa izin, mereka memang tidak boleh daftar atas nama siapa, di mana mereka ada, apa alamat mereka, siapa saudara mereka. Sebab itu kita terpaksa letak k4wat mengelilingi MAEPS. Jadi untuk itu, kita keluarkan rakyat kita dari MAEPS,” katanya

MAEPS, yang merupakan taman agro terbesar di Asia, sebelum ini diubah suai menjadi pusat kuar4ntin dan r@watan C0vid-19 bagi k3s risiko rendah dan mampu menempatkan sebanyak 600 katil.

Setakat hari ini, sejumlah 207 pend4tang tanpa izin yang dikesan p0sitif C0vid-19 di tiga Depot Tahanan Imigresen (DTI) iaitu di Bukit Jalil, Semenyih dan Sepang akan dipindahkan ke MAEPS.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan, berkata saringan secara menyeluruh telah dan akan dijalankan terhadap kesemua tahanan, pegawai dan pihak yang mempunyai kaitan dengan depoh terbabit seperti pembekal makanan.

“Mereka yang negatif kekal (di depoh) dan kita akan membuat saringan kali kedua dan yang p0sitif terus dihantar ke MAEPS,” katanya.

Ketika ini, terdapat sejumlah 4,346 tahanan di ketiga-tiga depoh dengan 1,654 daripada mereka ditempatkan di DTI Semenyih, DTI Bukit Jalil (1,334) dan DTI KLIA, Sepang (1,358).

Ismail Sabri turut meminta orang ramai agar tidak berasa bimbang dengan peningkatan jumlah k3s p0sitif C0vid-19 dalam kalangan tahanan terbabit memandangkan mereka berada dalam kawasan depoh.

“Jadi peluang untuk mereka menul4rkan C0vid-19 di luar adalah hampir tidak ada kerana kesemuanya di dalam (depoh). Kita buat saringan kepada semua pend4tang tanpa izin termasuk pegawai dan yang didapati p0sitif terus dihantar ke MAEPS.

“Jadi kalau Ketua Pengarah Kesihatan umumkan k3s meningkat, itu bukanlah daripada rakyat Malaysia tetapi pend4tang tanpa izin yang telah kita kurung dalam depoh tahanan,” katanya.

— BERNAMA

Kembali 3 digit, terkini 172 kes baharu p0sitif C0vid-19 hari ini

Petugas kesihatan menjalankan ujian saringan C0vid-19. Foto Bernama

PERKEMBANGAN terkini mengenai C0vid-19 di Malaysia setakat Isnin menyaksikan pertambahan 172 kes baharu, menjadikan jumlah keseluruhan p0sitif virvs itu sebanyak 7,417 k3s.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah k3s aktif dengan kebolehj4ngkitan C0vid-19 adalah 1,323 k3s.

Katanya, daripada jumlah 172 itu, lapan melibatkan k3s rakyat tempatan, manakala baki j4ngkitan pend4tang asing di depoh tahanan.

“Daripada 172 k3s baharu yang dilap0rkan, lima adalah k3s import yang mendapat j4ngkitan di luar negara.

“Daripada 167 kes penularan tempatan, 159 k3s adalah bukan warganegara Malaysia di mana 112 kes telah dikesan di tiga depoh tah4nan imigresen.

“Orang ramai tidak perlu bimbang kerana depoh-depoh imigresen ini merupakan tempat yang diasingkan daripada masyarakat umum dan dikawal oleh pihak berkuasa,” katanya pada sidang media, petang Isnin.

Katanya, daripada jumlah itu juga lapan melibatkan k3s rakyat tempatan, manakala baki j4ngkitan pendatang asing di depoh tah4nan.

Bagaimanapun, tiada k3s kemat1an berkaitan C0vid-19 dicatatkan pada Isnin.

“Justeru, ia menjadikan jumlah kumulatif kemat1an kekal sebanyak 115 k3s,” tambahnya.

Mengulas lanjut mengenai k3s C0vid-19 setakat Isnin, Dr Noor Hisham berkata, terdapat lapan k3s yang sedang dir4wat di Unit r@watan Rapi (ICU).

Daripada jumlah itu, katanya, empat k3s memerlukan bantuan pern4fasan.

Menurut beliau lagi, sebanyak 34 k3s yang telah pulih sepenuhnya dan dibenarkan discaj pada Isnin.

“Ia menjadikan jumlah kumulatif k3s yang telah pulih sepenuhnya dan telah discaj adalah sebanyak 5,979 k3s,” kata Dr Noor Hisham.

Sumber: mStarBERNAMA, Twitter KKM / Hiburan Netizen

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Be the first to comment on "Kawat berdvri keliling MAEPS, dikawal tentera. Apa yang berlaku? Ini penjelasan Menteri Pertahanan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*