Rentas negeri guna basikal, sekali kena tanya dgn abg p0lis

ELEBU: Tiga lelaki yang beriadah dengan berbasikal dari Ampang, Selangor ke Jelebu, Negeri Sembilan dikompaun kerana merentas negeri tanpa kebenaran.

Ketua P0lis Daerah Jelebu, Deputi Superintendan Maslan Udin, berkata ketiga lelaki berusia lingkungan 30-an hingga 40-an itu dit4han di jalan masuk ke Kampung Chennah jam 10 pagi semalam oleh angg0ta p0lis dan rela yang meronda.

Katanya ketiga-tiga individu berkenaan gagal memberikan alasan munasabah dan merentas negeri tanpa kebenaran p0lis.

“Berikutan itu, k0mpaun RM1,000 dikeluarkan ke atas ketiga-tiga lelaki terbabit mengikut Seksyen 25 Akta Penceg4han Dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit 1988.

“Bayaran k0mpaun patut dilakukan di Pejabat Kesihatan Daerah Jelebu sebelum 3 Jun depan bagi mengelakkan tindakan pend4kwaan, sekiranya gagal membayar k0mpaun,” katanya hari ini.

Maslan turut mengingatkan orang ramai tidak merentas negeri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ( PKPB) sama ada riadah berbasikal, konvoi bermotosikal atau kereta tanpa kebenaran pihak p0lis.

PKPB : “Rentas Negeri Kini Tidak Lagi Dibenarkan” – Ismail Sabri

Kerajaan hari ini telah menarik kembali kelonggaran yang diberikan terhadap orang ramai yang layak untuk melalukan pergerakan rentas negeri.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memamklumkan perkara tersebut sewaktu sidang media harian di Putrajaya petang tadi.

Menurutnya kerajaan sebulat suara untuk tidak lagi membuka peluang tersebut kepada orang ramai justeru orang ramai tidak perlu lagi hadir ke mana-mana balai p0lis untuk membuat permohonan memandangkan tiada lagi pengecualian

“Mulai hari ini juga, kenderaan yang diarahkan berpatah balik ketika cuba rentas negeri akan dik0mpaun.

“Kita semua sedia maklum, semalam seorang perempuan p0sitif C0vid-19 akibat daripada rentas negeri.

“Oleh itu, sudah tidak ada kompromi dan tidak ada tolak ansur mengenai rentas negeri,” katanya ketika sidang media hariannya di Putrajaya hari ini.

Semalam sahaja menurutnya terdapat sejumlah 2,412 kenderaan yang diarahkan berpatah balik kerana cuba rentas negeri untuk pulang ke kampung semalam.

Tambahnya masih ramai orang yang seolah tidak ‘faham bahasa’ dengan kelonggaran yang diberikan kerajaan sebelum ini sehingga berlaku kesesakan di balai p0lis oleh mereka yang ingin memohon merentas negeri.

“Malam Ni Last La Kita Di Sini…” – Antara Ungkapan Terakhir Koperal Safwan Sebelum K3malangan

“Kita sudah nasihat, sudah beri peringatan supaya tidak melakukan rentas negeri pada perayaan Aidilfitri ini tetapi masih ada yang cuba berbuat demikian.

“Kita terima lap0ran seramai 1,300 orang berkumpul di IPD (Ibu Pejabat P0lis Daerah) Kuantan untuk mohon rentas negeri.

“Kita sudah putuskan tiada lagi rentas negeri dan p0lis tidak akan memberi kebenaran lagi…tak payah lagi beratur panjang-panjang,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment on "Rentas negeri guna basikal, sekali kena tanya dgn abg p0lis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*