“Saya tak tahulah, hati selalu nak tolong orang” – Rupa-rupanya ‘gadis first aid kit’ ada kis4h hitam sehingga tukar kerja di Shell – Viral

 

“WAH selalu bawa ke box medical tu?”

Demikian antara pertanyaan netizen terhadap seorang ‘gadis Shell’ yang berkongsi kisahnya membantu m@ngsa terlibat kem4langan di Twitternya.

Terbaharu kisah Nur Yasmin Khan Yazid membantu seorang posmen kem4langan dekat Jalan Kampung Kenanga, Rawang, berhadapan stesen minyak tempat dia bertugas mendapat perhatian netizen.

Rata-rata kagum dengan keprihatinan gadis berusia 22 tahun itu.

Menurut anak kedua daripada enam beradik itu, dia sering membawa peti pertolongan cemas ke mana saja dia pergi.

“Betul memang saya selalu bawa ke mana saja sebab risiko kem4langan selalu ada di mana-mana. Ada k3s kem4langan berlaku semasa saya dalam perjalanan ke tempat kerja, selepas habis kerja dan masa tengah kerja pun ada.

Yasmin menerima sijil Kindness Hero Award daripada Shairan pada Selasa lalu.

“Kalau first aid box besar saya simpan dalam kereta manakala first aid kecil standby dalam motor. Saya pun tak tahulah hati saya selalu nak tolong walaupun orang tu bukan adik-beradik atau keluarga kita,” katanya kepada mStar.

Mengenai tindakannya yang sering membantu orang lain terlibat kem4langan, Nur Yasmin atau mesra disapa Yasmin berkata tabiat itu bermula daripada pengalamannya sendiri pernah terlibat kem4langan tahun lalu.

“Sebenarnya saya dulu kerja dekat h0spital Selayang dan ada belajar basic pasal tr4uma. Bila tengok kem4langan saya kata kat diri sendiri ‘kalau aku tak tolong, siapa lagi nak tolong’.

“Dalam pada tu saya sendiri pernah ada pengalaman acc1dent. Bila tengok orang just berlalu pergi, memang sedih. Apa guna mata dah nampak tapi tak tolong orang.

“Sebab tu saya tanam dalam diri, dalam kereta dan pada motor sentiasa ada first aid kit walaupun bukan untuk diri sendiri tapi boleh guna untuk bantu orang lain,” katanya.

Yasmin gemar membantu orang lain kerana pernah ditimpa kem4langan pada tahun lalu.

Bercerita lanjut mengenai pengalaman ditimpa kem4langan, Yasmin berkata dia masih lagi trauma dan memilih untuk meninggalkan kariernya sebagai kerani diet di h0spital tersebut.

“Waktu tu saya kemalangan dekat Templer Park masa nak pergi kerja dekat h0spital Selayang pvkul 4 pagi. Waktu tu jalan gelap tak ada siapa.

“Saya terjatuh selepas mengelak sebuah kereta yang cuba nak meragut beg saya. Nasib baik kereta tu tak berhenti sebab ada lori dekat belakang.

Dalam pada tu saya sendiri pernah ada pengalaman acc1dent. Bila tengok orang just berlalu pergi, memang sedih. Apa guna mata dah nampak tapi tak tolong orang. NUR YASMIN KHAN YAZID

Penyelia

“Bayangkan dalam gelap tu saya ‘first aid’ diri sendiri, tahan ajelah sampai orang lain datang bantu. Sejak tu saya trauma dan parents suruh berhenti kerja dan saya cari kerja dekat dengan rumah di Rawang,” katanya.

Sepanjang tujuh bulan bekerja sebagai penyelia di stesen minyak tersebut, Yasmin berkata dia membantu lebih kurang 12 m@ngsa kem4langan di lokasi p4nas itu.

“Kiranya 12 k3s kem4langan yang saya tolong. Pernah juga masa tengah jaga kaunter pun saya lari kejap. Traffic light lokasi kerap kem4langan tu betul-betul depan stesen minyak tempat saya bekerja.

Yasmin tidak menduga tindakannya itu mendapat perhatian Shairan.

“Jadi bila dah viral barulah p0lis, Jabatan Kerja Raya (JKR) buka mata, datang tengok lokasi kem4langan. Dekat traffic light tu memang kerap kem4langan sehingga ada k3s mavt.

“Lokasi tersebut sebenarnya tidak dibenarkan untuk buat u-turn tapi ramai tak endah sebab tempat u-turn sebenar jauh. Macam k3s abang posmen tu sebab pemandu kereta buat u-turn tiba-tiba. Memang kuat bunyi dentuman,” katanya.

Susulan kisahnya yang tular, Yasmin turut menerima kunjungan Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd dan Shell Timur Sdn Bhd, Shairan Huzani yang turut dikenali sebagai Pakcik Shell pada Selasa lalu.

“Memang tak expect langsung dia akan datang. Saya sendiri pun terkejut. Dia datang nak ucap terima kasih sebab naikkan nama syarikat.

“Dia juga bagi sijil Kidness Hero Award dengan hamper sekali. Dia pesan juga kat saya supaya jangan berhenti menolong orang lain,” katanya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "“Saya tak tahulah, hati selalu nak tolong orang” – Rupa-rupanya ‘gadis first aid kit’ ada kis4h hitam sehingga tukar kerja di Shell – Viral"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*