Remaja 14 Tahun Derit4 ‘SLE’, Perlu Makan Ub4t Seumur Hidup

Seorang gadis memohon doa orang ramai untuk adik perempuannya yang kini mender1ta penyak1t Sistemetik Lupus Eritematosus (SLE) sejak lima bulan lalu.

Menerusi laman Twitter, gadis yang menggunakan nama ofcourseivy itu memuat naik dua gambar adiknya yang sedang menjalani raw4tan di sebuah h0spital selepas keadaan semakin krit1kal sejak Isnin lalu.

“Doakan adik i guys, dah lima bulan dia kena SLE tapi baru Isnin lepas keadaan makin krit1kal. Tadi pembed4han ambil kul1t bawa betis untuk ujian seterusnya,” tulisnya.

Tambah ofcourseivyy, adiknya yang berusia 14 tahun itu terp4ksa menanggvng kesak1tan dan perlu mengambil ub4t-ub4tan seumur hidup bagi mengawal simpt0mnya.

Aku sebak!

Posting berkenaan menerima 33,500 tanda suka dan diulang kicau lebih 17,000 kali serta komen warganet yang memberi sokongan kepada remaja itu selain berkongsi pengalaman masing-masing.

Kawan i pun pejuang SLE

Kena selalu bagi sokongan

Berdoa buat semua pejuang SLE termasuk ibu saya

Doakan kakak i juga

Doakan kakak i juga

Kena sabar & kuat

Menerusi laman web Persatuan SLE Malaysia (LUPUS), SLE adalah peny’kit kr0nik auto-imun dimana badan pes4kit menghasilkan protein dar4h yang dipanggil antib0di dan memberi tind4k balas terhadap tisu pesak1t.

Sumber : klmenjritpress / @LubukMaklumatViral

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "Remaja 14 Tahun Derit4 ‘SLE’, Perlu Makan Ub4t Seumur Hidup"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*