Kerajaan Negeri Sahkan Wanita Mngandung Bawa Pulang C0vid-19 ke Kelantan, Ini Kronologi K3s

 

Selepas lebih sebulan bebas daripada C0vid-19, Kelantan kembali mencatatkan satu k3s terbaharu di Kuala Krai membabitkan wanita meng4ndung.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, ketika mengesahkan perkara itu berkata, usia kndungan mngsa 32 minggu.

” Setakat maklumat yang kita tahu, ahli keluarganya negatif, dia seorang saja p0sitif. Namun ahli keluarga lain dikuarantin.

” Apa yang kita takutkan selama ini berhubung rentas negeri. Mngsa (pesak1t) balik ke kampung apabila dibenarkan untuk rentas negeri baru-baru ini.

” Mngsa kini diraw4t di h0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II),” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat exco di Kota Bharu, hari ini.

Dari zon hijau, kini autom@tik jadi zon kuning

Dalam pada itu p0lis masih menunggu arahan dari kerajaan Kelantan untuk sebarang tindakan selanjutnya berhubung kemunculan semula k3s C0vid-19.

Ketua P0lis Kelantan, Datuk Hasanuddin Hassan berkata, kejadian itu adalah satu tragedi memandangkan Kelantan sudah lebih sebulan berstatus zon hijau dan kini secara autom@tik bertukar kepada kuning.

” Ini adalah satu tragedi di Kelantan dan apa yang kita tahu seorang pembawa boleh menjngkiti 30 orang yang lain.

” Untuk periksa seorang demi seorang individu yang merentas negeri sudah pasti satu beban yang perlu ditanggung oleh kami sedangkan w4bak itu dibawa dari negeri lain.

” Bagaimanapun kami akan mengadakan mesyuarat dan terpulang kepada kerajaan (negeri) untuk memutuskan sebarang perubahan tindakan dalam penguatkuasaan pemantauan nanti,” katanya ketika ditemui di sekatan jalan raya Bukit Yong, Pasir Puteh, hari ini.

Kelantan kembali mencatatkan k3s C0vid-19 dengan k3s terbaru dipercayai di Kuala Krai membabitkan wanita meng4ndung dan perkara itu disahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin.

Mngsa (pesak1t) yang menetap di Lembah Klang balik ke negeri ini apabila sempadan negeri dibuka baru-baru ini dan secara tidak rasmi dikatakan mngsa p0sitif serta sedang diraw4t di h0spital.

Sementara itu berikut adalah kronologi berkenaan k3s tersebut yang dikongsikan di Facebook ‘I Love Kuala Krai’;

Isu Berbangkit K3s Import P0sitif C0vid-19:

– Seorang wanita meng4ndung 35 minggu disahkan p0sitif C0vid-19 pada 19/5/2020 yang balik dari Ampang, Kuala Lumpur pada 15/5/2020. Suami bekerja sebagai juruteknik TM disekitar lembah kelang.

– 15/5/2020 singgah di Machang rumah nenek sebelah suami untuk berbuka puasa.

– Bertolak balik ke rumah emak/ ayah sebelah lelaki di kg. Mengkebang.

– 17/5/2020 Menginap di rumah ibubapa di Kg. Sungai Durian Kuala Krai.

– 19/5/2020 buat pemeriksaan ibu meng4ndung di KKB.

– Jam 3.30 Petang disahkan P0sitif C0vid-19 oleh HSIP Kuala Krai dan dihantar ke h0spital Sultanah Zainab KB sebagai Centre K3s C0vid-19 di Kelantan.

– PKD memaklumkan terdapat 11 Orang Kontak rapat telah dibuat saringan pada 20/5/2020 dan menunggu keputusan pada 21/ 22hb Mei 2020.

– 1 kontak ini telah beri arahan untuk melaksanakan kuarantin (Home Survelan )selama 14 hari dan akan dipantau oleh PDRM.

– Tindakan yang bersesuaian akan dilaksanakan selepas keputusan ujian sample ke atas 11orang kontak rapat diperolehi. Harap Maklum, terima kasih.

Banyak tempat menyinggah boleh mendatangkan bahaya kepada orang lain.

p/s: Gambar atas adalah sekadar hiasan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Kredit: asiakini.com

Be the first to comment on "Kerajaan Negeri Sahkan Wanita Mngandung Bawa Pulang C0vid-19 ke Kelantan, Ini Kronologi K3s"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*