“Staff kerja setengah m4ti!” – Parcel Sampai 600,000 Sehari, Netizen Ger4m Poslaju Tak Bagi B0nus Untuk Posmen

 

Sejak kebelakangan ini, ramai netizen meluahkan rasa simpati kepada posmen yang bekerja untuk Poslaju sebab kena hantar banyak parcel setiap hari. Lebih-lebih lagi, di musim PKP ini jumlah parcel meningkat berkali ganda jadi kerja mereka menjadi lebih banyak.

Sebelum ini juga ada viral tentang luahan seorang posmen dan pendek kata, memang isu posmen Poslaju ni dah jadi isuu perbualan sejak beberapa tahun lepas.

Mana tidaknya, kita nampak mereka kerja penat macam tu dan berharap agar mereka dinaikkan gaji atau paling tidak diberikan bonus. Malangnya, tahun ini juga tiada bonus untuk mereka. 

Perkara itu disahkan sendiri oleh Poslaju di mana melalui satu kenyataan Pos Malaysia Berhad seolah-olah memberi bayangan tiada bonus untuk kakitangan mereka pada tahun ini kerana masalah kewangan dihadapi akibat C0vid-19. Menurut sumber syarikat,

Ketika ini pengurusan ‘cash flow’ syarikat sampai ke tahap harian ketika ini, di mana segala perbelanjaan keluar dirancang sebaik mungkin supaya perkara-perkara seperti gaji tidak terjejas.”

Pada ketika ini, keadaan kewangan, ‘cash flow’ syarikat tidak mengizinkan untuk sebarang bonus.”

Hal ini menyebabkan ramai netizen di Twitter ger4m dan tid4k berpuas hati kerana Pos Malaysia seperti langsung tidak mengh4rgai penat lelah kakitangan mereka terutamanya abang posmen yang bertungkus lumus hantar parcel setiap hari.

Sudahlah gaji sedikit, bonus pula tiada. Kerja pula tidak setanding dengan gaji yang diterima. Sebab itu, netizen berasa beng4ng dan menganggap tindakan Pos Malaysia itu kej4m malah ada yang sampai nak berhenti guna perkhidmatan Pos Malaysia!

Admin pun harap Pos Malaysia berikan mereka saguhati atau bonus kerana kerja yang banyak. Dah lah banyak parcel kena hantar setiap hari, mereka pun frontliner tau hantar barang kita semua sampai depan rumah…

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment on "“Staff kerja setengah m4ti!” – Parcel Sampai 600,000 Sehari, Netizen Ger4m Poslaju Tak Bagi B0nus Untuk Posmen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*