Ramai yang keluar untuk persiapan aidilfitri, ini nasihat dan amar4n Dr Noor Hisham kepada rakyat

 

SEJAK kerajaan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada 4 Mei lalu, ramai dalam kalangan ibu bapa dilihat mula mengambil k3sempatan membawa anak-anak keluar membeli-belah terutama menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Ibarat burung yang terlepas dari sangkar, masing-masing bagai tidak menghiraukan bahaya ‘musuh senyap’ yang menanti di luar rumah, apabila tegar mempert4ruhkan nyawa anak mereka semata-mata untuk mendapatkan barangan keperluan Aidilfitri termasuk baju baharu.

Apabila ditanya alasan yang diberikan cukup mudah, takut baju yang dibeli tidak padan saiznya dan tiada orang menjaga anak di rumah, sedangkan jika mata kasar dapat melihat bagaimana rakusnya virvs itu sedia men3rkam ke arah m4ngsa yang leka, pasti orang dewasa sendiri pun tidak berani untuk keluar dari rumah.

Hampir saban hari rasanya Ketua Pengarah k3sihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menasihati orang ramai bahawa selain warga emas dan mereka yang mempunyai peny4kit kronik, kanak-kanak juga golongan yang berisiko tinggi untuk dijangk1ti virvs itu.

Walaupun setakat ini tiada k3s kem4tian positif Cov-19 dicatatkan dalam kalangan kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah, namun sehingga semalam Kementerian k3sihatan (KKM) merekodkan sebanyak 317 k3s positif virvs itu adalah dalam kalangan kumpulan umur berkenaan.

Dr Noor Hisham memaklumkan daripada jumlah itu, 112 k3s atau 35 peratus dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak berusia empat tahun ke bawah dan 22 k3s membabitkan bayi berusia kurang setahun!

Sehubungan itu, dalam hal ini hanya ibu bapa yang mampu menjadi benteng pertahanan untuk mengelak anak mereka daripada menjadi m4ngsa serangan virvs yang mer4gut seramai 113 nyawa di negara setakat ini.

k3sedaran dalam kalangan ibu bapa dalam hal ini amat dituntut selain perlu memainkan peranan memberi didikan kepada anak-anak supaya mengamalkan tahap kebersihan yang tinggi.

Seperti kata Menteri Kanan (Kluster k3selamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, walaupun tiada sekatan untuk ibu bapa membawa anak-anak ke pusat beli-belah mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan peny4kit Berjangkit 1988 ketika PKPB, namun adalah menjadi tanggungjawab keluarga untuk tidak mended@hkan kanak-kanak kepada bahaya itu.

Jangan disebabkan hanya hendak menggembirakan anak-anak dengan membeli baju raya, ibu bapa pula mer4ung di pagi raya apabila anak-anak terpaksa mendapatkan raw4tan di h0spital akibat terkena ‘kluster pusat beli-belah’ dek kecuaian sendiri.

Sumber : Metro /  @LepatPisang

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "Ramai yang keluar untuk persiapan aidilfitri, ini nasihat dan amar4n Dr Noor Hisham kepada rakyat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*