Perkembangan Covid 19 memang menurun mendadak. Tapi ada yang lebih merisaukan Dr Noor Hisham. Tak sangka rupa rupanya ini yang beliau risaukan.

Kes positif Covid-19 mungkin akan naik dua minggu akan datang kerana aktiviti pengesanan masih giat dijalankankan terutama ke atas rakyat negara ini yang baru pulang dari luar negara. SUNGGUHPUN jumlah kes positif Covid-19 mencatatkan penurunan memasuki hari ke-34 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun angka kes dijangka meningkat dalam tempoh dua minggu akan datang.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ini kerana aktiviti pengesanan masih giat dijalankan terutama ke atas rakyat negara ini yang baru pulang dari luar negara. “Jumlah atau bilangan kes baharu mungkin boleh meningkat kembali dalam tempoh dua minggu akan datang memandangkan aktiviti pengesanan kes masih giat dijalankan terutamanya ke atas rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara dan di lokaliti yang terlibat di bawah Perintah KawalanPergerakan Diperketatkan (PKPD),” katanya pada sidang harian Covid-19 pada Isnin.

Dr Noor Hisham terdahulu memaklumkan jumlah terkini kes positif Covid-19 di negara ini menurun kepada 36 kes pada Isnin, di mana ia merupakan bilangan kes harian paling rendah direkodkan setakat ini. Menurut Dr Noor Hisham, penurunan jumlah kes harian sejak kebelakangan ini adalah hasil daripada tindakan proaktif dan agresif dalam mengesan kes yang dijalankan terutama dalam tempoh dua minggu lalu.

Pada Ahad, Dr Noor Hisham memaklumkan kumpulan pelajar Malaysia yang tiba di tanah air dari Magetan, Jawa Timur, Indonesia membentuk kluster baharu di negara ini. Kluster Magetan itu melibatkan seramai 43 pelajar dari Temboro, iaitu salah satu tempat yang telah diisytiharkan sebagai zon merah di daerah Magetan, Indonesia. Dalam perkembangan terbaharu, Dr Noor Hisham berkata, terdapat pertambahan 11 lagi kes melibatkan kluster tersebut, menjadikan jumlahnya sebanyak 54 kes.

“Semalam 34 kes dilaporkan di pusat kuarantin di Melaka dan sembilan di pusat kuarantin di Putrajaya. Hari ini kita ada 36 kes di mana 24 kes penularan dalam komuniti, dan 12 adalah kes import daripada pelajar kita di luar negara, iaitu 11 dari Magetan, Jawa Timur, Indonesia dan seorang dari Amerika Syarikat. Ingin dimaklumkan kluster yang terbaharu iaitu Magetan, Jawa Timur ada pertambahan 11 kes, menjadikan jumlah kes 54,” katanya lagi. 

SUMBER : Mstar

Rupa rupanya Malaysia merekodkan kadar permulihan Covid 19 yg tertinggi di dunia. Akhirnya Dr Noor Hisham dedahkan apa yang mereka lakukan untuk menentang Covid 19.

KUALA LUMPUR – Lebih separuh pes4kit yang posltif C0vid-19 daripada 5,305 kes di negara ini berjaya dirwat dan dipullhkan. Mereka sudah pun dibenarkan keluar dari h0spital, kata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Menurutnya, kadar pemulihan k3s jangkltan k0r0navlrus baru itu adalah 58.5 peratus dan ia merupakan kadar pemullhan tertinggi di seluruh dunia. Manakala kadar pemergian sebanyak 1.7 peratus

SATU pemergian berkaitan jangkltan koronavirus baharu (C0vld-19) dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), setakat 12 tengah hari ini. Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pertambahan itu menjadikan jumlah kumulatif k3s pemergian aklbat jangkltan wbak berkenaan dalam negara ketika ini sebanyak 89 k3s. Mengenai bilangan k3s baharu p0sitif C0vid-19, beliau berkata, sebanyak 84 k3s dilaporkan hari ini, mencatatkan 5,389 k3s keseluruhan dalam negara. Katanya, daripada jumlah itu, seramai 46 pes4kit dirwat di Unit Rwatan R4pi , 26 menggunakan bantuan alat pernfasan. “Bilangan pes4kit yang telah sembuh terus meningkat. Terbaru, seramai 95 orang telah sembuh.

“Ini menjadikan 3,197 pesaklt atau 59.32 peratus telah sembvh dan discaj h0spital. K3s aktif (p0sitif C0vid-19) kebolehjangkitan seramai 2,103 pesaklt, mereka sudah diasingkan dan diberi rwatan,” katanya ketika sidang media harian C0vid-19 di Putrajaya, hari ini. Mengulas lanjut mengenai pemergian terbaru itu, Noor Hisham berkata, kes pemergian ke-89 (k3s ke-4769) merupakan lelaki warga Malaysia berusia 51 tahun.

“Beliau mempunyai latar belakang peny4kit kenclng manis, bp, penyakit jantung dan penyaklt buah plnggang. Beliau mempunyai sejarah k0ntak rapat dengan k3s positif C0vid-19, iaitu k3s ke-2726. Beliau telah dirawat di H0spital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Johor pada 13 April dan disahkan pergi menghadap illahi pada 18 April jam 6.47 petang,” katanya.

Sumber:penakita

Berhasil atau tidak kedua dua itu sangat penting. Akhirnya Dr Noor Hisham tampil dedahkan ketibaan lapan pakar perubatan dari China itu sebenarnya untuk ini.
Lapan pakar perunding perubatan dari Ch1na yang tiba di Malaysia pada Sabtu dalam usaha membantu menangani pandemik Covid-19, di negara ini. KEHADIRAN lapan pakar perunding perubatan dari Ch1na ke Malaysia pada Sabtu, adalah bagi berkongsi pengalaman mengenai usaha mereka menangani wabak Covid-19. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Malaysia juga dapat berbincang dari segi r@watan dan penyelidikan berhubung pandemik itu.

“Bukan sahaja perkara yang positif, walaupun mungkin ada perkara-perkara yang mereka laksanakan tak berjaya, jadi kita nak belajar perkara-perkara yang tak berjaya supaya kita tak mengulangi perkara yang telah mereka laksanakan tetapi tak ada impak. Dalam perbincangan ini, banyak isu yang kita boleh bangkitkan, dari segi isu per@watan pes@kit contoh di wad dan unit rawatan rapi, dan isu penyelidikan terhadap pengesanan, pengunaan teknik atau kaedah tertentu sama ada antigen atau antibodi,” katanya pada sidang media, petang Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pertanyaan pemberita mengenai ramai yang tidak berpuas hati dengan kehadiran pakar dari Ch1na berikutan negara republik itu sebelum ini dilaporkan menyembunyikan data dan tidak melaporkan situasi sebenar di negara itu berkaitan Covid-19. Dr Noor Hisham bagaimanapun menjelaskan bahawa kedatangan pakar dari Ch1na itu bukan untuk membantu Malaysia merawat pes@kit Covid-19.

“Virus ini adalah virus yang baharu jadi masing-masing tak ada pengalaman. Tapi apa yang mereka ada adalah pengalaman sama ada berjaya atau tidak. Kedua-dua tu penting untuk kita. Kalau berjaya, mungkin kita akan teruskan usaha untuk menggunakan kaedah mereka tetapi kalau tidak berjaya kita belajar daripada cara mereka laksanakan tak berjaya, jangan ulangi kaedah-kaedah yang tidak berjaya,” katanya.

Beliau menambah, perbincangan tersebut adalah penting kerana dapat menambahkan pengetahuan mengenai virus yang baharu. “Ramai masih tak pasti lagi cara virus ini merebak, cara virus ini menyebabkan kelemahan tubuh dan isu-isu yang banyak diperkatakan. Dengan perbincangan lebih lanjut dengan mereka yang ada pengalaman setelah dua bulan berhadapan virus itu di Hubei,” katanya.

SUMBER : Mstar

Dr Noor Hisham bongkarkan yang rupa rupanya Pkp boleh dihentikan. Tapi dengan syarat ini. Tak sangka rupa rupanya ini syaratnya.

PERINTAH Kaw4lan Pergerakan (PKP) boleh ditamatkan sekiranya jumlah kes koron4virvs baharu (Covi1d-19) di negara ini berkurangan dan kebolehjangkitan kes dalam komvniti tidak berlaku, selain bergantung kepada penelitian beberapa faktor lain oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menekankan antara beberapa faktor lain sebelum PKP boleh ditamatkan, termasuk memastikan kesiapsiagaan negara mengawal penvlaran w4bak dan keupayaan makmal serta h0spital.

“Antara faktor adalah pengurangan kes yang masih dirawat iaitu kes kebolehjangk1itan. Sekarang ini kita ada 2,198 kes pos1itif dan kalau kes itu berkurangan maksudnya kita ada pengurangan kes jangk1itan di dalam komvniti. Faktor kedua adalah menggunakan surve1llance iaitu melihat kes Influ3nza (ILI) dan Jangk1itan Pern4fasan Akut Teruk (SARI) di dalam komun1ti. Sekarang ini terdapat 114 kes dan pemantauan mendapati kedua-dua kes berkenaan semakin berkurangan.

“Kita juga perlu melihat kepada kawasan tertentu dan kepadatan di kawasan itu sama ada masih berlaku jangk1itan atau kluster baharu. Apa yang penting tidak berlaku kluster yang besar sebelum kita boleh menasihatkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk menamatkan PKP,” katanya. Beliau berkata demikian dalam sidang media harian Covi1d-19 di Putrajaya, hari ini. Selain itu, Noor Hisham berkata, keupayaan makmal dan kesediaan h0spital memberikan raw4tan terbaik kepada pesak1it Cov1id-19 juga menjadi pengukur kepada kejayaan mengatasi w4bak itu dan membolehkan PKP ditamatkan.

“Paling penting juga dua isu besar ini iaitu keupayaan makmal kita sama ada dapat mengesan kes dengan cepat dan tepat serta keupayaan h0spital menampung jumlah pesak1it. Setakat ini mereka yang tiada gejala dan gejala ringan juga kita masukkan ke h0spital untuk pemantauan. Mereka yang ada gejala atau r4dang paru-paru akan diberikan raw4tan terbaik,” katanya. Dr Noor Hisham: Perlu lihat beberapa petanda sebelum tamatkan PKP

Beberapa indikasi perlu dilihat terlebih dahulu sebelum tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah. Dr Noor Hisham berkata antara faktor yang perlu dikenal pasti untuk menamatkan PKP adalah pengurangan kes posi1tif Covi1d-19 yang direkodkan, sama ada masih ada kebolehjangki1tan virvs tersebut. “Bagi penamatan PKP, kita mesti ada ‘exit strategy’, dan antara indikasi-indikasi kita ialah pengurangan kes yang masih dirawat atau kebolehjangkitan kes.

“Sekarang ini kita ada 2,198 kes (kes kebolehjangki1tan) tapi kalau kes berkurangan maksudnya kita ada pengurangan kes jangk1itan di komuniti. Antara seorang dengan seorang jadi itu adalah salah satu faktor. “Yang kedua, kita menggunakan surveillance (pengawasan). Surveillance yang kita laksanakan dari bulan Januari lepas yang kita lihat kepada kes-kes influenza-like-illness (ILI) and severe acute r3spiratory syndrome (SARI) di dalam komuni1ti,” katanya pada sidang media Covi1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Jelasnya, pem4ntauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terhadap kes-kes SARI semakin berkurangan. “Jadi mungkin itu salah satu indikasi yang lain untuk kita menasihatkan kepada MKN (Majlis Keselamatan Negara) untuk menamatkan PKP, dan juga kita lihat kepada kawasan-kawasan yang tertentu, kepadatan kawasan tersebut sama ada ada atau tidak ada jangk1itan, wujudnya kluster-kluster baharu di kawasan di sesebuah kawasan,” katanya.

Dalam pada itu, Noor Hisham berkata keupayaan makmal untuk mengesan kes positif Covi1d-19 tepat dan cepat serta kemampuan KKM untuk menampung pes4kit antara dua isu yang perlu ditangani pihaknya bagi menamatkan PKP. Menjawab pertanyaan pemberita mengenai petanda awal KKM berjaya melandaikan keluk pandemik, Dr Noor Hisham mengakui memang unjuran kes-kes pos1tif Covi1d-19 iaitu kes kebolehjangki1tan sekarang semakin berkurang.

“Sekarang ini masih ada 2,000 lebih kes pos1itif. Kalau kita dapat jalankan aktiviti pemulihan sebagaimana kita laksanakan pada PKP 1 dan 2, kita boleh kurangkan (jumlah itu). Ada satu ketika kes 4,000 lebih sekarang kebolehj4ngkitan hanya 2,198, jadi tindakan kita walaupun hari ini kita ada 69 kes, yang penting adalah kita kvrangkan lagi kes kebolehjangki1tan ini lebih kvrang 2,000 hingga 1,500. Jelasnya, apabila kes tersebut berkvrang, pengawalan akan lebih baik dan mudah bagi KKM menumpukan pada kawasan dan kumpulan berisi1ko tinggi.

Sebelum ini Dr M bagi sebab kenapa Kerjaan tidak perlu gop0h tamatkan PKP

Kerajaan dinasihat supaya tidak g0poh ketika membuat keputusan untuk menamatkan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP). Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamad, keputusan untuk menamatkan PKP harus dikaji dengan teliti dan tidak dibuat hanya kerana b1imbangkan ekonomi negara akan jatvh. “Banyak perkara yang perlu diambil kira dan dikaji terutamanya langkah-langkah pembendungan w4bak yang telah diambil sebelum ini seperti pemakaian penutup hidung dan mulut serta penjarakan sosial. “Jika PKP mahu ditamatkan, pakar-pakar perlu mengkaji data-data yang telah dikutip dari setiap tempat, apakah pematuhan terhadap arahan-arahan lain seperti pemakaian penutup hidung dan mulut atau penjarakan sosial telah dipatuhi sepenuhnya? Kita tidak boleh gop0h (dalam menamatkan PKP) hanya disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti bimbang ekonomi akan jatvh.

Jangan jadi seperti Sweden
“Kita takvt, jika kita tamatkan PKP v1rus tersebut akan mer3bak semula seperti yang berlaku di kebanyakan negara. Sweden contohnya, mereka telah isytiharkan negara tersebut selamat tetapi apabila PKP ditamatkan dan kehidupan kembali seperti biasa virvs tersebut menular semula,” katanya semasa Sembang Live Bersama Dr. Nurul Yaqeen berhubung topik Pandemik Covi1d-19 yang disiarkan menerusi Facebook beliau hari ini.

Dr. Mahathir yang juga seorang doktor pervbatan itu menjangkakan krisi1s Covi1d-19 mengambil masa yang lama untuk dipulihkan. Tambahnya, tiada siapa yang boleh meramal bilakah PKP akan ditamatkan kerana kerajaan katanya, perlu memberi respon mengikut keadaan terkini dalam menguruskan krisi1s berkenaan. “Tiada satu tarikh yang boleh ditetapkan untuk kita hidup bebas seperti dahulu.

“Saya yakin, untuk menangani wab4k ini, ada yang boleh kita dahulukan, ada yang kena lewatkan kerana vi1rus ini sangat mudah untuk mer3bak. Kalau duduk di rumah, risi1ko jangk1itan berkurangan,” katanya lagi. Dr. Mahathir juga menyokong tindakan kerajaan mel4rang pembukaan bazar Ramadan bagi mengelakkan penvlaran w4bak Cov1id-19. Katanya, penjualan juadah berbuka puasa boleh dilakukan secara dalam talian namun begitu para peniaga katanya, perlu memikirkan kaedah terbaik dari segi aspek pembungkusan bagi memastikan kualiti dan kebersihan makanan tidak terjejas dalam tempoh yang lama.

“Kita tidak boleh hapuskan perkhidmatan bazar ramadan ini kerana ada peniaga yang mahu mencari rezeki. Ianya boleh dijalankan secara dalam talian tetapi peniaga perlu fikir bagaimana untuk memastikan makanan tidak basi kerana pembeli membeli juadah sebelum waktu berbuka dan mereka mungkin mahu makanan tersebut masih boleh dimakan sehingga waktu sahur,” tambahnya.-

SUMBER : MalaysiaGazette

Be the first to comment on "Perkembangan Covid 19 memang menurun mendadak. Tapi ada yang lebih merisaukan Dr Noor Hisham. Tak sangka rupa rupanya ini yang beliau risaukan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*