Lepas kantoi tidak patuh arahan Pkp akhirnya tindakan Vip ini buat orang ramai tak percaya. Sanggup beliau buat macam tu.

Hari ni 3 pemimpin yang tular kerana tak patuh PKP telah datang ke balai Polis untuk memberi keterangan. Mereka juga telah tampil meminta maf kepada seluruh rakyat Malaysia. Sementara itu, menteri kesihatan Dr Adham juga mengakui kes1lapan beliau apabila menyebut 500 negara sepatutnya 500 wakil negara. Dr Adham juga  meminta rakyat Malaysia untuk terus menegur pemimpin jika mereka melakukan k3salahan demi untuk meihat pentadbiran kerajaan yang lebih baik

Dr Samsuri hadir bagi keterangan di balai polis berkenaan pertemuan dengan DS Ahmad Said. DS Ahmad Said sanggup ditahan jika bersalah. Tetapi merayu tiada tindakan kepada anak-anak buah yang sedang bekerja menguruskan bantuan. Dr Adham Baba akui kes4lahan isu 500 negara dan minta terus ditegur demi kebaikan semua. YB Razman minta maaf dan turut hadir ke IPD Bagan Serai untuk beri keterangan.

“Saya memohon maaf…”- Exco Perak Razman 

Di dalam entrinya, beliau memohon maaf dan menegaskan penjelasan yang dibuatnya bukanlah untuk mel3paskan diri daripada tindakan undang-undang, sebalik memaklumkan keadaan sebenar. “Saya memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat atas kekhilafan yang berlaku. Pencerahan yang saya berikan ini bukan untuk dikecualikan daripada tindakan undang-undang tetapi untuk menjelaskan keadaan sebenar…”

Misi sebenar untuk hulur bantuan

Razman berkata, pihaknya berada di lokasi tersebut atas tujuan melihat keperluan petugas barisan hadapan dalam menangani wabak COV1ID-19. “Untuk makluman saya setiap hari bergerak untuk membantu petugas barisan hadapan, melihat kekurangan peralatan yang dihadapi terutama kepada petugas kesihatan…” Bagaimana pun, Razman sekali lagi memohon maaf dan berterima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia.

” Jangan tahan anak buah saya, saya rela ditag=han, (rela) masuk hotel besi,”-Datuk Seri Ahmad Said

Demikian kata-kata bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said yang menafikan sukarelawannya tidak patuh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hari ini. Beliau berkata, kira-kira 20 anak buahnya yang merupakan sukarelawan sedang menurunkan bekalan beras daripada lori untuk diagihkan kepada penduduk di kawasan Kijal. Katanya, dalam masa yang sama beliau menerima panggilan daripada Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Samsuri Mokhtar yang memaklumkan mahu singgah di rumahnya.

Biasalah budak-budak bila jumpa pemimpin…

” Sebaik (Samsuri) tiba, sukarelawan sangat teruja dan sempat mengambil gambar seketika dengan pemimpin mereka (Samsuri) sebelum menyambung semula kerja. Budak-budak (sukarelawan) bila jumpa dengan pemimpin nak buat macam mana dan sekiranya perbuatan mereka itu salah, saya minta maaf. Saya rela ditahan jangan dkwa sukarelawan saya,” katanya ketika mengadakan sidang akhbar di kediamannya di Kampung Teluk Kalong, Kijal, hari ini. Ahmad Said berkata, beliau terpaksa menggunakan ramai sukarelawan untuk mengagihkan bantuan kepada 10,000 penerima di kawasan Kijal. ” Sukarelawan ini bekerja siang dan malam tanpa dibayar upah kerana niat kami untuk sampaikan sumbangan kepada semua penduduk Kijal sebelum Ramadan,” katanya.

 

Ahmad Said mahu ‘sponsor’ individu yang buat laporan itu

Menurutnya, beliau dimaklumkan, satu laporan dibuat seorang individu supaya sukarelawannya itu dikenakan t1indakan. Ahmad Said berkata, beliau menjemput individu terbabit untuk bersama-sama sukarelawannya membantu mengagihkan sumbangan kepada penduduk kawasannya. ” Saya jemput dia turun ke Kijal, saya akan bayar tambang, tempat penginapan dan makan minumnya termasuk membuat surat pelepasan kepada Ketua Polis di tempat tinggalnya termasuk kebenaran polis di Kemaman,” katanya.

Menurutnya, sekiranya terbukti tindakan anak buahnya itu salah, dia rela menerima hvkuman. ” Saya rela nak letak 14 hari ke sebulan ke dalam hotel besi. Saya tak kisah kerana rela berk0rban untuk rakyat,” katanya. Sementara itu, Ahmad berkata, sumbangan barangan makanan yang diagihkan kepada 10,000 penduduk di DUN Kijal adalah membabitkan peruntukan pusat termasuk wangnya sendiri selain diterima daripada penyumbang.

Sementara itu, beberapa gambar membabitkan pemimpin parti politik berkumpul secara beramai-ramai tular di media sosial sehingga menimbulkan kritikan warganet. Gambar Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar mengunjungi bekas menteri besar Ahmad Said di kediamannnya di Teluk Kalong, Kemaman tular sejak semalam. Samsuri berkunjung ke rumah Ahmad yang juga pengerusi Umno Terengganu bagi menyelesaikan isu berbangkit berhubung agihan peruntukan yang tidak sama rata diterima Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) BN. Gambar yang dikatakan dirakam pada pertemuan itu memaparkan Samsuri menikm@ti hidangan makanan bersama Ahmad, selain bergambar dengan orang ramai yang berada di kediaman berkenaan. Ia turut mengundang kritikan warganet yang mend@kwa ia tidak patuh peraturan PKP.

Sumber : MB

Be the first to comment on "Lepas kantoi tidak patuh arahan Pkp akhirnya tindakan Vip ini buat orang ramai tak percaya. Sanggup beliau buat macam tu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*