Kawan baik terkejut dengan pemergian rakan. Akhirnya Datuk Harjit bongkarkan yang Farit Ismeth pernah bagitahu dia benda ini.

Pembaca berita terkenal Radio Televisyen Malaysia (RTM), Farit Ismeth Emir, yang pergi menghadap illahi hari ini adalah ikon penyiaran yang akan dikenal sepanjang zaman, kata Fathil Hidayat Gazali. Menurut Ketua Penyampai Berita TV RTM itu, kehilangan Farit yang sinonim sebagai Pak Ngah sukar untuk diterima warga berita RTM. Selain memilik suara emas, Farit adalah seorang ayah dan juga abang yang sentiasa memberi tunjuk ajar kepada mereka.

“Selepas dua jam menerima berita keh1ilangannya kita bagaikan tidak boleh menerima hakikat bahawa beliau sudah tiada. Pak Ngah umpama guru, abang dan ayah bagi penyampai berita yang muda, sentiasa memberi bimbingan dan tunjuk ajar. Beliaulah tempat untuk kami mengadu jika dalam kesulitan. Walaupun tak bersama RTM sudah dua tahun kerana bersara, namun sentiasa beri nasihat, maklum balas dan sokongan, tak rasa beliau tiada di RTM walaupun bersara,” katanya kepada Malaysiakini.

Terdahulu, pembaca berita yang sinonim dengan Berita Dunia Jam 10 itu pergi menghadap illahi di h0spital Assunta, Petaling Jaya, Selangor pagi tadi. Berita dukacita itu dimaklumkan oleh anaknya, Farzwa De-Attaher Emir atau lebih dikenali sebagai DJ Fuzz. Beliau yang lebih dikenali sebagai Pak Ngah dalam kalangan warga RTM pergi menghadap illahi kira-kira jam 11.10 pagi tadi.

Mengimbau perjalanan beliau dalam dunia penyiaran, Fathil berkata Farit memulakan karier sebagai penyampai berita sepenuh masa sekitar tahun 1987. Jelasnya, untuk menyertai stesen penyiaran ketika itu bukanlah sesuatu yang mudah jika tidak kerana kualiti yang ada pada figura itu. Katanya, keunggulan Farit sebagai penyampai berita adalah setaraf bekas pengulas sukan seperti Rahim Razali, Hasbullah Awang dan Harjit Singh Hullon. Turut terkesan dengan pemergiannya, rakan seperjuangan, penyampai berita RTM, Datuk Harjit Singh Hullon ketika ditemu bual meluahkan rasa terkilan dan sedih keh1ilangan seorang sahabat yang cukup rapat dengannya.

30 tahun kami kenal

Perkenalan yang bermula di meja berita RTM, telah melahirkan persahabatan selama 30 tahun, dan sejak daripada itulah mereka menjadi teman rapat yang saling berkongsi suka dan duka. TerkejVt Farit beritahu dia sak1it. Jelas Datuk Harjit, beliau terkejut apabila beliau memaklumkan kepadanya mengenai masalah kesihatannya kira-kira setahun yang lalu. “Saya pun terkejut, dia beritahu dia ada mas4lah kesi1hatan…”

Saya kehi1langan teman rapat

Dalam nada sebak, Datuk Harjit bagaikan tidak mampu menggambarkan perasaan sedih yang telah kehilangan seorang sahabat yang amat dekat dengannya. “Saya tak boleh nak kata apa, bagaimana perasaan saya bila kita h1ilang seseorang yang rapat dengan kita. Banyak perkara kami kongsi bersama…” Menurut beliau, permergi1an Farit Ismeth Emir disifatkan sebagai satu kehi1langan besar dalam dunia penyiaran berita tanah air.

Suara Rok0k Dunhill

“Suara beliau digunakan untuk rkok Dunhill pada lewat 1980-an ketika itu yang terkenal dengan ‘gaya, mutu, keunggulan’. Untuk menggunakan suaranya ia dinilai oleh wakil syarikat antarabangsa itu, bukannya mudah. “Beliau adalah figura yang akan terus dikenang sepanjang zaman,” katanya yang juga Penolong Pengarah Berita Ehwal Semasa RTM. Sementara itu, bekas Ketua Pengarah Penyiaran, Ibrahim Yahaya pula menyifatkan Farit sebagai penyampai berita yang serba boleh.

Bahkan beliau mempunyai gaya penyampaian tersendiri yang unik dan telah berjaya menarik minat penonton RTM. “Suaranya komersialnya amat sesuai untuk penyampaian berita perdana selain beliau amat diminati ramai ketika menyampaikan berita Dunia Jam 10,” katanya kepada Malaysiakini. Untuk berada pada tahap itu kata Ibrahim, Farit cukup dikenali sebagai seorang yang dedikasi pada kerjanya dan amat berdisiplin. Malah, beliau juga cukup dikenali dan disenangani warga RTM kerana sikapnya yang mesra dan menjadi ikon kepada RTM. “Farit adalah ikon RTM yang amat berdisiplin, dedikasi dan amat mesra dengan setiap kakitangan yang memanggilnya dengan nama Pak Ngah,” katanya lagi.

Sumber : MB

Be the first to comment on "Kawan baik terkejut dengan pemergian rakan. Akhirnya Datuk Harjit bongkarkan yang Farit Ismeth pernah bagitahu dia benda ini."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*