Sedih Zarina Zainuddin patuh juga arahan Pkp walaupun sampai macam tu sekali keadaan anknya Azil. Warganet terkejut tengok keadaan anknya. Tak sangka sampai macam tu sekali.

Fasa keibubapaan sememangnya merupakan fasa yang penuh dengan tekanan menjaga anak.Walau bagaimanapun, punca tekanan bagi ibu bapa kanak-kanak normal dan kanak-kanak ASD adalah berbeza kerana tekanan daripada kanak-kanak normal adalah disebabkan oleh masalah tidak mendengar kata atau degil sahaja. Ibu bapa yang anaknya didiagnos dengan ASD secara konsistennya dilaporkan lebih tertekan berbanding ibu bapa kepada kanak-kanak yang membesar secara normal.Ibubapa anak-anak ASD perlu memberikan perhatian yang lebih kepada anak-anak ASD berbanding dengan anak-anak yang normal.

Pelakon senior, Zarina Zainuddin berkongsi keadaan anaknya yang menghidap autisme, Muhammad Razil Azrai atau sinonim disapa Azil yang kelihatan luka dengan lelehan cairan merah keluar daripada hidung.Menurut penjelasan, Azil dikatakan mahu keluar ke kedai selepas pulang ke rumah. “Ya Allah anakku azil ibu tak boleh keluar sehari sampai 3 kali ke kedai nak. Melihat kau hari hari bercairab merah tak sanggup ibu tengok.Ibu cuba gembirakan hati ibu yang luluh ini melihat kau begini hari2 semuga Allah melindingimu selalu nak,” luahnya. Walau bagaimanapun, ada warganet yang mencadangkan agar pelakon itu meminta kebenaran bertulis daripada pihak berkuasa memandangkan telah keluar kerajaan telah memberi pelepasan khusus buat anak-anak istimewa.

 

Terdahulu, Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan kelonggaran diberikan kepada golongan autism dan OKU untuk mendapatkan terapi seperti dinasihatkan pakar namun tidak dibenarkan secara berkumpulan. Autisme atau nama lainnya Kecelaruan Spektrum Autisme (ASD) merupakan salah satu masalah perkembangan saraf yang boleh dicirikan dengan masalah kemahiran sosial, tingkahlaku dan komunikasi bukan lisan seperti tiada pandangan mata.Penggunaan perkataan spektrum pula merujuk kepada kepelbagaian manifestasi kecelaruan seperti keterukan keadaan autistik, tahap perkembangan dan umur kronologi.ASD merupakan satu kecelaruan perkembangan dan neurologi yang kompleks.Ia melibatkan struktur dan fungsi otak dan sistem saraf.

Foto : Instagram Zarina Zainuddin / Kredit:MH

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:

Be the first to comment on "Sedih Zarina Zainuddin patuh juga arahan Pkp walaupun sampai macam tu sekali keadaan anknya Azil. Warganet terkejut tengok keadaan anknya. Tak sangka sampai macam tu sekali."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*