Rela muka berbelang demi negara. Tak sangka sampai macam ni sekali keadaan petugas barisan hadapan jaga roadblock tengah panas.

Di saat orang lain duduk di rumah bersama keluarga tersayang, petugas barisan hadapan terpaksa bekerja keras untuk negara. Polis dan tentera terpaksa berjemur di tengah panas demi memasikan semua orang mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Baru-baru ini, tular beberapa gambar anggota polis yang ‘terbkar’ muka dipercayai akibat terlalu lama berjemur di tengah panas ketika sekatan jalan raya. Gambar yang dikongsikan laman Friends of PDRM itu mendapat lebih 2.8 ribu tanda suka dan dihujani komen positif dari warganet.

 

Terima kasih, kerana anda kami selamat

Semoga semua frontliner dilindungi Allah

Semoga semuanya berakhir segera, dan semua pengorbanan mereka terbalas.

Terima kasih wira negara!

Sumber: Friends of PDRM

Baca Quran dalam keadaan panas. Kali ini Doktor india pula tampil buka mulut bongkarkan perangai sebenar jemaah tabligh dalam wad. Tak sangka rupanya sampai macam ni sekali mereka dalam tu.

Ini doktor beragama Hindu pula komen pasal jemaah Tabligh. Beliau pun cakap, kena husnudzon dengan jemaah ini. Ada hikmah mengapa Tuhan takdirkan mereka yang kena dulu. Orang bukan Islam pun boleh berfikiran positif macam ni. Minggu awal-awal C0v1d-19 menjangk1ti jemaah, hampir satu Malaysia menghentm jemaah.

Disindir, dikej1, ditud0h penyebar v1rus… Allah… hanya Allah sahaja yang tahu betapa mereka bersabar. Minggu ini, Allah bersihkan kembali nama jemaah melalui para doktor dan frontliners termasuklah mereka yang bukan Islam. Anda pasti kagum bila baca tulisan doktor India ini pasal Tabligh…

I am Malaysian doctor, dont look at me like im hindu,im buddha n etc. Terkesan dengan pergi ke pusat kuarantin yang kebanyakan tabligh yg ikut itjimak seri petaling 🖐 jadi aku nak cerita sedikit pengalaman aku. Di tawau pusat kuarantine kami di IPG dekat balung tu.

Kami tanya keadaan mereka seharian, ada masalah apa apa di tempat penginapan ka, ada develop gejala2 batuk demam selsema ka, dan melayan apa saja keluhan mereka dan kami akan cuba perbaiki kelemahan dari kami dan cuba memenuhi permintaan mereka tapi kami juga ada byk sekat dan batasan.tidak bole la expect penginapan ini 100% perfect gitu bah. pasti ada kekurangan dan kami pun tau

Keluhan pesakit disini biasanya makanan. Makanan seharian mereka adalah nasi putih/ ayam atau ikan goreng dengan sedikit sayur rebus gitu . “makanan la doctor kering sangat takde kuah2 gitu..tapi kami makan saja la dr untuk isi perut, nak buat macam mana kan ” Kesian memang kesian. Bayangkan makan 3 kali sehari menu tawar yang sama .kamu rasa?

Bukan sebab mereka manja. Tapi cuba kita bayangkan diri kita di tempat mereka. Terkurung dlm bilik 14 hari, makanan itu itu je dan sejuk, rindu keluarga, takde entertainment lgsg Bosan, sedih, berbeza dengan kuarantin dirumah bersama keluarga. Dont judge mereka so fast.

Something to be respected bila I see them always pray jam2 12 mereka solat lps tu duduk atas katil.mereka baca alquran. Dengan keadaan kurang selesa gitu panas2 dan mereka tetap tidak terlepas solat,mengkhatam al quran. Salute mereka. Memang la aku pun rasa geram juga awal2 kenapala cluster tabligh ni bawa v1rus “ke sini ke sana” But lepas involve in C0v1d team nie, ternyata bukan yg seperti diwar warkan di social media, sebenarynya orang tabligh nie banyak yang munculkan diri, volunterly dtg nak screen diri mereka.

Skrg di pusat kuarantin pun tidakla mereka keluh nak ini nak itu seperti elit baru tu.mereka ikut je “doctor buatla apa yang terbaik, kami ikut je doctor”  Sebenarnya Tuhan tolong Malaysia nie sebab awal2 kita kena C0v1d nie 1st cluster besar kan tabligh, memang semua maki hamun mereka, aku juga marah . Tapi ada aku terbaca post org lain hari tu yg bikin aku fikir dalam juga

” nasib cluster tabligh yg kena dulu, senang kita nak kenalpasti mereka, sebab pakai kopiah, berjanggut panjang(kebanyakan) ,berbaju jubah yaa jadi senang kita nak kesan mereka bawa mereka untuk screen dan ambil sampel dan tempatkan mereka di pusat kuarantin. bayangkan di negara luar, mcm mana mereka mau detect siapa siapa yg berisiko dpt C0v1d nie”

so itula selalu ada je kebaikan daripada apa yg kita pikir buruk. Aku dapat pengajaran juga yg kita kena selalu pikir postive, Husnuzon, terima dengan hati terbuka not judgemental atau discriminative siapa pun. kita takde Hak!! Peringatan untuk semua termasuk aku, skrg ni kita cegah C0v1d bukan tindas sesama manusia, dont play race religion card ya this is not the time

Corona v1rus duno who is malay,chinese indian sikh iban kadazan dusun bajau dia attack semua lapisan orang! I am a hindu and i think i need to write this up

Sumber : lavenania gayatri / khairy tajudin / http://citermaya.pw/

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Be the first to comment on "Rela muka berbelang demi negara. Tak sangka sampai macam ni sekali keadaan petugas barisan hadapan jaga roadblock tengah panas."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*