Ustz Ebit tampil bongkarkan perangai sebenar pserta tabligh yang pergi menghadap illahi gara gara Covid 19. Tak sangka lepas pemergian suami ini yang terjadi pada ank anknya dan isteri.

Pendakwah terkenal, ustaz Ebit Lew mengenang pemergian seseorang yang terkena wabak Covid-9 yang pergi menghadap illahi di h0spital Sultanah Aminah (HSA) tengah hari semalam. Menerusi posting di Facebook, beliau mengenali Muhammad Yusof Haron ketika bertemu di India dan Pakistan pada tahun 2003 dan 2007 malah bapanya juga merupakan seorang pendakwah yang baik.

“Sebak menangis baru lepas video call Noradilah, isteri Muhammad Yusof asbab koronavirus dan beliau memang ada masalah pernafasan dari sebelum ini. Sebak tengok isteri & 5 anaknya positif Covid-19. Tapi semuanya dalam keadaan sihat dan tiada demam atau sesak nafas. Seorang lagi anak negatif dan kuarantin di tempat lain,” katanya.

Beliau turut memberikan sedikit sumbangan dan berkongsi nombor akaun bank milik wanita tersebut sekiranya terdapat individu yang ingin tampil membantu bagi meringankan beban keluarga nya. Salam takziah buat keluarga. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkn bersama orang-orang beriman. Semoga isteri dan anak-anaknya segera sembuh. Amin.

Sumber : Ebit Lew

Artikel berkaitan : Mengejutkan Suasana Sayu Ditempat Persemadian Peserta Tabligh Yang Pergi Menghadap Illahi Kerana Covid 19. Tak Sangka Ini Yang Terjadi Ditanah Persemadiannya.

Peserta tabligh lelaki berusia 34 tahun itu, dilihat tiba dari HSA dengan menaiki van pada 8.15 malam tadi. Kira-kira 10 lelaki dipercayai kakitangan h0spital selain orang awam, dilihat mendengar taklimat sebelum memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE).

Pada 8.45 malam, kesemua mereka dilihat menghampiri van sebelum mengangkatnya yang siap dipakaikan pakai terakhir, menggunakan pengusung h0spital. Orang ramai termasuk media tidak dibenarkan menghampiri kawasan prsemadian sehingga selesai prsemadian.

Peserta yang pergi menghadap illahi ini dipercayai kes-178, yang pernah menghadiri Perhimpunan Ijtimak Tabligh di Masjid Jamek Seri Petaling, di Kuala Lumpur pada 27 Februari hingga 1 Mac lalu. Dia dilaporkan mula mengalami gelaja demam mulai 5 Mac lalu, sebelum mendapat r@watan di h0spital Permai, Johor Bahru, pada 12 Mac selepas dikesan positif Covid-19.

Keadaannya didapati merosot dan dimasukkan ke Unit r@watan Rapi sebelum disahkan pergi menghadap illahi tengah hari ini. Difahamkan isteri dan anak tidak menghadiri majlis prsemadian berkenaan kerana sedang dikuarantinkan di h0spital Permai.

Kredit Video: FB Taufiq Janudin

Artikel berkaitan : Mengejutkan Peserta Tabligh Di Malaysia Bongkarkan Apa Sebenarnya Yang Berlaku Diperhimpunan Itu. Tak Sangka Rupa Rupanya Ini Yang Berlaku.

Para jemaah tidur dalam khemah-khemah yang sesak di luar masjid berkubah emas, bangun sebelum fajar menyinsing untuk duduk dalam barisan sejadah yang dibentangkan di dewan utama. Pada masa itu, covid 19 berj4ngkit tanpa disedari.

Perhimpunan orang Islam itu yang diadakan pada penghujung bulan lepas di sebuah kompleks masjid yang luas di Sri Petaling, Kuala Lumpur muncul sebagai sumber ratusan j4ngkitan covid 19 baru di serata Asia Tenggara. Seorang rakyat Malaysia berusia 34 tahun yang menghadiri acara itu pergi buat selamanya semalam, pemergian pertama yang dikaitkan dengan acara yang berlangsung 27 Feb – 1 Mac di kawasan masjid. Perhimpunan dihadiri 16,000 orang, termasuk 1,500 warga asing.

Daripada 673 kes covid 19 yang disahkan di Malaysia, hampir 2/3 dikaitkan dengan pertemuan 4 hari itu, menurut Menteri Kesihatan Dr Adham Baba. Pertama-tamanya belum jelas siapa yang bawa penyakit itu ke sana. Reuters bercakap dengan 6 peserta dan melihat gambar dan catatan di media sosial, dan keterangan menunjukkan beberapa cara wa4bak itu boleh tersebar.

Penganjurnya, gerakan d@kwah Islam Jemaah Tabligh, sudah menggantung kegiatan d@kwahnya tetapi tidak mengulas secara langsung tentang acara itu. Kumpulan itu juga tidak respon kepada permintaan untuk komen lanjut.

Masjid di mana acara itu diadakan ditutup dan seorang tetamu berkata dia salah seorang daripada puluhan ahli jemaah di situ bawah kuarant1in. Panggilan ke masjid tidak terjawab. “Saya sebenarnya amat terkejut ia diteruskan,” kata Surachet Wae-asae, seorang bekas wakil rakyat Thailand yang menghadiri acara itu tetapi selepas pulang didapati n3gatif covid 19. “Tetapi di Malaysia, Tuhan amat penting. Kepercayaan kuat.”

Berpegang tangan, berkongsi talam

erhimpunan yang sesak itu, di mana tetamu terpaksa menaiki bas perantara untuk tidur di tempat-tempat lain, dihadiri warga puluhan negara, termasuk Kanada, Nigeria, India, dan Australia, menurut senarai hadirin yang dimuat naik di media sosial.

Juga terdapat warga Ch1na dan Korea Selatan – negara yang ada kadar covid 19 yang tinggi. Catatan media sosial memaparkan ratusan ahli jemaah bersolat dalam saf di masjid itu, dan ada beberapa tetamu memuatnaik swafoto berkongsi makanan.

Belum jelas berapa ramai tetamu pemastautin di Malaysia, tetapi kes-kes yang dikaitkan dengan perhimpunan itu muncul setiap hari di serata Asia Tenggara. “Kami duduk rapat-rapat,” kata seorang lelaki Kemboja berusia 30 tahun yang menghadiri acara itu kepada Reuters di sebuah h0spital di wilayah Battambang, Kemboja di mana dia dir4awat selepas didapati positif covid 19 pada Isnin.

Orang dari banyak negara berpegang tangan di majlis keagamaan itu. Apabila saya saya bertemu orang, saya pegang tangan, ia normal. Saya tak tahu saya berj4ngkit dari siapa,” katanya, yang tidak mahu dinamakan kerana bimbang akan didiskrimin4sikan di masjidnya.

Tiada orang pimpinan acara itu bercakap tentang berpegang tangan, covid 19 atau peringatan kesihatan semasa acara itu, tetapi kebanyakan tetamu membasuh tangan dengan kerap, kata 2 tetamu. Membasuh tangan dan anggota tubuh yang lain sebahagian daripada ibadat orang Islam.

Seorang lagi peserta dari Kemboja berkata tetamu daripada negara berbeza berkongsi talam di mana makanan disajikan.

Hanya separuh daripada peserta warga Malaysia yang menghadiri acara itu tampil untuk ujian, menimbulkan keb1imbangan w4abak dari masjid itu mungkin lebih luas. Brunei mengesahkan 50 kes yang dikaitkan dengan perhimpunan di masjid itu, daripada 56 kes.

Singapura mengumumkan 5 yang dikaitkan dengan acara itu, Kemboja 13 dan Thailand sekurang-kurangnya 2. Vietnam, Filipina, dan Indonesia, yang hampir 700 warganya menghadiri acara itu, sedang menyiasat. Bukan acara keagamaan itu sahaja yang menyebarkan virus pada skala yang besar. Ribuan kes di Korea Selatan dikaitkan dengan acara di Gereja Jesus Shincheonji di bandar Daegu.

Peserta mempertahankan acara di masjid Sri Petaling

Beberapa peserta mempertahankan acara di masjid Sri Petaling, mengatakan pada ketika itu situasi di Malaysia – yang mengumumkan 25 kes yang diketahui setakat 28 Feb – tidak teruk. “Kami ketika itu tak bimbang kerana situasi Covi1d-19 pada ketika itu nampak terkawal,” kata Khuzaifah Kamazlan, seorang guru agama berusia 34 tahun di Kuala Lumpur yang menghadiri acara itu dan didapati negatif covid 19.

Khuzaifah berkata beberapa ahli jemaah yang menghadiri acara itu enggan diuji bagi mengesan covid 19, lebih suka bergantung pada Tuhan untuk melindungi mereka. Karim, seorang warga Malaysia berusia 44 tahun yang menghadiri perhimpunan itu dan didapati positi1f covid 19, berkata kerajaan patut memb4talkan acara itu.

“Kami kecewa kami dipers4lahkan sepenuhnya atas w4abak ini. Pandangan itu tidak adil. Tiada l4rangan dikenakan ke atas perhimpunan itu,” katanya yang hanya mahu dinamakan sebagai Karim. Sekarang saya bimbang kerana saya positif. Tolong doakan saya.” Lebih 182,000 orang di seluruh dunia dijangki1ti covid 19 dan 7,165 pergi buat selamanya.

120 Kes Baru Covid-19 Hari Ini, Malaysia Catat Dua Pemergian Dalam Masa Sehari

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi sidang media sebentar tadi mengumumkan sebanyak 120 lagi kes baru dilaporkan di Malaysia menjadikan keseluruhan 673 kes positif Covid-19. 95 daripada kes baru itu berkait dengan kes kluster perhimpunan di Sri Petaling. Manakala tujuh lagi pes@kit telah sembuh menjadikan 49 setakat ini. Selain itu, Malaysia mencatat dua pemergian pertama wabak tersebut iaitu merupakan kes ke-178 dan kes ke-358 hari ini.

Kes Pertama

Kes ke-358 adalah lelaki warga tempatan 60 berusia mempunyai sejarah teruk. Mula bergejala pada 7 Mac dan dirawat h0spital Umum Sarawak pada 14 Mac. Kesihatannya mula merosot dan dimasukkan ke hosp. Hari ini disahkan pergi buat selangor. Seramai 193 orang kontak rapat sasaran telah pun dikenalpasti dan sedang menjalani kuarantin di rumah.

Kes Kedua

Manakala kes ke-178 merupakan lelaki warga Malaysia berumur 34 tahun yang pernah hadir perhimpunan tabligh di Sri Petaling. Beliau bergejala mulai 5 Mac dan dirawat di h0spital Permai pada 12 Mac selepas positif COV1ID-19. Keadaan beliau mer0osot dan dimasukkan ke kecemasan sebelum disahkan pergi menghadap illahi.

Sumber: OMM & LM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Be the first to comment on "Ustz Ebit tampil bongkarkan perangai sebenar pserta tabligh yang pergi menghadap illahi gara gara Covid 19. Tak sangka lepas pemergian suami ini yang terjadi pada ank anknya dan isteri."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*