Selepas tersasul masa live di melodi akhirnya Janna Nick tampil buku mulut dedahkan maksud sebenar ayatnya. Mengejutkan rupanya ini maksud sebenar dia.

Menjaga percakapan agar selalu berbicara baik – Sebuah peribahasa mengatakan “lidah tak bertulang”. Kerana lidah kita boleh bergerak sesuka hati dan akhirnya akan mengatakan apapun yang kita inginkan. Hal ini sesungguhnya boleh menjadi hal baik sekaligus hal buruk bagi diri sendiri dan orang lain.

Sebagai makhluk sosial, tentu semua orang tidak bisa lepas dari interaksi dengan sesama. Siang dan malam kita pasti bertutur kata. Tak satu pun manusia yang bisa hidup tanpa berbicara.Berbicara merupakan media utama dari seluruh proses interaksi sosial. Baik buruknya proses interaksi sosial salah satunya dipengaruh oleh bagaimana kita bertutur kata. Karenanya, agar apa yang kita ucapkan tidak menjadi bumerang bagi diri sendiri, lebih-lebih membahayakan orang lain baik di dunia maupun di akhirat, kita mesti cermat dalam berbicara.

Pelakon dan pengacara, Janna Nick membuat permohonan maaf kerana terlanjur kata ketika mengacarakan program hiburan Melodi. Sebagai pengacara baharu, Janna mengakui menggunakan perkataan yang kurang sesuai sehingga penonton tersalah tafsir maksud yang cuba disampaikan.

Minta maaf… saya orang baru dalam bidang pengacaraan! Ayat yang patut diubah adalah perkataan ‘bagus’ itu.Sepatutnya (guna perkataan) ‘sekurang-kurangnya’ apabila ada public figure terkena Covid-19 supaya penonton dapat tahu keadaan sebenar dan dapat create awereness bahaya virus ini.Saya minta maaf sangat-sangat salah guna perkataan,” kata Janna semasa penutup program tersebut pada Ahad.

Sebelum itu, Janna mengulas berita mengenai aktres Puteri Aishah disahkan positif Covid-19.Namun, dia tersalah menggunakan perkataan sehingga menimbulkan rasa kurang senang penonton di laman Twitter. “Bagus juga sebenarnya apabila ada dalam kalangan public figure dijangkiti koronavvirus ni“. katanya.

Bagus?,” sampuk Awal. “Bukan bagus… maksudnya dia boleh beri kesedaran macam mana keadaan di dalam h0spital,” kata Janna ketika bersiaran langsung. Sementara itu, rakan pengacara Awal Ashaari pula berkata dia memahami maksud yang cuba disampaikan oleh Janna itu.

Dia salah pentafsiran, kalau kita membawang sesama kita, saya faham! Tapi maksud Janna orang yang kena Covid boleh kongsi pengalaman supaya kita tahu betapa serius dan bahayanya wabak ini.Itu maksudnya… Janna pun dah minta maaf, bolehlah drop topik ni!,” kata Awal.

Seringkali seseorang berbicara tanpa diawali proses berpikir dan tidak melalui pertimbangan sebelumnya. Tindakan seperti itu berpotensi mengundang masalah baru yang boleh jadi akan berlarut-larut, sehingga memperkeruh keadaan dan mengancam tali ukhuwah dengan sesama Muslim.

Kredit:Mstar

Be the first to comment on "Selepas tersasul masa live di melodi akhirnya Janna Nick tampil buku mulut dedahkan maksud sebenar ayatnya. Mengejutkan rupanya ini maksud sebenar dia."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*