Dijangkiti Covid 19 gara gara plastik sampah. Tak sangka mereka nekad balut badan pakai plastik sampah bila PPE habis

Beberapa minggu lepas, viral gambar menunjukkan tiga orang jururawat di Northwick Park h0spital, Harrow, England memakai peralatan perlindungan diri (PPE) menggunakan plastik sampah berwarna biru.

Mereka terpaksa berbuat begitu kerana terpaksa selepas kehabisan set PPE dek kerana penularan pandemik Covid-19 di negara itu. Dalam gambar yang viral tu, mereka ‘dibaluti’ plastik sampah dan memakai topeng muka serta sarung tangan.

Namun, malangnya ketiga-tiga jururawat itu kini disahkan positif Covid-19, lapor Metro. h0spital itu sebelum ini telah mengisytiharkan keadaan kecemasan selepas semua katil telah digunakan sepenuhnya untuk menempatkan pes@kit. Lebih menyedihkan, menurut Daily Telegraph, lebih 50% staf yang bertugas di satu wad telah menjalani pemeriksaan dan disahkan positif Covid-19.

Salah seorang jururawat berkata, mereka kini dalam keadaan terdesak memerlukan peralatan yang lengkap kerana berdepan dengan virus itu setiap hari. Bukan saja harus merawat pes@kit tetapi juga selepas itu perlu merawat rakan-rakan sekerja yang telah dijangkiti virus tersebut.

Ramai sangat orang muda yang memerlukan alat bantuan pernafasan. Kebanyakan daripada mereka ada penyakit athma atau kencing manis. Mereka tak berhenti batuk. Batuk, batuk dan batuk. Kami hanya mampu tolong mereka beri bantuan pernafasan.”

Bila badan dah tak boleh lawan, mereka pergi buat selamanya. Kami tak dapat selamatkan mereka. Paling teruk, kami tak boleh benarkan ahli keluarga datang ucapkan selamat tinggal.” Walaupun jururawat perlu senyum selalu namun jauh di sudut hati mereka juga dalam ketakutan.

Mereka juga sama seperti pes@kit itu semua, sudah lama tidak pulang berjumpa keluarga kerana takut mereka membawa virus bersama. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page. Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : lobak merah

Be the first to comment on "Dijangkiti Covid 19 gara gara plastik sampah. Tak sangka mereka nekad balut badan pakai plastik sampah bila PPE habis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*