Apa kena dgn Malaysia. Tak sangka lelaki Kanada ini nekad persoal jumlah kenaikkan kes Covid 19 lebih tinggi. Mengejutkan rupa rupanya in yang berlaku

Kita semua tahu bahawa hampir semua negara sedang bertungkus-lumus dalam mencegah dan melawan wabak pandemik, COVID-19 daripada terus merebak dan menjadi lebih teruk. Hal ini dapat kita lihat apabila Kementerian Kesihatan Malaysia dalam satu ciapan di Twitter semalam (7 April) berkongsi data statistik dunia dengan kenaikan jumlah kes sebanyak lebih 1.3 juta. Dalam pada itu, jumlah pemergian secara keseluruhannya sudah meningkat kepada lebih 74,000.

Statistik terbaru WHO menunjukkan wabak pandemik #COVID19 di Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah khususnya Itali, Sepanyol dan Perancis lebih buruk berbanding asal wabak itu, Ch1na. Pengalisis antarabangsa jangka AS hadapi situasi paling sukar kerana kurang persediaan.

Pun begitu, satu perkongsian daripada seorang individu yang menggunakan nama Zubayer M di Facebook miliknya membezakan jumlah kes di Kanada dan Malaysia yang lebih tinggi walaupun mempunyai saiz populasi yang lebih kurang sama.

Menurutnya,”Kanada dan Malaysia mempunyai saiz populasi yang sama. Jumlah kenaikan kes Covid-19 di negara kami naik mendadak. Apa yang Malaysia telah lakukan? Saya rasa Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan pada 18 April lalu memberi kesan yang berbeza.”

Melalui status Facebook tersebut, kita dapat melihat Kanada dan Malaysia adalah pada paras yang sama pada 21 Mac, 2020 iaitu di bawah 2 ribu kes yang disahkan.

Namun, segalanya berubah pada tarikh 4 April, 2020 apabila kes COVID-19 yang disahkan di Kanada melonjak kepada lebih 12 ribu kes manakala Malaysia di bawah 4 ribu kes pada ketika itu. Zubayer berpendapat bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia bermula 18 April, 2020 memberikan banyak perbezaan. Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Zubayer M, Siakap Keli

Be the first to comment on "Apa kena dgn Malaysia. Tak sangka lelaki Kanada ini nekad persoal jumlah kenaikkan kes Covid 19 lebih tinggi. Mengejutkan rupa rupanya in yang berlaku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*