Pemergian Ustazah Shadiya betul betul buat ramai terkejut. Tak sangka status terakhir Ustazah betul betul buat ramai sayu.

Hari ini satu berita mendukacitakan diterima apabila dimaklumkan, panel Tazkirah Malam Jumaat iaitu seorang ilmuan yang aktif dalam dunia d@kwah, Ustazah Shadiya Abbas dimaklumkan pergi menghadap illahi. Perkhabaran sedi1h itu didapati menerusi perkongsian di Facebook suami ustazah. Difahamkan, Ustazah Shadiya Abbas mengadu s3sak nafas dan disahkan pergi menghadap illahi pada pvkul5.05 pagi.

Pemergian boleh datang tanpa mengira umur atau pun keadaan kes1ihatan. Siapa sangka orang yang kelihatan sihat walafiat boleh diambil ‘pergi’ dalam sekelip mata. Pemergi1an pend@kwah Ustazah Shadiya Abbas ternyata mengejutkan rakan-rakan, kaum keluarga mahupun mereka yang pernah menimba ilmu dengannya. Rakan Ustazah, Muzayyanah Abdullah berkongsi kisahnya sepanjang persahabatan dengan pend@kwah ini.

Aktif kuliah online ketika PKP

Ya Allah. Tangan masih menggigil. Airmata masih mengalir. Terkejut. Sungguh…. dia masih muda. Macam-macam perancangan ceria dan aktifnya tentang d@kwah yang dirancang bersama. Hujung bulan 3 baru share tentang Kisah cintanya yang sudah 17 tahun bersama suami tercinta. Loving couple. 3 anaknya yang masih kecil. Sering dikongsi dalam Facebooknya Shadiya Abbas.

Mula-mula saya jadi rapat dengannya setelah pm dia lepas kejadian yang sangat tervk. Tengok kereta semua macam ingat dia pergi. Rupanya saat itu Allah kata belum tiba. Kagum dengan semangatnya. Allah. Maukan semua tak terkejut.. Buka hp sebelum Subuh tadi saya dapat Whatssap tentang pemergianya. Dia cergas ceria seperti biasa. Baru je sembang-sembang dalam group para asatizat share tentang masakannya ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) ini. Banyak sangat sharing beliau. Hatta dalam PKP pun aktif berkuliah Skype, Zoom dan lain-lain.

Tak berkesempatan rasai Ramadan

Dia baru sambung Master. Beria dia ajak saya sekali; amek psikologi dan kaunseling. Allahu. Misinya besar. Mindanya luas. Namun ALLAH swt lebih menyayanginya. Saat ini, sayu mmbaca FB suaminya. Disebabkan takdir-Nya pergi menghadap illahi musim Cov1id-19 dan malam tadi suaminya bawak ke emerg3ncy sebab s3sak n4fas. Pihak h0spital simpan Ustazah untuk double check sama ada positif Covi1d-19 atau tidak.

Allahu. Kuatlah duhai suami mulia dan seluruh ahli keluarga yang menyayanginya. Semoga almarhumah yang baik ini menanti kalian di syurga untuk kekal bersama selamanya. Ya Rob… aku amat terkesan. Kerana apa yang biasa dia lontarkan dalam kuliah-kuliah pengajian adalah yang sama biasa aku ucapkan.

Dia update FBnya dengan doa ingin sampai ke Ramadan. Ternyata Allah jemput dia pulang sebelum Ramadhan. Allah. Anak-anak muridnya adalah anak-anak muridku jua. Ramai sungguh yang ingin ziarah. Namun apakan daya di musim-musim begini. Kita doakan almrhumah kesayangan kita ini ye duhai kesayangan ustazah sekalian.

Kita doakan Ustazah yang baik ini segera disempurnakan dengan penuh kebaikan.  diangkat ke langit Allah penuh kemuliaan. Kami menjadi saksi dia sahabat mulia yang sering mengajak kami kepada kebaikan. Bahasa suaminya yang amat reda akannya amat aku cemburui.

Betapa mengintai-intai kita

Ya, kita terkejut. Seorang bernama Shadiya Abbas pasti lebih terkejut. Rupa-rupanya pemergian itu sudah menjemput. Dia bukan lagi atas dunia yang nyata tapi telah kembali kepada Pencipta. Alamnya telah berbeza dengan kita. Ayuh jadikan ibrah. Semua kita sudah tidak boleh bertangguh-tangguh. Betapa pemergian itu sering mengintai-intai kita. Saat itu tiba, siapakah kita di sisi Dia dan siapakah kita di mata seluruh hamba yang bakal kita tinggalkan?? ASTAGHFIRULLAH!

Foto kenangan bersamanya si baju merah; saat dia bersungguh-sungguh nak datang jumpa saya sedang kuliah berhampiran rumahnya. Dia datang meraikan. Bermula saat itu kami akrab. Ya…hakikatnya kini saya keh1ilangan. Allahummaghfirlaha…..damailah engkau di sana duhai murabbi ummah.

Terpaksa dit4han untuk uj1ian Cov1d-19

Sementara itu, suami Ustazah, MK Azman memaklumkan isterinya itu terpaksa ditahan untuk uji1an Cov1id-19. Uji1an itu memerlukan 24 jam sebelum urusan prsemadian diteruskan. Status terakh1ir masih berd@kwah. *JANGAN MENGh1na, JIKA SAYANGKAN ALLAH*Saya dapat satu video yg sedang tular mengenai pengakuan terbuka seorang bekas.

Apa yang lebih menyentuh hati, status terakhir Ustazah di Facebook juga masih berkenaan d@kwah. Status dengan tajuk Jangan Mengh1na Jika Sayangkan Allah itu mengulas mengenai cara-cara menangani golongan bekas Muslim yang boleh dipimpin ke pangkal jalan.

Ruangan komen ketika ini dipenuhi dengan ucapan takziah dan sedekah ayat suci Al-Quran daripada rakan-rakan dan anak murid beliau. Sama-sama kita doakan semoga beliau di tempatkan di kalnagan mereka yang beriman. Berita menyedihkan itu nyata mengejutkan ramai pihak, di dalam Facebook beberapa penceramah terkenal dan personaliti TV, antaranya Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah, Proft Madya Dato’ Dr. Mohd Izhar Ariff dan Fedtri Yahya.

Semoga Ustazah  dicucuri Rahmat, dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan solehah. Salam takziah diucapkan dan berharap agar keluarga diberik ketabahan menghadapi kehilangan ini. Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber: Muzayyanah Abdullah, MK Azman, Shadiya Abbas

Be the first to comment on "Pemergian Ustazah Shadiya betul betul buat ramai terkejut. Tak sangka status terakhir Ustazah betul betul buat ramai sayu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*