Rasa kecewa sampai capai gunting. Doktor ini bongkarkan apa yang terjadi pada dirinya setelah merawat pesakit Covid 19. Terkejut macam tu sekali penangannya

Seorang doktor yang mer4wat pes4kit Covid- 19 di h0sp1tal Sungai Buloh, Selangor, berkongsi secebis kisah hidup yang dilaluinya. Faiqah Nastasha berkongsi di laman Facebook miliknya. Ini adalah saya. Cuba untuk mencari sesuatu yang boleh membuatkan saya tersenyum dalam suasana p4ndemik yang sangat mengec3wakan ini. Kami wajib memakai PPE ini apabila bertemu pes4kit C0vid. Masuk isolation room kena pakai.

Keluar Isolation room, c4but dan bu4ng. Kemudian terus mandi. Hari ini sahaja sudah lebih lima kali mandi, sebab saya masih EBM (Expressed Bre4st Milk). Saya ada anak berusia lima bulan di rumah dan masih menyusu badan. So I’m super paraanoid and thus mandi everytime sebelum my 4 hourly EBM. Can imagine? Jadi, kerana rasa kecewa, saya ambil gunting dan potong rambut saya. Kenapa? Sebab tak sempat nak kering walaupun ada pengering rambut.

Its horrible and I look like Ronald McDonald. But I have awesome self confidence to pull it off. Balik rumah, Khairi (suami) nampak keadaan rambut saya. He pulled me close, give me a hug and said, “You botak macam mana pun, I tetap sayang you.” In front of Haris and Nayla (anak-anak). Beberapa minit kemudian, ketika tengah pakaikan baju untuk Haris, dia cakap, “Rambut mummy silly! Tapi mummy cantik. Tapi Haris sayang mummy.”

Kisah ini dikongsi oleh pengguna Facebook Faiqah Nastasha dan mendapat lebih 8,000 perkongsian, lebih 5,000 komen serta lebih 31,000 Likes. Beberapa ejaan, perkataan dan ayat mungkin diubah suai untuk memudahkan pembaca.Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook. Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Kredit Gambar: Facebook Faiqah Nastasha Sumber : Gempak

Senang je nak ubat penyakit ni. Tak sangka isteri Dai Farhan selamba bongkarkan penawar sebenar Covid19. Power habis isteri Dai ni

Isteri kepada Da’i Farhan, Dr. Erin punyai pandangan sendiri berhubung mekanisma virvus, cara penc3egahan dan r4awatan. Kata Dr. Erin, kekuatan adalah kele3mahan sesuatu virvus. “Cari punca sebenar penyaki1t bukan hanya rawat penyaki1t. Cegah lebih baik daripada mengubat, cara mencegah pun kena betul dan tepat.

“Coronavirvus adalah command cold dalam AMA medi1cine. Apa yang buat dia boleh memb4ahayakan sangat pada orang yang terjangk1it virvus itu? “Sama macam sakit berjangkit, pesaki1t boleh pergi buat selamanya jika sistem imun l3emah. Adakah coronavi1rus itu membahayakan nyawa pesak1it atau benda lain yang mele3mahkan sistem imun kita. “Apa yang kita perlu buat untuk meningkatkan sistem imun kita?

Air dan gaarm adalah jawapan paling mudah untuk pencegahan,” kata Dr. Erin. Tambah Erin, radiasi daripada telefon bimbit menjadi salah satu punca mele3mahkan sistem imun badan dan menyebabkan mudah dijangk1iti viruvs. “Falsafah virruvs ini adalah kekuvatan dia adalah kele3mahan dia. “Jadi, kita kena tahu kekuatan dan kele3mahan dia,” ujar Erin lagi. Entri yang dimuat naik lewat malam tadi di Instagramnya itu telah dipadamkan.

Sementara itu, Erin turut menyarankan orang ramai untuk berjemur dalam rumah bagi mended@hkan dengan radiasi ultralembayung. “Ternyata ramai yang tak boleh terima dan tak faham lagi dengan teknologi, jadi kita back to basic. “Memandangkan pakat-pakat tengah bercuti tu bolehlah sunbathing dalam rumah, bagi cahaya masuk dalam rumah. “Cahaya matahari ni bagi vitamin tapi sampai pvkul10 pagi saja. Nak percaya, percayalah tak mahu percaya pun tak apa,” tambahnya. Pastikan anda selalu mencuci tangan, pakai topeng muka, gunakan ‘sanitizer’, kurangkan aktiviti di luar rumah serta lakukan semua perkara yang boleh mencegah COV1ID-19!

Vaksin Cov1d Hampir ditemui

Washington: Ujian klinikal pertama ke atas manusia untuk mencari pen4awar Cov1id-19 dilancarkan dalam beberapa hari dan paling lewat Jun depan. Proses berkenaan dipercepat melalui konsep hack genetic dan berjaya melewati peringkat ujian haiwan serta diuji pada sukarelawan sihat. Dailymail melaporkan saintis di Britain mengatakan vaks1in berkenaan sudah siap dan boleh diuji pada manusia menjelang Jun selepas memperoleh keputusan menggalakkan pada tikus.

Moderna yang berpangkalan di Massachusetts mencipta kaedah baru apabila menghubungkan RNA bagi merangsang sistem kekebalan tubuh untuk menghasilkan protein sama untuk menghilangkan viruvs yang dapat mencegahnya. Covi1d-19 kini menyebabkan hampir 5,000 orang yang pergi buat selamanya di seluruh dunia dan setakat ini tiada ubat dapat menyembuhkan atau mencegah.

Prototaip vaksin dibiayai Gabungan Inovasi Kesediaan Epidemik yang juga pengasasnya Dr Melanie Saville memberitahu Telegraph, ketika ini mencari penawar lebih berkesan untuk Covi1d-19 dan tidak perlu membuang masa membangunkan vaksin. “Kami tidak tahu bagaimana pandemik ini berkembang berikutan ia datang dalam pelbagai gelombang berbeza,” katanya. Penyelidik mengandaikan Mei adalah kemuncak Covi1d-19 berlaku.

Sementara itu, AFP melaporkan Amerika Syarikat (AS) dan Jerman bersaing mengeluarkan vaks1in eksklusif melawan Cov1id-19 yang dibangunkan di sebuah makmal Jerman, lapor akhbar harian Die Welt. Menurut laporan itu, Presiden Donald Trump did@kwa berusaha ‘memancing’ saintis Jerman yang menghasilkan vaksi1n percubaan terbabit dan ia dilihat bertujuan mendapatkan lesen eksklusif di AS.

Sumber rapat dengan kerajaan Jerman memberitahu Die Welt vaksi1n terbabit ‘hanya untuk AS’, walaupun Berlin dilaporkan membuat tawaran sendiri kepada firma bioteknologi, CureVac yang berpangkalan di Thuringia. Syarikat ditubuhkan pada 2000 itu memiliki tapak lain di Frankfurt dan Boston.

Firma berkenaan dipasarkan sebagai pakar dalam ‘membangunkan r@watan terhadap sakit teruk, terapi berasaskan antibodi, rawa4tan penyakit jarang berlaku serta vaksi1n profilaktik’. Ketika ini, makmal terbabit bekerjasama dengan Institut Paul-Ehrlich yang berkait dengan Kementerian Kesihatan Jerman dan berkepakaran dalam penyelidikan vaksi1n. Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Sumber dr holis

Be the first to comment on "Rasa kecewa sampai capai gunting. Doktor ini bongkarkan apa yang terjadi pada dirinya setelah merawat pesakit Covid 19. Terkejut macam tu sekali penangannya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*