Tak patut mereka buat Dayah. Tak sangka Dato Aliff bongkarkan respon padu ayah balu Abam tentang ank dan isteri Abam diabaikan

Apabila berlaku sahaja pemergian seseorang, semua harta yang pergi buat selamanya sama ada harta alih dan tak alih diletakkan sebagai status harta beku. Jadi, untuk mencairkannya, perlu melalui beberapa proses.Waris-waris perlu berkumpul dan melantik seorang pentadbir.

Pelantikan pentadbir hendaklah secara bertulis, disahkan dan dipersetujui semua waris. Kumpul maklumat berkenaan semua harta yang ditinggalkan. Oleh kerana yang telah pergi buat selamanya tidak membuat wasiat, kemungkinan dokumen-dokumen berkaitan hartanya juga tidak disimpan dengan baik.

Maka, pentadbir perlu mendapatkan semua dokumen tersebut. Kumpul maklumat berkenaan semua waris. Semua waris perlu dikenalpasti dan dijejaki. Jika waris telah pergi buat selamanya, dapatkan sijil pemergian seseorang. Bagi waris yang hilang, perlu mendapatkan Perintah Anggapan daripada Mahkamah Tinggi.

Buat penilaian ke atas harta pusaka. Nilai harta akan menentukan ke mana tempat untuk memohon Surat Kuasa Mentadbir (Letter of Administration, LA). Aliff Syukri memuatnaik satu lagi rakaman video ketika dia berada di rumah balu Abam Bocey tempoh hari. Sebelum ini dia beritahu bahawa rakaman yang menjadi tular sebelum ini adalah hanya 10% sahaja.

Kecoh media sosial apabila Ali Puteh, adik kepada Abam mengamuk di media sosial gara-gara tindakan Dato Seri Aliff Syukri ‘menerjah’ ke rumah balu arwah abangnya, Nor Hidayah Mohd Ali dan membuat live interview yang dimuat naik di Facebook live juga di Youtube miliknya.

Ali turut memuat naik status yang menggambarkan perasaan terkilan dan berbaur pengh1naan terhadap kakak iparnya, namun posting itu telah dibuang selepas mendapat nasihan rakan terdekat dan dikecam hebat oleh warganet. Pihak Aliff turut dikritik hebat kerana tindakannya menanyakan beberapa soalan yang tidak sepatutnya seperti wasiat dan isu harta kepada balu Abam itu disifat agak melampaui batas.

Namun dalam masa sama pended@han mengejutkan itu membuatkan orang ramai kini berpendapat nasib Hidayah dan Hamzah, anak Abam sebenrnya tidak terbela. Menerusi Facebook live itu juga, Aliff turut bertanyakan beberapa soalan kepada Hidayah antaranya perancangan Hidayah selepas ketiadaan Abam.

Balu Abam itu kemudian menjawab dan berkata dia selepas ini akan menguruskan perniagaan bapanya. “Selepas ini saya uruskan bisnes bapa saya” jawab Hidayah. Namun seorang wanita berbaju kurung hitam dipercayai pembantu Aliff Syukri kemudian mengutarakan satu soalan tentang khabar bahawa kereta yang selalu diguna Hidayah telah ditarik oleh pihak keluarga Abam .

Tapi saya ada dengar cerita yang kereta akak kena tarik, bagaimana akak nak uruskan bisnes tu? Boleh akak cerita sikit,” soal wanita berkenaan.Haritu saya nak bawa anak saya pergi klinik kerana anak saya demam, saya minta kunci kereta tapi pihak sana tak bagi,” kata Hidayah.

Mereka ada tanya juga apa perasaan bapa balu Abam dan apa harapan bapa balu itu. ” Tak patut pihak sana buat hidayah.Apalah kesalahan dayah. kalau dapat yang disana berfikirlah waras dan banyakkanlah ilmu. jangan pandang pada harta pandanglah budi bahasa”

Aliff Syukri: Terima kasih layanan baik smua.. Mereka menjamu makanan dan seluruh keluarga mereka melayan kami dgn baik… malah ketika live dilakukan di fb mereka mengetahui. Nak tngok live sy gi je di youtube saya Tv Terlajak Laris sy ada buat rakaman smula (itu baru 10%) dan sy tak salahkan Dan menang kan mana-mana pihak .. Saya hanya mendengar sahaja sebab saya tak nak mencari salah sesiapa …

Sebenarnya kedatangan kami adalah untuk menziarahi dan menyampaikan bantuan dan ini telah dirancang oleh teman producer saya @junaidah_ayu yg telah di maklumlan 2-3hari dan mereka bersetujui dan bkn atas paksaan… sebelum Kedatangan kami di rumah beliau di Sabak Bernam bukan secara mengejut..

Buktinya siap makan makan lagi.. Jadi, sy rasa tak adil jikalau sy dituduh “menerjah” dan melanggar sesuka hati saya. Hanya kerana tajuk tajuk yg diletakkan di media memberi unsur negatif ke atas nama saya dan mereka yang membaca pula tidak melakukan apa apa inisiatif untuk selidik perkara yng sebenar, adilkah bagi saya untuk berada dalam situasi ini.

Aliff Syukri berterima kasih kerana mereka dilayan dengan cukup baik ketika datang menziarah. Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

KreditSumber : Semua Berita (EE)

Be the first to comment on "Tak patut mereka buat Dayah. Tak sangka Dato Aliff bongkarkan respon padu ayah balu Abam tentang ank dan isteri Abam diabaikan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*