Genap seminggu pemergian Abam tak sangka ini yang terjadi di tanah persemadiannya.

ISNIN lalu industri seni berduka dengan pemerg1ian pelakon dan pelawak, Syed Umar Mukhtar Syed Mohd Ridzuan, 32, atau lebih dikenali sebagai Abam Bocey.  GENAP seminggu Syed Umar Mukhtar Syed Mohd Ridzuan, 32, atau lebih dikenali sebagai Abam Bocey pergi namun kebaikan Abam ketika hayatnya masih diperkatakan.

Tanah Persemadian dan Rumah terus dikinjungi

Tinjauan Sinar Harian semalam mendapati tanah persemadian masih dikunjungi orang ramai dan peminat yang bersedekah al-Fatihah dan bacaan Yasin. Rumah Abam turut dipenuhi tetamu yang melawat isteri, Siti Nurhidayah Md Ali, 28 dan ibu, Sabariah Arshad, 63.

Tiada yang menyangka, di sebalik pemergi1an Abam merungkai perkongsiannya yang tidak berkira bersedekah kepada anak yatim dan membantu mereka yang memerlukan selain sangat mengutamakan keluarga. Adik Abam, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, 31, atau Ali Puteh berbangga dengan abangnya yang disayangi semua orang tanpa mengira golongan.

Katanya, Abam menjadi inspirasi buatnya sekeluarga dan rakyat Malaysia untuk mencontohi kebaikannya. “Yang mudah untuk orang suka Abam kerana dia comel, tak banyak cakap dan orang senang berbual dengan dia. “Walaupun baru jumpa dia setengah jam tapi mereka sudah rasa seperti berkawan lebih sepuluh tahun,” katanya.

Menurut Ali dia tidak pernah cembvru dengan kejayaan Abam dan dua lagi ahli Bocey iaitu Achey dan Fad walaupun dia antara orang terawal yang mendorong abangnya menceburi industri seni. “Kejayaan Abam Itulah rezeki buat keluarga kami. Dia banyak selesaikan komitmen yang perlu,” katanya.

Abam buang sikap malu

Ali turut berkongsi peng0rbanan Abam terhadap keluarganya terlalu besar apabila sanggup membuang sikap malv di atas pentas demi mencari rezeki. “Saya lihat dia ada aura apabila memberi ‘punchline’. Penonton ketawa. Saya bawa dia dalam industri kerana kami hidup svsah dan saya ajak dia mencuba nasib masuk pertandingan lawak.

“Dia kata tak nak dia malv.. berniaga pun tak apa. Tapi sebab nak ubah nas1b keluarga dia buang rasa malv dan banyak mendapat tunjuk ajar dari sifu, Datuk Afdlin Shauki yang membuka ruang kepadanya untuk lebih berjaya,” katanya.

Ali berkata pada asalnya kumpulannya berempat iaitu Abam, Achey, Fad dan dirinya namun syarat menyertai satu pertandingan yang mengehadkan kepada tiga peserta satu kumpulan menyebabkan dia meng4lah. “Dia tanya saya macam mana?

Saya jawab tak apa, niat kita masuk industri demi keluarga dan Alhamdulillah Bocey ketika itu semakin dikenali sehingga ke tahap ini. “Ketika saat itu, saya masih bersama dia, kami dah ‘declare’, kami dengan Achey dan Fad bukan sahaja kawan tapi adalah adik-beradik sejati, kami saling bantu membantu. “Apabila tiba giliran saya pula diberi peluang bergabung dengan Mamak, di situlah kami mula berkumpul semula, walaupun lain kumpulan tapi sentiasa ‘brainstorm’ bersama,” katanya.

Abam sentiasa bersyukur

Mulanya Abam tak kisah dengan keadaan fizikalnya, namun lama-kelamaan apabila isu gemvk jadi bualan dia ada percubaan nak kurangkan berat badan lepas melangkah jauh dalam insustri,” kata Ali. Katanya, keutamaan Abam mengurangkan berat badan bukan untuk menutup kriti1kan orang luar sebaliknya untuk membina keluarga mendapatkan zuriat.

” Sebenarnya dia kurus bukan sebab orang jel1ik dengan dia gemvk tapi sebab dia nak kahwin, sebab dia tahu kalau orang gemuk susah nak dapat anak. ” Tapi walaupun badan dia besar, ALLAh SWT kurniakan dia cahayamata, dari situ Abam kata dia bukan biasa-biasa tapi luar biasa dan boleh mempunyai ada anak,” katanya.

‘Penat macam mana pun Abam tak pernah tolak program dakwah’ Ali turut menasihatkan kepadanya agar tidak mengambil hati dengan cakap orang sebaliknya cukup jika dia mementingkan kesi1hatan dan menjaga berat badan. ” Sampai saya kata, kalau dia kurus orang dah tak nak dia, orang minat dia kerana kecomelan dia, cukuplah dia jaga kes1ihatan dan kekalkan berat badan. “Dia tak pandai m4rah, sifatnya pendiam.. sifat semulajadi Abam tak ada nak brbalah atau bermusvh dengan orang,” katanya

Tiada lagi Abam jual mi kejung

Tiada lagi kelibat Abam yang akan berniaga di bazar Ramadan bersama mi kejung selepas ini. Menurut Ali, sebelum Abam popular mereka sekeluarga berniaga di bazar Ramadan setiap tahun. Katanya, sejak pemergia bapanya pada tahun 2009 mereka tidak bekerja dan hanya berniaga di beberapa bazar tetapi Abam berniaga di Gombak kerana mahu membantu adik mereka. “Abam sanggup kurangkan aktiviti dan program Ramadan untuk membantu adik kami berniaga selain memberikan modal,” katanya.

Kalau kita baik pasti ramai orang sayang

Hari ini kata-kata Abam telah terbukti iaitu “Kita baik ramai orang sayang”. mengakui berasa cembvru dengan pemergian Abam. Bayangkan berduyun-duyun tetamu hadir menzia1rahi dan solat untuknya. Apabila kita baik dengan orang, ramai orang yang akan sayang dengan kita seperti mana Abam berbuat baik semasa h4yatnya.

Abam bukan pemimpin politik dan bukan juga agamawan. Namun di pengakhi1ran hidupnya ALLAH anugerahkan nikmat pemergian yang sangat dicembvrui iaitu husnul khatimah. Pusaranya juga tidak putus-putus dikunjungi. Harap kita dapat mencontohi Abam. Sama-sama kita doakan semoga Abam dicucuri rahmat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Be the first to comment on "Genap seminggu pemergian Abam tak sangka ini yang terjadi di tanah persemadiannya."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*