Helikopter Jatuhkan Lobak & Ubi Dari Udara Untuk Bantu Hidupan Liar Di Australia

Dunia telah menyaksikan dengan hati yang berat bagaimana keb@karan hutan belukar telah merobek Australia.

Sekurang-kurangnya 27 orang telah terbvnuh dalam keb@karan ngeri tersebut, namun hidupan liar di negara itu menerima nasib paling bvruk.

Di NSW, kerajaan sedang berusaha membantu haiwan yang terselamat dengan menjatuhkan ribuan kilogram lobak merah dan ubi kayu dari helikopter.

Misi yang digelar ‘Operasi Rock Wallaby’ itu asalnya menyasarkan wallaby yang biasanya memakan rumput, pokok renek dan daun yang telah terb@kar.

Operasi Rock Wallaby dianggap penting untuk wallaby memandangkan spesies tersebut telah dikelaskan sebagai ter@ncam sebelum keb@karan berlaku lagi.

Menurut The Sun, wallaby biasanya lebih berupaya untuk bertahan lama dalam keb@karan, namun ny@wa mereka akan ter@ncam apabila sumber makanan mereka musnah.

Ahli kempen semulajadi Yayasan Pemuliharaan Australia (ACF), Jess Abrahams berkata misi tu hanyalah sebagai satu ‘tindakan kec3masan’.

Sebaliknya, tindakan jangka panjang yang perlu diambil adalah untuk menangani masalah perubahan iklim.

Dia menggesa orang ramai untuk mengambil serius tentang perubahan iklim untuk melindungi hidupan liar di dunia ini.


Lebih-lebih lagi kerana haiwan adalah yang paling terdedah kepada anc@man perubahan iklim dan tidak dapat melindungi diri mereka tanpa bantuan manusia.

Chris Dickman, seorang ahli ekologi dari University of Sydney mengesahkan tanpa ragu bahawa jumlah haiwan yang telah terkorban setakat ini telah melebihi satu bilion. Hanya di New SOuth Wales lebih 800 juta haiwan terbvnuh kibat keb@karan ngeri itu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: HCL

Be the first to comment on "Helikopter Jatuhkan Lobak & Ubi Dari Udara Untuk Bantu Hidupan Liar Di Australia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*