P3nyakit Bipolar Mania Berpunca Daripada Pengaruh D@dah & Kec@man Netizen? Ini Penjelasan Zynakal!

Penyanyi muda, Zynakal tidak menafikan p3nyakit bipolar mania iaitu satu p3nyakit gangguan m3ntal yang dihidapinya penghujung tahun lalu turut berpunca daripada k3caman netizen di media sosial.

Menurut Zynakal, penyakit berkenaan boleh dihidapi jika seseorang itu terlalu tertekan, tidak cukup tidur, tidak menjaga makan atau terlalu penat bekerja.

Malah, Zynakal juga akui sikapnya yang kerap melayan komen netizen atau ‘haters’ juga antara punca yang menyebabkan dirinya tertekan, sekali gus terdedah dengan p3nyakit berkenaan.

“Banyak punca yang menyebabkan seseorang ada gangguan bipolar mania dan antaranya terlalu tertekan.

“Untuk saya sendiri, memang silap saya kerap sangat layan mereka (netizen), balas semua komen jadi sampai tertekan,” katanya.

Ditanya berhubung spekulasi mendakwa dia sebenarnya di bawah pengaruh dad@h, penyanyi yang popular dengan lagu terbang itu menafikan perkara berkenaan.

“Mungkin orang lain sebab dadah tapi bagi saya tidaklah. Ujian air kencing ketika ditahan polis juga n3gatif.

“Sekarang ni saya banyakan ambil ubat-ubatan dan enam minggu sekali akan berjumpa d0ktor. Alhamdulillah saya semakin pulih dan azam tahun 2020 ini saya mahu bersihkan semula nama saya,” katanya.

Zynakal ditemui ketika sidang media pelancaran lagu terbarunya berjudul Sak1t di pejabat Indigital Music, Damansara Perdana, hari ini.

Lagu berkenaan hasil kolaborasi Zynakal bersama rakannya, Yonny Boii.

Sudah dua minggu dimuat naik di YouTube, lagu Sak1t hingga kini telah menerima sebanyak 3.8 juta tontonan.

 

Terdahulu, Zynakal mencetuskan kontroversi apabila mencekik seorang pekerja stesen minyak dan menghalang tugas anggota polis.

Akibat t1ndakannya itu, dia telah didenda RM2,800 oleh Mahkamah Majistret Ampang Kuala Lumpur.

Susulan daripada itu juga, Zynakal dihantar untuk mendapatkan rawatan di wad psikiatri H0spital Kuala Lumpur.

Difahamkan penyanyi yang popular dengan lagu Terbang itu menghidapi p3nyakit bipolar mania iaitu salah satu p3nyakit gangguan m3ntal.

Antara simptom penyakit tersebut adalah berhalusinasi, perwatakan yang berubah-ubah, terlebih aktif dan kurang tidur.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: GEMPAK

Be the first to comment on "P3nyakit Bipolar Mania Berpunca Daripada Pengaruh D@dah & Kec@man Netizen? Ini Penjelasan Zynakal!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*