K3s Inflvenza Meningkat Tapi Bekalan Ubat Kurang – Dr. Musa Pakar Pediatrik

Pakar pediatrik Dr Musa Mohd Nordin menyuarakan kebimbangan susulan peningkatan k3s p3nyakit inflvenza di Malaysia.

Beliau yang juga pakar perunding di h0spital KPJ Damansara berkata, kes p3nyakit Inflvenza sehingga kini merekodkan kenaikan dua kali ganda pada tahun 2019 berbanding tahun sebelumnya.

Terdapat sejumlah 2076 kes direkodkan pada 2019 berbanding tahun sebelumnya dengan 1222 kes, kata Dr Musa yang mengetuai unit kawalan p3nyakit berj@ngkit di h0spital itu.

Dr Musa berkata h0spital swasta lain turut merekodkan peningkatan sama inflvenza.

“Katil kami dipenuhi oleh pes@kit yang mengalami selesema yang perlu diasingkan bagi mengelakkan jangk1tan.

“Saya mempunyai empat orang dari satu keluarga (semua positif selesema) yang telah mendaftar keluar dari empat h0spital sebelum diperiksa oleh saya – saya akhirnya perlu siapkan empat bilik untuk merawat seluruh keluarga ini.

“Jadi ada kenaikan kadar selsema di negara ini,” katanya kepada Malaysiakini.

Peningkatan k3s infvenza menyebabkan berlakunya kekurangan bekalan pada tahap kritikal terhadap ubat ant1virus Oseltamivir.

Ubat tersebut – yang lebih dikenali sebagai Tamiflu – digunakan dalam rawatan kepada p3sakit yang dijangk1ti v1rus inflvenza.

“Kami sudah sampai ke 100 kotak yang terakhir manakala (h0spital) lain ada yang kurang daripada ini. Bekalan tidak dijangka ada sehingga akhir Januari atau Februari,” katanya.

Dr Musa berkata isv ini dibangkitkannya bukan untuk menimbulkan panik tetapi untuk menggalakkan vaksinasi inflvenza.

Terutama bagi kumpulan berisiko tinggi seperti kanak-kanak berumur bawah lima tahun atau warga emas berusia 65 tahun ke atas, wanita hamil, kakitangan penjagaan kesihatan, mereka yang mempunyai penyak1t kron1k seperti asma dan d1abetes serta pelancong.

Kumpulan berisiko tinggi digalakkan untuk mengambil vaks1n inflvenza setiap tahun.

Inflvenza boleh sebabkan kemat1an

Jangk1tan v1rus inflvenza mungkin kelihatan seperti selesema biasa namun ia sebenarnya lebih p@rah.

V1rus berkenaan akan memberi kesan kepada sistem pernafasan dan boleh menyebabkan kemat1an, terutama di kalangan kanak-kanak yang mempunyai sistem ketahanan badan (imun) yang belum matang.

Bayi berumur di bawah enam bulan pula terlalu muda untuk vaks1n inflvenza.

V1rus ini boleh tersebar melalui jangk1tan batuk dan bersin. V1rus inflvenza boleh hidup di luar badan selama berjam-jam atau berhari-hari.

Antara gejalanya adalah demam mencecah suhu 38 darjah Celcius, kesukaran bernafas, batuk kering, hidung tersumbat, sak1t tekak, keletihan, sak1t sendi, sak1t kepala, cirit-birit, konjunktivitis, muntah-muntah dan s@wan (di kalangan bayi).

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: GEMPAK

Be the first to comment on "K3s Inflvenza Meningkat Tapi Bekalan Ubat Kurang – Dr. Musa Pakar Pediatrik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*