“Pegawai polis ni ayah saya. Kesian ayah balik kerja penat penat dapat vide0 orang tvduh dia mcm mcm” Susulan Video Tular Anggota Polis Diprovokk

“Tingginya tahap kesabaran dia”

Bagi mereka yang bekerja di dalam unit berunform, pasti akan berhadapan dengan 1001 situasi yang tidak diiginkan.

Kalau tentera, harus berhdpan dengan muusuh demi mempertahankan negara. Kalau polis pula, menjaga kedamaian dan kesejahteraan masyarakat setempat.

Namun, tugas sebagai anggota polis inj sebenarnya banyak sangaat dugaaan dan cabarannya.

Baru baru ini, tular di laman sosiaal satu vide0 yang dirakam oleh seorang lelaki. Apa yang menjadi isuu sebnarnya si perakam vide0 terbabit telah melanggar bbrapa kslahan apabila tidak dapat menunjukkan kad pengenalan diri dan lesen memandu.

Selain dari gagal menunjukkan bvkti pengenalan diri dan lesen memanu, lelaki terbabit telah memf1tnah pegawai dengan melakukan provokassi terhadap polis tersebut. Katanya dia telah meminta sejumlah wang darinya.

Hal ini telah disangkal oleh Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz, apabila berkata pasangan terbabit telah membuat kecoh dan enggan bekerjasama ketika diminta pergi ke Balai Polis Lahat untuk diberikan sam@n atas kesaalahan membawa barangan melebihi had muatan.

Berikut merupakan petikan Asc A Asmadi di akhbar Sinar Harian

“Anggota berkenaan turut meminta butir-butir penumpang dan wanita itu turut memaklumkan tidak membawanya.

“Ketika bertanyakan mengenai rangka kereta berkenaan dan diberi kertas laporan polis, wanita tersebut terus mengeluarkan telefon bimbit dan merakam sambil berkata ‘mahu buat laporan polis minta duit’”

Difahamkan pasangan yang membuat kekcohann telah pun ditah@n pihak polis.

Rentetan dari tularnya issu ini, anak kepada anggota polis terbabit tampil meluahkan presaan mengenai kejadian yang menimpa kepada ayahnya.

Menerusi akaun twitter bernama ftnzkfl_ gadis ini mengatakan bahawa dalan penat seharian ayahnya tidak sangka akan dift1nah sebegini.

Pegawai polis ni ayah saya. Kesian ayah balik kerja penat penat dapat vide0 orang tvduh dia mcm mcm. Ni bkn soal rasict atau baangsa lain, ni soal adab dan budi bahasa. Semoga urusan ayah dipermudahkan.

Tambah gadis ini lagi, dia lega apbila mendapat tahu mreka yang telibat telah lun di tahan pihak polis.

“Alhamdulillah semuanya dah selesai. Pihak polis dah tangkap individu terbabit. Semoga jadi pengajaran buat semua. Kita mudahkan urusan orang, tuhan mudahkan urusan kita balik. Terima kasih semua yg mendoakan ayah.”

Rentetan dari perkongsian gadis ini ramai yang sebnarnya memuji sikap professional yang ditunjukkan oleh ayahnya.

Antara komen dari warganet berbunyi, “kirim salam kat ayah kami respect pegawai dan anggota PDRMsia yg kekal profesional walaupun kena heerdik mcm tu.”

Ada yang turut meluahkan syukur apabila mendpat tahu yang semuanya sudah selesai.

“Syukur alhamdulilah kesian dia sepatutnya org hormat dia yg betul betul jalankan tugas. nampak sangat kvrang ajar org yg merakam tu”

Baca juga komen yang pelbagai dari netizen di bawah ini. Rata rata mereka sangat respek dengan ayahnya.

Netizen 1 Assalamualaikum inallallah maa’sobirin, sesungguhnya Allah menyayangi orang yang bersabar. berkat kesabaran ayah awk ayah awk telah menang kess tersebut. Dan ingat Allah akan mmberi kmngn dan kemudahan kpda hambanya yg taat. Semoga Kita terlindung dri fittnah akhir zaman ini. Aaminn

Netizen 2 Aku dh agak dah, mmg takde hoormat la diorang nih. tak boleh rilek langsung yg rakam pun kau bincang elok elok sudah lah, kau pandai borak okay jer nasib kau baik dia kasi jalan jer. ni dengan bahasa takde tahu nk record jer dia tak tahu ke yg dia tu salah

Netizen 3 Dia tahu ke dgn siapa kau berunding S.I(sub inspector) seorg pegawai polis yg berpengalaman jarang sekali seorg pegawai bg saman, dia hanya duk pejabat uruskan masalah lain. Harap netizen ni menerima lah dgn haati terbuka dgn kesalhannya jagn msalah lain plak kau terima nnt.ROL

Netizen 4 lah yang takbawak lesen dgn ic tu dah kenapa, memang salah kau lah. aku nak gi kedai 3minit dari rumah pun bawak ic lesen semua walaupun malas sebenarnya

Netizen 5 Dah kenapa dgn driver Lori ni?

Kalau ada IC, tunjuk jela IC, kenapa nak gadvh gadvh at the first place?

Lastly dia bagi IC utk tuuduh polis cuuri IC, then lari, polis kejar lori dgn kereta kancil, hilang, polis guna maklumat IC utk tngkap driver.

Ayoyooo kenapa dgn kamu ni.

Sumber Twitter Friends of 999 Malaysia, ftnzkfl_

Kalau sudah tugasnya mencabar, pasti akan berhadapan dengan pelbagai cabaran.

Respek kepada PDRM kerana pantas bertindak.

Syukur la pegawai polis kita kekal tenang dan professional. Kalau di tempat lain, mungkin ada yang sudah kena makan dengan satu dua pnumbuk mungkin. Tapi ini kan Malaysia.

Macam mana nak dapat kesabaran macam dia ye.

Salute PDRM.

Semoga urusan mereka yang bertindak menjaga keamanan masyrakat inj dipermudahkan.

Apa pula komen anda? Jangan lupa klik like dan share serta follow page bagi lebih cerita menarik viral dan semasa di hujung jari anda.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: bicaradaily

Be the first to comment on "“Pegawai polis ni ayah saya. Kesian ayah balik kerja penat penat dapat vide0 orang tvduh dia mcm mcm” Susulan Video Tular Anggota Polis Diprovokk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*