Yang Mengeluarkan Idea Sebegini Adalah Penghasvt, Jika Dia BersaIah Sekalipun

Belum reda isu juara rancangan dakwah Da’i musim kedua iaitu Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad yang berkahwin dengan seorang j@nda anak lapan di tanah suci Makkah dan melafazkan c3rai kepada isteri pertamanya

Bukan sahaja kalangan warganet, para selebriti sehingga mufti turut mengulas isu tersebut. Pelakon dan pelawak Tauke Jambu turut tidak terkecuali meluahkan pendapat beliau.

” Salam ukhwah sahabat-sahabat yang dimuliakan. Sekadar berkongsi, siapa kita untuk menilai seseorang? siapa kita untuk meNER4KAkan orang lain? siapa kita untuk membezakan sempurna atau tidak seseorang??

” Allah maha adil. Dia sendiri tidak pernah membeza-bezakan hambanya, yang mengeluarkan idea sebegini adalah penghasut.. (pemilik sifat menghasut itu ibIis) adakah kita ibIis? Tanpa sedar kita telah membuat orang lain terasa hati, tanpa sedar kita menghasut orang lain membenci orang lain.

” Setiap saat mereka yg di cemuh itu terasa hati dek kesan gambar dan kata-kata kita.. setiap saat d0sa di catit.. jodoh itu rezeki bukan d0sa.. sekiranya dia berslah sekalipun… pandanglah ilmu yg pernah di curahkan..

” Inilah f1tnah-f1tnah akhir zaman. kita tidak ada apa yang perlu dibanggakan kita hanya punya nama sahaja selebihnya milik Allah SWT. Sekadar kongsi pendapat wallahualam”

Luahan Tauke jambu adalah sebagai reaksi kepada sesetengah pihak yang terus menjatuhkan hukum dan membezakan golongan pndakwah yang craikan isteri dengan artis lelaki yang setia kepada isteri.

Terdahulu, Pencetus Ummah (PU) Amin turut bersuara dalam nada berbeza dengan menyeru pendakwah atau ustaz agar memelihara kehormatan gelaran itu dalam menjalankan kerja agama.

Kata PU Amin, seseorang individu wajar berhenti daripada menggunakan gelaran bersifat agama demi memenuhi agenda dan kepentingan sendiri.

” Hati ini tkut dan risau dengan apa yang berlaku pada pendakwah hari ini, pelbagai ujian dan halangan terpaksa dihadapi.

” Berhentilah daripada menggunakan agama untuk kesenangan diri sendiri, berhenti guna nama ustaz untuk memuliakan diri.
Iklan

” Bertaubatlah dan kembalilah pada jalan agama yang sebenar wahai para pendakwah dan ustaz,” katanya di akaun Instagram miliknya.

Amin tidak menyatakan secara khusus individu yang dimaksudkannya itu.

Namun, baru-baru ini dua peserta yang menempa nama daripada program realiti itu iaitu PU Abu dan Da’i Farhan terpalit isu rumah tangga.

” Buat para pendakwah peliharalah diri dari kejahatan dan kesilapan, lihatlah apa yang berlaku, kerana ketelanjuran satu atau dua orang manusia yang memakai topeng pendakwah akhirnya merosakkan nama dan tugas pendakwah itu sendiri.

” Jangan kerana kita yang tidak menjaga nama pendakwah atau ustaz itu maka boleh menyebabkan hilang kepercayaan masyarakat pada pendakwah dan ustaz ustaz yang lain,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : IG CallMeTaukeJambu via malaysiaunited

Be the first to comment on "Yang Mengeluarkan Idea Sebegini Adalah Penghasvt, Jika Dia BersaIah Sekalipun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*