“Nasihat buat para suami…”- Da’i Luqman kupas ‘1819’, dipuji net1zen pendapat padu!

 

Sejak kebelakangan ini, angka 18,19 vir@l di media sosial, tidak kira di Facebook mahupun laman Instagram bermacam-m@cam ayat menjadi perhatian gara-gara angka berkenaan.

Malah, k3s membabitkan rumahtangga turut menjadi isv yang hang@t diperkatakan dimedia sosial dan mendapat pelbagai k0men daripada net1zen.

Angka 18,19 jadi bualan ramai

Bagaimanapun, nasihat dari pendakwah dikenali Da’i Luqman turut mendapat perhatian mengenai angka berkenaan.

Da’i Luqman turut meninggalkan dua keping f0to tulisannya mengenai ‘1819’ yang mana membuatkan dia tergerak untuk membelek helaian Al-Quran.

Antara yang dikongsikan Da’i Luqman

Dalam pada itu, menerusi Instagram juga perkongsian Da’i Luqman mengenai isu berkenaan mendapat perhatian ramai dan turut dipuji pengikut.

Nasihat Da’i Luqman

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NASIHAT BUAT PARA SUAMI, BAKAL SUAMI DAN YANG TAK MAU JADI SUAMI __ Allah berfirman dalam Al-Quran sebagai suatu nasihat menerusi Surah An-Nisa’ ayat 19 : . “Dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu)” __ Dan berbalik kepada Surah Al-Kahfi ayat 19 tu, Allah nasihat supaya cakap yang baik-baik tanpa buka aib/cerita. Begitu juga halnya kita dalam hidup bersuami isteri. Kalau nak ceraikan jugak isteri, silakan, tapi adab dan akhlak tu tolong jaga. Walau dia dah jadi ‘bekas’ isteri atau ‘bekas’ suami, aib tetap kena jaga as a Muslim . Dan ini jugak untuk kita sebagai masyarakat biasa, perlu berkata yg lembut-lembut, dan tak perlu nak membongkar segala cerita. Wallahua’lam __ Bukti Al-Quran adalah mukjizat, bukan makhluk. Segala jawapan ada dalam Al-Quran, beruntung bagi orang yg suka mencarinya __ #donedakwah #donenasihat #donetanggungjawab #1819

A post shared by Da’i Luqman ™ (@dailuqman) on

Nasihat Da’i Luqman turut dikatakan pendapat yang p@du dan bermakna selain ilmu yang dikongsikan itu juga sangat bermanfaat pada musim ini kerana ramai pasangan melangsungkan perkahwinan.

Dalam pada itu, ramai juga telah berkongsikan nasihat Da’i Luqman yang boleh dijadikan pengajaran buat ramai.

Sumber: Da’i Luqman / HCL

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "“Nasihat buat para suami…”- Da’i Luqman kupas ‘1819’, dipuji net1zen pendapat padu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*