HyunA Hldap Depresl Kerana Terlalu Takvt Buat Kesilapan, Sembunyi Penyaklt Bertahun-Tahun Bimbang Hilang Tawaran

PENYANYI, HyunA mendedahkan dirinya menghidap depresl selain kegelisahan meIampau (anxiety attck) sejak tiga tahun lalu.

Menurut HyunA, dia mula berasa tertekan sebaik meningkat dewasa gara-gara terlalu takut melakukan kesalahan selain terpaksa tampil sempurna kerana statusnya sebagai selebriti terkenal.

“Saya tak pasti jika ini keputusan yang baik untuk berkongsi mengenai kisah gelap hidup saya. Benar, impian sejak kecil iaitu untuk menjadi bintang telah tercapai dan ramai peminat yang sayangkan saya.

“Saya gembira di atas peluang itu dan sentiasa teruja untuk melakukan yang terbaik. Tetapi apabila semakin dewasa, saya berasa semakin tertekan. Saya jadi terlalu takut jika melakukan kesilapan kerana saya terpaksa menanggung akibatnya. Akibat terlalu memaksa diri untuk jadi sempurna, saya tak sedar sebenarnya saya sak1t.

“Selepas berkali-kali berjumpa dengan doktor, dia mengesahkan saya menghidap depresi dan anxiety. Pada mulanya saya tak dapat menerima hakikat itu. Tetapi keadaan menjadi semakin baik dan kini saya perlu menjalani rawatan setiap dua minggu,” ujarnya.

HyunA memuat naik kisahnya itu menerusi posting di laman Instagram miliknya.

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, HyunA kemudiannya disahkan menghidap vasovagal syncope.

Selain depresi dan kebimbangan melampau, HyunA turut menghidap penyak1t vasovagal syncope.

Vasovagal syncope berlaku apabila kadar drah dalam badan berkurangan dan tidak cukup untuk mengepam drah dari jntung ke seluruh tubuh termasuk otak sehingga menyebabkan seseorang itu pitam.

Kata HyunA, sudah bertahun dia cuba menyembunyikan penyak1tnya itu kerana bimbang jika tidak ditawarkan sebarang peluang untuk membuat persembahan.

Bagaimanapun kini keadaannya semakin baik dan sedang menerima rawatan bagi penyak1tnya itu.

“Satu hari, pandangan saya tiba-tiba menjadi gelap dan saya sering pngsan beberapa kali. Saya sangka ia disebabkan penyak1t anxiety. Namun selepas dinasihatkan oleh doktor untuk membuat pemeriksaan kesihatan, saya didiagnos menghidap vasovagal syncope.

“Saya terpaksa merahsiakan perkara ini selama bertahun-tahun kerana bimbang jika tiada siapa yang mahu ambil saya bekerja sekiranya mereka tahu mengenai penyak1t saya ini. Tapi sampai bila harus saya sembunyikan perkara ini?

“Kini saya sedar tiada manusia pun yang sempurna dan saya akan lebih jujur mengenai saya selepas ini, ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : mStar via RoseMerah

Be the first to comment on "HyunA Hldap Depresl Kerana Terlalu Takvt Buat Kesilapan, Sembunyi Penyaklt Bertahun-Tahun Bimbang Hilang Tawaran"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*