Tergempar!! Kec0h Orang Kampung Jumpa Kbur Anehh, Bila PoIis Datang Semua ‘Ternganga’ Rupanya lni Yang Ditanam

Misteri sebuah kbur ditemui di Tanah Perkburan Rizab Kampung Tok Kamis, Pasir Puteh, terjawab apabila ‘jnzah’ ditanam bukan seperti yang disangka.

Penemuan itu disahkan Unit Forensik Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Kelantan yang menggali kbur sepanjang 2.1 meter dan sedalam 0.3 meter berkenaan pada 12 tengah hari ini.

Terdahulu, kewujudan kbur misteri itu menggemparkan penduduk kampung apabila ditanam tanpa pengetahuan mereka.

Hasil pemeriksaan, forensik menemui batang pisang dikerat empat dan dibungkus dengan karpet sebelum dibalut kain kafan putih seperti myat dipercayai digunakan untuk perubatan.

Penduduk kampung, Putra Radin Muhammad, 29, berkata, pada Khamis lalu ibunya, Rahimah Ismai, 56, yang dalam perjalanan pulang dari surau ternampak tiga individu sedang menggali di tanah perkburan itu.

Bagaimanapun saksi memberitahu hanya membuat laporan poIis hari ini setelah risau ada unsur jnayah kerana tiada kem4tian dilaporkan di kampung itu sejak kbur baru itu wujud.

“ Mak mengadu kepada jemaah surau dan memberitahu keadaan mencurigakan itu, namun tidak diendahkan penduduk.

” Mak ada mengadu pada penduduk lain, namun tidak dihiraukan sebelum kampung digemparkan dengan seorang penduduk ternampak satu kbur terkeluar kain kapan dan karpet di kbur yang baru dibuat di luar pengetahuan kami semua.

” Bila lapor poIis dan poIis siasat rupanya hanya pokok pisang, kami risau ingatkan ada kes buang bayi atau jnayah lain,” katanya.

“ Namun, apabila ada penduduk lain menyedari ada kbur ini, barulah laporan poIis dibuat sebelum forensik memeriksa kbur ini,” katanya ketika ditemui di tanah perkburan itu, hari ini.

Imam Muda Masjid Licong, Mohd Shahrul Shaari berkata, penduduk terkejut dengan penemuan kbur baru itu kerana mereka tidak dimaklumkan ada kem4tian di kampung itu.

“ Penduduk curiga dan risau ada kaitan jnayah atau unsur khurafat sebelum hubungi poIis untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Pasir Puteh, Deputi Superintendan Mohd Azmir Damiri mengesahkan kejadian.

Katanya, sebanyak dua kenderaan forensik dibawa ke lokasi kejadian dan hasil penemuan hanyalah batang pisang yang dikafankan.

“ Batang pisang diserahkan kepada penduduk kampung dan kes dianggap selesai,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : hmetro dan astroawani

Be the first to comment on "Tergempar!! Kec0h Orang Kampung Jumpa Kbur Anehh, Bila PoIis Datang Semua ‘Ternganga’ Rupanya lni Yang Ditanam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*