Selepas apa yang terjadi dengan Aishah Azman, Syafie Naswip ‘sound direct’ keluarga belah sana

Pernyataan atau dakwaan bahawa d0sa memfitn4h dalam erti kata membuat tvduhan p4lsu terhadap seseorang adalah lebih besar dosanya daripada membnuh telah tersebar luas dalam kalangan masyarakat.

Banyak nasihat dan peringatan diberikan akan bahayanya fitnah dan betapa besarnya dosa melakukan pertuduhan palsu terhadap seseorang atau mereka-reka berita yang tidak benar tentang sesuatu perkara.

Beberapa bulan lalu kecoh apabila Syafie Naswip dan Aishah Azman putus tunang. Lebih menjadi perhatian apabila Syafie didakwa menc3derakan Aishah dan bekas tunangnya itu bertindak membuat laporan p0lis.

Susulan kontroversi itu, Instagram Syafie dis3rang dan dik3cam teruk oleh netizen. Terbaru, menerusi Insta Story, Syafie memberitahu dia tidak akan memaafkan pihak yang memfitn4h dirinya serta netizen yang mel3mparkan kata-kata k3sat.

Terdahulu, Syafie dan Aishah telah bertunang pada awal April lalu namun mengumumkan sudah putus tunang selepas empat bulan. Tidak lama kemudian, timbul pula kes perg4duhan diantara mereka membabitkan ‘status’ Syafie.

Minggu lalu, pihak pendakwa raya membuat keputusan mengenai kes tersebut dimana Tiada Tindakan Lanjut (TTL) kerana tiada keterangan yang mencukupi dan sekaligus membuktikan Syafie tidak bersalah.

Ikatan pertunangannya dengan Syafie Naswip sudah pun terlerai pada Jun lalu, Aishah Azman mendedahkan ada penerbit mahu menggandingkannya dengan bekas tunang itu dalam sebuah drama.

K0ntr0versi mereka masih lagi hangat diperkatakan, Aishah berkata buat masa ini dia tidak akan berlakon dengan Syafie dan menolak perlawaan itu secara baik demi kebaikan mereka bersama.

View this post on Instagram

. ASK2019 for Telemovie Sirna. Terima kasih untuk pencalonan top 5 Pelakon Pembantu Lelaki Drama 2019. Alhamdulillah 🙏

A post shared by Syafie Naswip (@syafienaswip) on

Di dalam Al-Qur’an dan hadis sendiri ada banyak makna tentang fitn4h, seperti fitn4h bermaksud syirikk Dalam Islam, berpaling dari jalan yang benar, s3sat, pembnuhan dan kebin4saan, perselisihan dan pep3rangan, kemungk4ran dan kem4ksiatan.

Termasuk adalah menyebar berita dusta atau bohong atau mengada-ngada yang kemudian merugikan orang lain juga termasuk dalam fitn4h. padahal Bahaya Berb0h0ng Dan hvkumnya dalam aIslam sudah jelas termasuk fungsi Al-Quran dalam Kehidupan Sehari-hari.

Kredit: BeautifulNara & Rotikaya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "Selepas apa yang terjadi dengan Aishah Azman, Syafie Naswip ‘sound direct’ keluarga belah sana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*