“Terduduk Saya Dibuatnya…”- Dr. Say Terkejut Bil Hospital Isteri Cecah RM20,000

“Terduduk Saya Dibuatnya…”- Dr. Say Terkejut Bil Hospital Isteri Cecah RM20,000

Pengacara My Doctors, Dr. Say atau nama sebenarnya Shazril Shaharuddin akui terkejut apabila mendapati jumlah bil hospital isterinya yang melahirkan anak pertama mereka mencecah RM20,000.

Menurut Dr. Say isterinya juga terkejut dan mengalirkan air mata kerana merasakan jumlah bil tersebut telalu banyak kerana melahirkan bayi mereka secara pembed4han.

View this post on Instagram

Topik : Duit Boleh Dicari, Kebahagiaan Tak Boleh Diganti . Setelah 4 hari warded, arini bini & baby sy dibenarkan pulang. Bersalin di hospital swasta lagi2 operation caesar, sy boleh agak2 kosnya yakni dlm RM10k-15k. Tapi bile jumlah bil sebenar dibisik ke telinga sy, terduduk sy dibuatnye bang. RM20k total. Sy jd resah memikirkan bgaimana sy nk sampaikan nombor kepala 2 ni kpd bini. Bini start pushy2 tnye brape bil, sy tewas dgn desakanny & dgn berat hati sy sampikan berita nombor kepala 2 tu kpdny. . Berjurai air mata bini, dirasakan nombor kepala 2 tu semua salahnye. Dirasakan dirinya tidak layak sehinggakan die xdpt melahirkan baby kami dgn cara normal. Sy tenangkan bini "unny cube fikir balik, dgn 20k ni lah u berjaya gave birth to something yg teramat mustahil tuk kite dptkn. Moreover cube u bygkan couples yg trying to get baby, buat IVF easily dh cost around 15k so bil kite all in 20k, is ok". Biniku berjaya ditenangkan. . Mungkin ade yg berfikir, "tula sape suruh bersalin SJMC, tu hospital org2 berado je tu" tp given baby's circumstance (tali pusat ketat di leher) & komplikasi bini previously (pernah operation explorative laparotomy for burst appendicitis), SJMC was d right place. Parents sy salu pesan, "don't be a slave for money, cz money sentiasa boleh dicari" & btol ape kata parents sy, lepas kelahiran baby, rezeki dtg bersilih ganti. Ingat peeps, jgn sesekali kite berkira when it comes to wellbeing of our baby k?

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Pun begitu, Dr. Say cuba tenangkan isterinya dan berkata duit boleh dicari tetapi kebahagiaan todak boleh ditukar ganti dan berharga.

“Setelah 4 hari warded, harini bini dan baby saya dibenarkan pulang. Bersalin di hospital swasta lagi-lagi operation c4esar, saya boleh agak-agak kosnya dalam RM10k-15k. Tapi bila jumlah bil sebenar dibisik ke telinga saya, terduduk saya dibuatnye bang. RM20k total. Saya jadi resah memikirkan bgaimana saya nk sampaikan nombor kepala 2 ni kepada bini. Bini start push tanya berape bil, saya tewas dengan desakannya dan dengan berat hati saya sampikan berita nombor kepala 2 tu kepadanya.

“Berjurai air mata bini, dirasakan nombor kepala 2 tu semua salahnye. Dirasakan dirinya tidak layak sehinggakan dia tak dapat melahirkan baby kami dengan cara normal. Saya tenangkan bini “unny cube fikir balik, dengan 20k ni lah u berjaya gave birth to something yang teramat mustahil untuk kite dapatkan. Moreover cube you bayangkan couples yang trying to get baby, buat IVF easily dah cost around 15k so bil kite all in 20k, is ok”. Biniku berjaya ditenangkan,” tulisnya.

View this post on Instagram

Topic : Alhamdulillah, I Am Now A Father . Mase gi ANC semalam, pakar sakit puan sy btau baby akan keluar Kamis atau Jumaat ni. Sy pun ok lah, maka sy gi shooting iklan arini thinking everything is gonna be fine. Sejam lepas sy sampai location shooting, bini call ckp "ubby td i buang air pastu i dgr bunyi "Pop" pastu kaki i basah". Air ketuban bini pecah, shooting about to start, sy watak utama maka xleh nk ciao. Sy tenangkan diri sb berdasarkan pengalaman kedoktoran, salu 1st baby akan keluar lmbt. Tp hati masih resah & nasib baik bini ade kt umah mak die, maka mak mertua & adik bradik ipar sy bwk bini ke hospital. . Tiba2 bini call balik, kali ni die ckp "ubby CTG baby ade deceleration deep gile (denyutan jantung baby lemah) & mcm nk kne push tuk cesar" terduduk sy dibuatnye bang. Kali ni mmg sy xsimpan, sy btau director yg "i gotta go". Memandangkan part sy nk habis, kami proceed lelaju & trus sy pecut ke hospital. Sesampainy di hospital, bini masih dlm operation theater maka sy masuk je ke OT ingin bertanye status bini. Muncul pakar sakit puan sy menerangkan sgale ape yg berlaku. Rupe2ny denyutan jantung baby jd lemah disebabkan tali pusat teramat ketat di sekeliling lehernya. Nasib baik bini akur tuk cesar secepat mungkin cz jika dibiarkan, xtau ape yg akan terjadi kpd baby kami. . Alhamdulillah 1.19pm 5.5.19 bini sy selamat melahirkan our 1st baby boy seberat 3.3kg. No words can describe how im feeling right now peeps. We are so blessed & so lucky with this miraculous gift from Ilahi. Thank u sooo much for all of ur warm wishes & du'a peeps. I am now a DADDY!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Dr. Say berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Sebelum terima kec4man, Dr. Say memberitahu dia ada sebab mengapa memilih hospital swatsa yang mana perbelanjaannya lebih mahal dari hospital kerajaan.

“Mungkin ade yang berfikir, “tula siapa suruh bersalin SJMC, tu hospital orang-orang berada sahaja tu” tapi given baby’s circumstance (tali pusat ketat di leher) dan komplikasi bini previously (pernah oper4tion explorative laparotomy for burst appendicitis), SJMC was the right place. Parents saya selalu pesan, “don’t be a sl4ve for money, cause money sentiasa boleh dicari” dan betul ape kata parents saya, lepas kelahiran baby, rezeki datang bersilih ganti. Ingat peeps, jangan sesekali kite berkira when it comes to wellbeing of our baby k?” katanya lagi.

Rata-rata pengikutnya, turut bersetuju dengan Dr. Say dan mendoakan agar dia dimurahkan rezeki.

Pasangan ini selamat menimang cahaya mata pertama mereka pada 5 Mei lalu.

View this post on Instagram

Topic : Our Miraculous Baby . Kpd yg mengenali kami mungkin tau knape baby kami ni merupakan satu keajaiban buat kami. Kpd yg baru mengenali kami, meh sy simpulkan dlm satu part. Sy & bini berkahwin sejak 2014 & kami mengamalkan lifestyle yg agak sihat namun begitu kami tidak dikurniakan rezeki dari-Nya sehinggalah tanggal 10 Ogos 2018 pabila bini sy disahkan mengandung. Masa tu mmg kami happy ke langit sb yelah dekat 4 tahun kami menunggu. . Tup tap masa 27 minggu mengandung, bini sy mengalami pendarahan yg agak teruk sehingga dimasukkan ke wad. Happy ke langit kami kini bertukar suram menjulam krn punca utama pendarahan tidak dpt diketahui wlpn baby aktif bergerak & bini xmengadu kesakitan. Pregnancy diteruskan & Alhamdulillah tiada lg pendarahan. Namun begitu jatuh ditimpa tangga kami tidak berakhir di situ. . Due date baby lahir spatutny 17 Mei 2019. Tiba2 air ketuban bini pecah sedikit awal on 5 Mei 2019 which is normal, cumany tiba2 denyutan jantung baby merudum & tuk mengelakkan baby lemas, pembedahan emergency cesarean harus dilakukan scpt mungkin & smase operation didapati tali pusat mengikat leher baby kami teramat ketat tapi baby kami berjaya diselamatkan. . Sepatutny end of story la kan? No peeps, mase tgh operation tu jugak, pakar menemui banyak lekatan di organ2 dlmn bini disebabkan bini sy pernah undergo operation tuk burst appendicitis mase die berumur 17 tahun. Pakar sndiri terkejut akn bgaimana bini sy boleh hamil krn lekatan terlalu teruk yg menganggu anatomi saluran peranakkan bini. Kalau korg rase ni xckup miracle, xtau nk crita cmne lg dh. Syukur Alhamdulillah yg teramat ssgt kepada Allah atas pemberian terbesar dlm hidup kami ni. Sbnrny kalau baby kami girl, mmg kami nk namakan dia Mireille (miracle in French), tp sb boy nama xabis pikiaq lg huhu.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Komen.

Sweety Nurain perhhh..kos die,ko boleh buat bayi tabung uji dah weyyy..huhuu.

Hairan gak kenapa dia bole tkejut, suami isteri doc pakar kot, gaji mungkin dah cecah belas ribu sebuln…dia lglah model, masyuk byk kot…lainlah klu dia keje kilang baru tkejut.

Hritu beranak normal kt hospital kerajaan rm34 je, syukur alhamdulilah…

Swasta mmg le mhl.. Beranak ni gov ke swasta ke.. Sama je sakit nye.. Gov xsmpi 50 pn..

Ko kerja gomen kn berlambak ward 1st putrajaya Tue standard private lg blh je beranak Sana .

Nk tau jga bersalin bayar mahal2 xde rasa s4kit ke..#naktauje

Saya brsalin czer di hospital kerajaan caj czer rm100 ddk 4 hr kt wad rm64.. total rm164. Alhamdulillah itu yg mmpu..klu beribu2 sygg duit.. tapi pilihn msing2 kn ada duit blhla ke swasta..

Beranak klinik kerajaan..rm200 pun x sampai…hahahhaha.Adakah doktor,lagi nak tekejut..poyo je.

Saya bersalin czer 2 tahun lepas… Baru rm135. 20….Hospital gov…. Servis tip top… Makan pun sedap… Bersalin dkt hospital Muar je.

Wak lolok terkejut jah tu, buke gaji 1100 sek dio, sajo wak repok nk soho .

Biasalh hospital swasta mahal,klu hospital kjaan murah je pun tpi rasa sakit tetap sama nak bersalin.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber  : astrogempak

Be the first to comment on "“Terduduk Saya Dibuatnya…”- Dr. Say Terkejut Bil Hospital Isteri Cecah RM20,000"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*