“Dikec4m Netiizen Gara-Gara Disangka Mahu Menyimpan Tali Pusat Anaknya,” Ini Respond Elfira Loy

Pelakon Elfira Loy dit3gur netizen selepas gara-gara disangka mahu menyimpan tali pusat anaknya Muhamad Rayyan Khalaf.

Kapsyen yang ditulis Elfira dalam bahasa Inggeris menerusi satu kemas kini di akaun Instagram anaknya itu telah disalah erti netizen.

“Gonna keep this,” tulisnya dibawah foto tali pusat anaknya.

Rata-rata menegur tindakan Elfira selepas menyangka pelakon itu mahu menyimpan tali pusat tersebut tanpa ditanam seperti yang patut dilakukan.

“Tak boleh simpan El, kena tanam sebab ia sebahagian daripada tubuh dan dah jadi b@ngkai.

“Ustaz cakap memang kena tanam.

“El, jangan simpan, sebaiknya kena tanam sebab dah jadi bangk@i…kalau tak salah,” komen antara netizen.

Namun Elfira tidak mendiamkan diri malah tampil memberi penjelasan.

“Yelah cheqq oiii, simpan tanamlah tak kan simpan buh jadi keychain pula. Means not throwing it,” jawabnya.

Tidak kurang juga di antara netizen yang  menegur sesetengah warganet yang cepat membuat andaian atau serkap jarang.

Elfira dan suami Muhamad Faris Khairol Anuar mendirikan rumah tangga pada 1 Januari tahun ini dan menimang putera sulung pada 1 Oktober baru-baru ini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Ramai Mak Ayah Yang Simpan Tali Pusat Anak Kan? Ustaz Azhar Idrus Jelaskan Hukumnya

Tali pusat atau umbilical cord adalah struktur penting yang menghubungkan antara bayi dalam kandungan dengan ibunya. Bayi dalam rahim akan menerima nutrien dan oksigen melalui uri yang terlekat pada dinding dalam rahim. Uri disambungkan kepada bayi melalui tali pusat.

Bila bayi sudah lahir, tali pusatnya akan dipotong dan ia bermaksud penggantungan terhadap tali pusat dan uri untuk bayi mendapat nutrien dan oksigen telah terhenti. Namun pemotongan tali pusat bayi sebaik dilahirkan tidak boleh dilakukkan sebarangan oleh sesiapa sahaja. Ia mestilah mengikut cara yang betul kerana jika tidak ia boleh menyebabkan pendarahan pada bayi.

Biasanya tali pusat yang panjang akan dipotong dan ditinggalkan sedikit baki yang dinamakan umbilical stump sepanjang 2-3 cm. Biasanya baki tali pusat yang akan gugur dalam tempoh masa tak lebih seminggu ini akan disimpan mengikut kepercayaan adat orang Melayu.

Kononya dikatakan tali pusat tersebut akan disimpan elok-elok di dalam satu uncang dan dikumpulkan dengan kesemua baki tali pusat adik-beradik yang lain bertujuan untuk elakkan bergaduh ataupun jika anak sakit yang sukar sembuh boleh direndam tali pusat tersebut dan bagi minum.

Namun, menurut hukum Islam menyimpan tali pusat adalah harus sekiranya tujuan menyimpannya tiada kena-mengena dengan amalan orang Melayu lama. Sebaliknya, disunatkan menanam tali pusat yang gugur di tempat yang baik, jauh dari gangguan binatang buas. Cara menanamnya pula tidaklah seperti menanam uri kerana tali pusat sudah pun kering maka boleh ditanam begitu sahaja asalkan tempatnya baik dan tiada gangguan binatang buas.

Menurut Ustaz Azhar Idrus seperti ceramah dalam video berikut, kebanyakan daripada ulamak mengatakan tidak dibolehkan menyimpan tali pusat bayi. Walaupun ada sesetengah daripada ulamak mengatakan boleh dan makruh hukumnya disimpan tali pusat tanpa ditanam. Sebaliknya sunat ditanam. Ini kerana menurut ulama, tali pusat adalah sebahagian daripada anggota badan manusia yang patut dihormati.

Jika selama ini kita percaya kepada amalan yang khurafat dan boleh menjejaskan aqidah kita sebagai umat Islam maka wajarlah kita perbetulkan dan tidak melakukannya lagi. Sebaiknya kita rujuk dahulu kepada mereka yang pakar dalam bab hukum hakam Islam sebelum mempercayai bulat-bulat adat dan kepercayaan orang-orang lama.

Usaha dan inisiatif yang dilakukan oleh seorang ibu, Ujie Ibrahim yang berkongsi status mengenai hukum menyimpan tali pusat dan mengumpul beberapa komen daripada masyarakat melalui media sosial serta rujukan video daripada Ustaz Azhar Idrus wajar diberikan pujian.

Sekurang-kurangnya perkongsian beliau yang tular ini memberi manfaat kepada semua ibu bapa.

HUKUM SIMPAN TALI PUSAT

Mak tertarik dengan isu yang diutarakan di page ibu2 ini. Terlalu di wall mak. Allahu mak pun simpan tali pusat anak2 mak!!!

Tak pernah terpikir pun selama ni nak cari artikel ker, ceramah berkaitan atau cari isu ni kat youtube. Sebab rasa ok jelah kan nak simpan sebagai kenangan.

So bagus juga ada page yang utarakan soalan2 begini. Bukannya membawang tak tentu hala.

Sama2 kita share pengetahuan dan baiki kekhilafan kita

sumber: pa&ma

Be the first to comment on "“Dikec4m Netiizen Gara-Gara Disangka Mahu Menyimpan Tali Pusat Anaknya,” Ini Respond Elfira Loy"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*