“Isu Keker4ssan Ketika Serrbuan” – Akhirnya KKM Tampill Jawab Kenapa Pejabat Pakar Perbid4nan Diseerbu

SEeRBUAN ke atas premis seorang pakar perbid4nan dan s4kit puan di Bukit Damasara, Kuala Lumpur pada Rabu dilakukan berdasarkan adu4n awam kerana disy4ki memiliki produk kesihatan yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pengarah Kesihatan Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, Dr Param Jeeth Singh Pakar Singh turut mendedahkan fasiliti tersebut tidak pernah berlesen dengan Cawangan Kawalan Amalan Perub4tan Swasta (CKAPS) KKM sejak penubuhannya.

“Sebelum pemeriksaan dijalankan ke atas premis DHA Healthcare Enterprise di Bukit Damansara, sias4tan awal mendapati premis tersebut telah disahkan memiliki dan menjual produk sasaran berdasarkan belian percubaan (test buy) berserta resit bayaran.

“Meskipun produk tersebut didapati tiada lagi di premis ketika pemeriksaan dijalankan, bahan iklan berbentuk risalah produk tidak berdaftar tersebut telah ditemui di premis terbabit.

“Pemeriksaan yang dilakukan oleh anggota penguatkuasa Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan itu adalah mengikut prosedur dan standard oper4si iaitu bersandarkan peruntukan und4ng-und4ng yang dikuatkuasakan yang ditetapkan oleh KKM,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada malam Khamis.

Beliau turut menafikan berlaku kekas4ran ketika seerbuan dilakukan seperti mana yang dilaporkan di media sosial.

“Pemeriksaan tersebut telah dijalankan dengan penuh berhemah dan beretika serta dalam keadaan yang tenang. Tidak berlaku sebarang kucar-kacir atau kekasaran seperti yang dilaporkan di media sosial,” katanya.

Berkenaan perlesenan premis tersebut, Dr Param berkata meskipun banyak perbincangan dan usaha oleh CKAPS untuk memudahcara perlesenan premis ini, namun pemilik masih tidak dapat memenuhi syor yang diberi supaya ianya dapat dilesenkan sebagai fasiliti kesihatan swasta berlesen yang sah.

“Oleh itu, pada 26 Februari 2016, CKAPS telah mengeluarkan satu surat arahan supaya premis ini menghentikan operasi perkhidmatan kesihatan.

“Memiliki atau menjual pr0duk kesihatan yang tidak berdaftar dengan KKM adalah merupakan pelangg4ran di bawah Peraturan 7(1)(a), Peraturan-Peraturan Kawalan D4-dah dan Kosmetik 1984 dan ianya boleh dihvkvm di bawah S3ksyen 12(2) Akta Ju3lan D4-dah 1952.

“Jika sabit kesal4han boleh dikenakan h4k4man dend4 sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan dend4 sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” katanya.

Susulan itu, Dr Param turut menasihati orang ramai untuk tidak membeli dan memgambil sebarang ub4t dan pr0duk kesihatan tidak berdaftar dengan KKM yang dijual di pasaran.

“KKM turut menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berhati-hati ketika membeli apa-apa produk kesihatan dan kosmetik dijual serta memastikan produk kesihatan dan kosmetik yang dibeli di pasaran mematuhi keperluan und4ng-und4ng dikuatkuasakan,” katanya.

“Orang ramai boleh membuat semakan kesahihan nombor pendaftaran produk atau notifikasi kosmetik dengan melayari www.npra.moh.gov.my atau dengan menghubungi Bahagian Regulatori Farmasi Negara di talian 03-78835400 selain memuat turun aplikasi NPRA Product Status daripada Google Play Store bagi menyemak status pendaftaran produk,” katanya.

Beliau berkata, semua pihak digalakkan untuk mengemukakan aduan dan menyalurkan maklumat berkenaan produk meragukan sebagai usaha bersama pihak KKM untuk membanteras penjualan produk kesihatan tidak dibenarkan bagi melindungi kesihatan dan kesejahteraan orang awam.

Aduan dan maklumat boleh disalurkan kepada Program Perkhidmatan Farmasi melalui laman sesawang http://www.pharmacy.gov.my atau melalui portal Sistem Pengurusan Aduan Agensi Awam (SisPAA) di alamat http://moh.spab.gov.my atau mana-mana Cawangan Penguatkuasaan Farmasi berhampiran.

“Orang ramai juga boleh menghubungi talian 03 78413200 supaya tindakan sewajarnya dapat diambil bagi membanteras penjualan produk ini di pasaran,” katanya.

 

Pada Rabu, Dr Hamid Arshat melalui posting di Facebooknya meluahkan rasa kesal dan kecewa selepas premisnya diserbu pengawai KKM tanpa diberikan sebarang notis dan tujuan yang jelas selain mend4kwa kakitangan-kakitangan yang melakukan serbuan bertindak k4sar.

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "“Isu Keker4ssan Ketika Serrbuan” – Akhirnya KKM Tampill Jawab Kenapa Pejabat Pakar Perbid4nan Diseerbu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*