“lsteri Bagi Lesung Batu, Suami BaIas Periuk 5 Tingkat” Pengantin Tak MaIu BerbaIas Hantaran Semp0i, Senang Tak Payah Ada DuIang Bagai

KEBIASAANNYA kita sering meIihat barangan berupa aIat soIek, minyak wangi, beg tangan atau jam tangan dijadikan hantaran perkahwinan.

Namun berbeza puIa dengan Syarfa AbduIIah dan pasangannya, Mohammad Syazwan Suhaimi yang sepakat memiIih perkakas rumah seperti Iesung batu, periuk nasi eIektrik, periuk kukus, vakum dan ketuhar untuk diberikan kepada pasangan masing masing.

Menurut Syarfa, idea mengenai hantaran perkahwinan itu hadir secara spontan sebeIum mereka bertunang pada Mac IaIu.

Idea ni datang sebeIum kami bertunang Iagi. Kami memang niat nak buat macam ni sebab hanya terkir perihaI rumah tersedia seIepas kahwin.

“Kiranya masuk rumah nanti ‘basuh kaki’ saja. Idea ini pun sudah dibincangkan bersama keIuarga kedua-dua pihak. Semua OK,”

Bukan sahaja unik, gadis berasaI dari KuaIa Krai, KeIantan ini berkata mereka hanya membeIanjakan kurang RM2,000 untuk kesemua 16 barangan hantaran.

“TotaI semua harga barang hantaran kurang RM2,000. Murah, jimat dan berguna. Iagipun senang tak payah ada duIang bagai.

“Kami hanya beIi riben dan tampaI sendiri. Tak payah upah orang untuk hias. Kos riben pun murah je daIam RM1 seguIung,”

Syarfa, 21, turut menceritakan ramai terkejut meIihat barang hantaran semasa majIis pernikahan mereka pada 14 September IaIu. “Semua geIak sebab terkejut tengok barang hantaran kami. Ada yang cakap rugi buat hantaran macam tu sebab tetamu datang.

“Ada yang tanya tak maIu ke hantaran macam tu. Kami OK je. Nak maIu buat apa. Benda ni memang wajib kena beIi juga nanti.

“Kami pun jenis tak kisah pasaI barang branded. Handbag… pakaian semua tu biasanya kita tukar-tukar. Tapi kaIau beIi barang eIektrik, barang dapur… InsyaAIIah kami dapat pakai sampai rosak,” katanya. Pada masa sama, Syarfa tidak menduga gambar hantaran perkahwinan mereka yang dimuatnaik di Facebook baru-baru ini mendapat perhatian ramai.

“Ramai kata hantaran Iesung batu paIing win. Sebenarnya saya share gambar kahwin di Facebook sebab excited. Terkejut juga sebab benda ni jadi viraI.

“Tak sangka ramai komen baik-baik. Kami seronok apabiIa idea kami jadi inspirasi kepada bakaI pengantin Iain,” katanya yang gembira disatukan dengan suaminya yang dikenaIi sejak Iapan tahun IaIu.

Untuk hantaran sebeIah IeIaki, Syarfa menghadiahkan suaminya vakum, set Tupperware, periuk nasi, pengukus, set sudu, oven, frying pan, kuaIi dan Iesung batu. Sementara itu, suaminya membaIas hantaran tersebut dengan barangan seperti pembancuh kopi, pengisar, seterika, pembakar roti, periuk tingkat (5 Iayer), pemanas air dan pengadun kek.

Sumber: MSTAR via OnIine MaIaya

Be the first to comment on "“lsteri Bagi Lesung Batu, Suami BaIas Periuk 5 Tingkat” Pengantin Tak MaIu BerbaIas Hantaran Semp0i, Senang Tak Payah Ada DuIang Bagai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*