Mak Syed Saddiq Kongsi Kenangan ketika Bersekolah Dengan Permaisuri

Berikutan dakwaan seorang pengguna Twitter yang mendakwa kemesraan ditunjukkan tuanku di laman tersebut sebagai satu cara untuk memenangi hati rakyat, ramai warganet yang tampil membela baginda.

Rata-rata berkongsi pengalaman mereka bertemu sendiri secara empat mata dengan baginda dalam pelbagai acara.

Tidak ketinggalan, ibu kepada Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang berkongsi pengalaman beliau ketika bersekolah bersama Seri Paduka baginda di Sultan Ibrahim Girls School (SIGS).

Dalam video yang dikongsikan oleh Syed Saddiq melalui laman Twitter, ibunya, Sharifah Mahani Syed Abdul Aziz berkata Tuanku Permaisuri merupakan orang pertama yang mempelawanya menaiki kereta.

“Assalamua’laikum tuanku,

“Saya tak lupa akan tuanku sebab kita dulu satu kelas di Sultan Ibrahim Girls School..

“Masatu saya tak pernah naik kereta. Saya hanya naik beca dan bas. Tuanku lah orang pertama sekali yang ajak saya naik kereta dengan driver tuanku untuk hantar saya sampai ke atas rumah.

“Terima kasih tuanku dan saya ucapkan tahniah kepada tuanku.

“Rindu sangat, bila tengok tuanku senyum, gembira tuanku, gembiralah saya,” kata beliau mengakhiri ucapannya.

Pemuda Biada4p Dengan Institusi Diraja Tampil Mohon Maaf

Semalam, rakyat jelata dikejutkan dengan kehilangan akaun Twitter Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang dikenali dengan nama @cheminahsayang.

Rata-rata menyuarakan rasa sedih atas keputusan Tuanku Permaisuri meninggalkan laman tersebut setelah menjalinkan interaksi yang rapat dengan rakyat melalui media itu.

Mereka mengaitkan keputusan itu dengan kecaman beberapa individu yang menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap kiriman-kiriman dan perkongsian Tuanku Permaisuri di laman berkenaan.

Meninggalkan komen biadap terhadap Tuanku Permaisuri dan pengikutnya, seorang pengguna Twitter, Firdaus Asraf menerima kecaman hebat dari rakyat jelata yang menggesa Polis Diraja Malaysia untuk mengenakan tindakan ke atasnya.

Berikutan ke3caman hebat itu, Firdaus akhirnya tampil memohon maaf secara rasmi di laman Twitter miliknya. Tapi ayat dia guna menjadi perhatian kerana pandai menggunkan bahasa Istana

“Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, sembah patik mohon diampun.

“Warkah ini adalah sebagai pengganti diri patik menyatakan kekesalan diri patik berlaku biadap terhadap tuanku. Patik hanyalah seorang rakyat biasa yang derhaka terhadap Rajanya dan kerabat-kerabatnya,” katanya.

Dia turut menyatakan kesediaannya untuk mengadap baginda untuk permohonan maaf sekiranya Tuanku Permaisuri berkenan untuk menerimanya.

Sumber: Syed Saddiq, https://siakapkeli.my

Be the first to comment on "Mak Syed Saddiq Kongsi Kenangan ketika Bersekolah Dengan Permaisuri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*