TERKINI: Sinndiket Jual MyKad Kepada Warga Asing, Penolong Pengarah JPN Akan Didakwaa Di Mahkamah

BERNAMA sebentar tadi melaporkan seorang penolong pengarah Jabatan Pendaftaran Negara Pulau Pinang bakal didakwaa esok di Mahkamah Sesyen berhubung dakwaaan terlibat dalam siindiket penjualan MyKad kepada warga asing di negeri itu. Perkara berkenaan disahkan oleh Pengarah Pendakwaaan Negeri Pulau Pinang, Yusaini Amer Abdul Karem.

Menurut agensi berita itu lagi, lelaki berkenaan yang berusia 40 tahun akan didaakwa mengikut Akta Kesaalahan Keselamaatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) dan berdepan dengan beberapa pertuuduhan. Lelaki itu didaakwa bersekoongkol dengan seorang runner lelaki warga tempatan bagi mendapatkan MyKad tulen itu, bagaimanapun kegiaatan tersebut terbonggkar selepas status status warga asing yang mempunyai Mykad tulen tersebut berjaya dikesan Jabatan Imigresen negeri.

Data yang berada di dalam MyKad warga asing tersebut merupakan milik seorang wanita tempatan yang tidak dikenalinya dan siasataan lanjut ke atas waris warganegara yang mana maklumatnya diklon itu memeberitahu tidak mengenali wanita dari China itu.

Sumber: BERNAMA

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "TERKINI: Sinndiket Jual MyKad Kepada Warga Asing, Penolong Pengarah JPN Akan Didakwaa Di Mahkamah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*