Bukan Nak Tunjuk Gagah Atau Hebat Tapi Ini Sebab Tentera Guna Pluru Hidup Masa Demo

Negara dikejutkan dengan kemtian anak kepada pelakon AR Badul iaitu Mejar Mohd Zahir Armaya ketika melakukan demnstrasi di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu. Ekoran itu, rata-rata netizen mempersoalkan punca kemtian arwh ditmbak menggunakan pluru hidup semasa demnstrasi meskipun telah diperjelaskan Presiden Persatuan Patriot Kebangsaa (Patriot) Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji.

Tular di laman Facebook, Rahman Nanyan kongsi pendapat mengenai penggunaan pluru hidup ketika demnstrasi dan begitu juga dengan kemtian pegawai bomba yang dipatuk ulaar tedung selar.

Buat semua orang awam yang tak faham. Saya dah malas nak menjawab. Kali ini saya bagi ayat yang paling mudah untuk semua faham.

Soalan: Kenapa perlu guna pluru hidup berbanding pluru kapur (blank) untuk demo?

Jawapan: Kerana tentera diajar untuk meneembak tepat ke sasaran yang hendak dituju dan Komando adalah unit paling elit dalam ATM yang kehidupan seharian mereka (latihan) sebilang masa menggunakan pluru hidup. Boleh dikatakan setiap hari mereka “bermain” dengan pluru hidup.

Kenapa?

Jawapan: Kerana mereka adalah barisan paling hadapan jika berlaku sesuatu ancaman. Bukan mereka nak tunjuk gagah atau hebat di mata awam. Ini kerana mereka sentisa berhadapan dengan riisiko menmbak atau ditmbak. Demo ini untuk membuktikan kepada anda semua bahawa tentera kita sentiasa bersiap sedia. Termasuk bersedia berhadapan situasi pluru hidup.

Apa kena mengena mempertahankan negara dengan demo menggunakan peluru hidup?

Jawapan: Kerana mereka adalah yang terlatih di antara yang terlatih. Mereka dilatih untuk tidak sesekali tersasar dari sasaran. Demo ini untuk menguji keyakinan penmbak dan yang di tmbak. Percaya pada peralatan, percaya pada ketepatan dan juga percaya pada takdir Tuhan.

Tapi kenapa kali ini tersasar?

Jawapan: Takdir Allah yang Maha ESA. Siapa anda nak lawan. Kita semua manusia. Tidak terlepas dari kesilapan. Tuan-tuan biasa potong bawang? Seumur hidup tuan mengendalikan piisau untuk potong bawang, tak pernah ke sekali terhiiris jari atau tersalah potong? Ini di namakan kemlangan. Sesuatu yang tidak diduga.

Saya bagi contoh mudah. Ada seorang pegawai bomba. Arwh Abu Zarin atau nama panggilan Wira Penyelamat. Pakar haiwan berbiisa. Terutama ular tedung selar. Arwh sentiasa menjadi orang pertama yang berhadapan dengan haiwan berbiisa itu. Arwh mennggal dunia kerana diptuk ular ketika sesi mandikan ular dan mengajar anak buahnya. Dalam kes ini, nampak tak riisiko yang di hadapi?

Kenapa tuan-tuan tak nak soal? Asal tak pakai ular getah je sebagai latihan atau demo? Sebab pekerjaan mereka semenangnya mulia lagi berbhaya. Mereka tahu risiiko mereka. Dan saya harap tuan-tuan faham dan jelas. Kenapa demo itu menggunakan pluru hidup.

Tugas mereka memang berbhaya dan beriisiko. Mereka faham. Cukup-cukuplah ber soal itu ini. Doakan agar kedua arwh, sentiasa dicucuri rahmat dari Allah dan di tempatkan di kalangan orang yang beriman. Saya tak mintak tuan-tuan faham tugas mereka, cuma saya mintak tuan-tuan berhenti dari menyalahkan sesiapa. Semuanya takdir.

Al-Fatihah kepada kedua Hero. Mereka Hero dalam bidang mereka. Kemaatian mereka mulia. Kemaatian kita?.

Antara komen netizen:

Semoga penjelasan beliau menjawab segala persoalan .

Sumber: Rahman Nanyan via Ohbulan

Kredit: edisimaya

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "Bukan Nak Tunjuk Gagah Atau Hebat Tapi Ini Sebab Tentera Guna Pluru Hidup Masa Demo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*