“Sebaik topeng muka Mohd Zahir dibuka, suasana mula bertukar menjadi panik ” – Wakil media dedah apa yg dia nampak ketika kejadian

“Saya tergamam apabila melihat darrah keluar dari mulut Mejar Mohd Zahir Armaya sebaik topeng mukanya dibuka dan mula berasa tidak sedap hati.

“Memang sesuatu di luar jangkaan hingga membuatkan hati menjadi berdebar kerana tidak menyangka dem0ntrasi berkenaan bertukar kejadian piIu yang meraggut nyawwa seorang pegawai komand0.

Rakan media duduk di barisan hadapan

“Terdahulu, saya dan beberapa rakan media hadir di majlis pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged ke-13 Infantri Malaysia yang dihadiri Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi.

“Tempat duduk media ditempatkan di barisan hadapan bersama anggota tentera dan orang awam sebelum majlis bermula pada jam 8 pagi (semalam).

“Gimik pengoperasian formasi 5 Divisyen dan 13 Briged Infantri dimulakan dengan aset ketenteraan termasuk helikopter diikuti dem0nstrasi kedua iaitu gerak gemppur.

“Memasuki dem0nstrasi ketiga kira-kira jam 8.40 pagi, pengacara majlis memaklumkan bahawa gimmik itu akan menggunakan peIuru hidup.

Lakonan dem0nstrasi

“Senarionya, Allahyarham berlakon sebagai ketua penjenayyah dengan memakai baju putiih, bertopeng dan membawa peddang samurai bersama kayu yang marak dengan appi.

“Allahyarham turut melakukan aksi bersama peddang sammurai sebelum beliau melepaskan satu d4s temmbakan menggunakan pist0l terhadap seorang pegawai tentera berpangkat Ieftenan koloneI menyebabkan pegawai tentera terbabit berlakon ‘ceddera’ dan dilihat sedang menahan kesakiitan dalam keadaan berIutut.

“Tiba-tiba pegawai terbabit bangun semula dan melepaskan satu d4s tembbakan menggunakan pistoI ke arah Mohd Zahir yang berdiri secara membelakang dengan sasaran satu botol berisi cecair merah di jaket kaIis peIuru dipakainya.

“Bagaimanapun, tembbakan itu ‘dikatakan tersassar’ menyebabkan Mohd Zahir terus rebah sebelum dua anggota tentera yang berada berhampiran mengherretnya keluar kira-kira 10 meter ke tepi padang kawad sebelum dem0nstrasi ditamatkan.

“Ketika itu, kedua belah tangan Mohd Zahir dilihat tidak bergerak sehingga saya tertanya-tanya apa yang berlaku kerana melihat anggota tentera cuba menyedarkannya dengan meng0ncangkan badannya.

“Suasana mula bertukar paniik sebaik topeng muka Mohd Zahir dibuka untuk pemeriksaan dan mukanya berlumuran darrah.

“Dalam masa sama, pemeriksaan nadi pada lengannya turut dilakukan sebelum salah seorang anggota tentera memberi bantuan kecemmasan (CPR) sementara menunggu ketibaan ambulans.

“Walaupun majlis diteruskan dengan upacara penyerahan bendera namun Mohd Zahir kemudian dibawa menaiki ambulans untuk rawatan lanjut.”

Beliau yang bertugas di Rejimen 11 Grup Gerak Khas (GGK) Kem Sungai Udang, Melaka meninggalkan seorang baIu dan lima anak berusia antara lima bulan hingga sembilan tahun.

Proses beddah siassat jenazzah Allahyarham selesai pada jam 5.30 petang semalam sebelum dibawa ke Masjid As-Salam, Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu.

‘Mesti disiasat, sepatutnya tak bocor’ -Presiden Patriot Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji

“MENJADI kelaziman pasukan komando Rejimen 11 Gerak Khas (GGK) menggunakan peluvru hidup ketika latihan atau demonstrasi,” kata Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji.

Katanya, ia bertujuan untuk menyediakan anggota pasukan dengan situasi sebenar berperang selain membina kecekalan, keyakinan dan keberanian mereka sebelum memasuki medan pepe3rangan sebenar.

Katanya, tiada situasi yang dibuat-buat apabila komando berlatih tetapi mereka sudah terlatih dan pakar untuk memastikan kese3lamatan setiap anggota dijaga.

“Akan buat betul-betul, memang nak bunyi tetapi setiap te3mbakan yang dilepaskan akan dipastikan se3lamat dan menuju kepada baju kalis peluvru yang dipakai, bukan te3mbak di kepala,” katanya hari ini.

Beliau mengulas i1nsiden terte3mbak membabitkan pegawai GGK, Mejar Mohd Zahir Armaya sebelum disahkan meni1nggal dunia ketika melakukan demonstrasi sempena pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu pagi tadi.

Ma@ngsa adalah anak pelakon popular, A R Badul.

Demonstrasi yang dipersembahkan beliau bermula 8.30 pagi dan kumpulan demonstrasi itu adalah persembahan ketiga yang dilakukan.

Hairan

Dalam pada itu, Mohamed Arshad mahu siasatan dilakukan dengan terperinci kerana hairan bagaimana peluvru itu boleh menembusi baju kalis pelvuru yang dipakai ma@ngsa.

“Siasatan mesti dijalankan, macam mana ‘vest’ kalis perlu boleh tembus dan bocor.

“Semua mesti disiasat termasuk semua baju kalis peluvru yang ada dalam tentera.

“Saya rasa sesuatu tak kena sebab te3mbak di badan sepatutnya tak bocor,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Be the first to comment on "“Sebaik topeng muka Mohd Zahir dibuka, suasana mula bertukar menjadi panik ” – Wakil media dedah apa yg dia nampak ketika kejadian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*