‘Tangan dia ketar2 tahan sakit. Tu la KOMANDO’ Rakan Tentera Ceritakan Apa Yang Terjadi Ketika Kejadian

Innallilah dan salam takziah kepada keluarga arw4h Ar Badul diatas pemergian Mejar Mohd Zahir Armaya, 36. Semoga Allah SWT tempatkan arw4h di kalangan orang orang beriman.

RAKAN TENTERA CERITAKAN APA TERJADI SELEPAS ARW4H DIT3MBAK KETIKA LATIHAN

Tadi kita dikejutkan dengan berita sedih terhadap ‘perm3rgian’ anak pelakon veteran AR Badul, Mejar Mohd Zahir Armaya, 36 ketika menyertai latihan demonstrasi itu di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu hari ini.

Ketika arw4h disahkan mening gal dunia, seorang persara tentera Kapten Amar Ab Aziz kongsikan detik-detik pilu sahabat baik arw4h lalui saat rebah ketika kejadian.

‘Aku ada dengan arw4h sebelah dia masa kejadian’

Seperti yang dimaklumkan, ketika kejadian, mangsa yang memakai topeng dan baju kalis peluru telah melakukan temb4kan pertama ke arah rakan tenteranya.

Namun, malangnya dia kemudian terkena temb4kan dari rakan tentera itu dari jarak dekat. Baju kalis peluru yang dipakainya tidak mampu menahan temb4kan itu dan ia sangat meny3dihkan.

Jadi, saat dia terjatuh akibat temb4kan itu, sahabat arw4h menjelaskan bahawa arw4h langsung tidak meronta kesakitan.

Tangan dia ketar-ketar tahan sakit. Tu la KOMANDO, sikit pun tak tekeluar perkataan aduh sakit dari mulut Arw4h.”

Tambahnya lagi, masa tengah sibuk, orang SG bagi first aid dekat arw4h, dia dah bisik dekat telinga Arw4h, sebilang masa arw4h sebut Allahuakhbar. Sampai la Arwah naik ambulans.

Ketika dia pergi ke hospital untuk berada di sisi arw4h, dia rasa terharu dan sebak sebab berpeluang untuk melihat keadaan arw4h buat kali terakhir.

Muka senyum, jernih, ada peluh-peluh sikit, muka terletak elok, ada air bertakung dalam mata. Aku Igt balik itu la tanda orang yang mat1 Syahid. In Sha Allah.”

Masa tu dia pegang kaki ar wah, cium tangan, dan berbicara dengan arw4h tentang waktu ‘ketibaannya’ pula. Lebih mengharukan lagi apabila mereka bersuka ria semalam.

“Terima kasih belanja aku teh tarik semalam. Aku menangis tak berhenti. Sebab tu aku rasa kita kena berhenti buat spekulasi, sebab bukti yang arw4h orang baik dah Allah tunjuk.”

“In Sha Allah memang pemergian arw4h menyedihkan Tapi cara Allah sambut arw4h aku dah nampak”

TANDA M4TI SYAHID

Mejar Zahir syahid akhirat

KEM4TIAN Mejar Mohd Zahir Armaya selepas tertembak ketika melakukan demonstrasi sempena pelancaran Divisyen Ke-5 Infantri Malaysia dan Briged Ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu di Sabah hari ini tergolong dalam m4ti syahid akhirat.

Mufti Pahang Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osmanberkata, m4ti syahid dikategorikan dalam dua keadaan iaitu syahid dunia dan juga akhir4t.

“Kem4tian Mohd Zahir dikategorikan sebagai syahid akhirat berikutan ia mening gal dunia ketika bertugas, sama seperti mening gal dunia dalam kebakaran dan juga lemas.

“Namun, insya-Allah kem4tiannya itu dapat keistimewaan, ada darjatnya dan mendapat rahmat daripada Allah,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurutnya, kema tian itu berbeza dengan syahid dunia di mana adalah untuk individu yang mening gal dunia ketika berper4ng dengan musuh demi memperjuangkan negara Islam.

“Sekiranya, syahid dunia, kema tian mereka dijamin syurga dan tidak perlu dimandikan, tidak perlu dikafankan, tidak perlu disembahyangkan,” katanya.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan, Mohd Zahir, 36, yang juga anak kepada pelawak dan pelakon veteran, A R Badul, 70, atau nama sebenarnya, Armaya Aman Ramlie me ninggal dunia selepas tertembak ketika melakukan demonstrasi.

Mohd Zahir mening galkan seorang balu dan seorang anak termasuk dua anak daripada perkahwinan terdahulunya.

Sumber : HMETRO ONLINE / LOBAK MERAH

 

Be the first to comment on "‘Tangan dia ketar2 tahan sakit. Tu la KOMANDO’ Rakan Tentera Ceritakan Apa Yang Terjadi Ketika Kejadian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*