‘Mesti disiasat, sepatutnya tak bocor’ -Presiden Patriot Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji

“MENJADI kelaziman pasukan komando Rejimen 11 Gerak Khas (GGK) menggunakan peluvru hidup ketika latihan atau demonstrasi,” kata Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji.

Katanya, ia bertujuan untuk menyediakan anggota pasukan dengan situasi sebenar berperang selain membina kecekalan, keyakinan dan keberanian mereka sebelum memasuki medan pepe3rangan sebenar. Katanya, tiada situasi yang dibuat-buat apabila komando berlatih tetapi mereka sudah terlatih dan pakar untuk memastikan kese3lamatan setiap anggota dijaga.

“Akan buat betul-betul, memang nak bunyi tetapi setiap te3mbakan yang dilepaskan akan dipastikan se3lamat dan menuju kepada baju kalis peluvru yang dipakai, bukan te3mbak di kepala,” katanya hari ini. Beliau mengulas i1nsiden terte3mbak membabitkan pegawai GGK, Mejar Mohd Zahir Armaya sebelum disahkan meni1nggal dunia ketika melakukan demonstrasi sempena pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu pagi tadi.

Ma@ngsa adalah anak pelakon popular, A R Badul.

Demonstrasi yang dipersembahkan beliau bermula 8.30 pagi dan kumpulan demonstrasi itu adalah persembahan ketiga yang dilakukan.

Hairan

Dalam pada itu, Mohamed Arshad mahu siasatan dilakukan dengan terperinci kerana hairan bagaimana peluvru itu boleh menembusi baju kalis pelvuru yang dipakai ma@ngsa. “Siasatan mesti dijalankan, macam mana ‘vest’ kalis perlu boleh tembus dan bocor.

“Semua mesti disiasat termasuk semua baju kalis peluvru yang ada dalam tentera.

“Saya rasa sesuatu tak kena sebab te3mbak di badan sepatutnya tak bocor,” katanya.

TDM akan tubuh lembaga siasatan

Tentera Darat Malaysia (TDM) mengesahkan ins1iden kema@tian seorang pegawai yang meni1nggal dunia ketika latihan demonstrasi keupayaan Tentera Darat di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah.

Menurut TDM, latihan demonstrasi keupayaan berkenaan telah dilaksanakan bermula 26 Ogos lalu untuk perasmian acara Pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged Ke-13 Infantri Malaysia

p/s: Sama-sama kita doakan semoga aarwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

sumber: hmetro

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "‘Mesti disiasat, sepatutnya tak bocor’ -Presiden Patriot Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*