Minta Masak Ikan Sembilang, Dia Kata Nak Balik Kampung Malam Ini

IBU kepada Mejar Mohd Zahir Armaya, Rusunjan Mohammad memberitahu dia berada di pasar apabila menerima panggilan memaklumkan kema tian anaknya semasa melakukan demonstrasi di Kem Lok Kawi di Kota Kinabalu, Sabah.

Wanita berusia 57 tahun yang berasal dari Tuaran itu sebenarnya sedang membeli pelbagai barang masakan untuk makan malam memandangkan Zahir akan ‘balik kampung’ selepas tujuh tahun tidak menjejak kaki ke Kampung Indai yang juga kampung kediaman ibunya.

“Dia hubungi saya kira-kira pukul 7 pagi beritahu dia mahu pulang ke Tuaran untuk makan malam (Rabu). Dia minta ikan sembilang,” kata Rusunjan ketika ditemui pemberita di Jabatan Fore nsik Hospital Queen Elizabeth. “Saya berada di pasar apabila seseorang dari pejabat mereka hubungi saya memaklumkan berita sediih itu.

Gambar kenangan Mejar Mohd Zahir (kanan) bersama temannya.

“Sebagai ibu saya reda dengan apa yang berlaku. Saya harap dia boleh dikebu mikan di sini tetapi isterinya mahu dia dibawa pulang ke Perak,” kata Rusunjan yang kali terakhir bertemu Zahir di Kuala Lumpur bulan lalu.

Sementara itu, bapa saudaranya, Mirdat Mohammad yang juga adik bongsu Rusunjan berkata, keluarganya berharap agar pihak berkuasa akan menjalankan siasatan secara terperinci bagi mengetahui punca sebenar insi1den tersebut.

“Walaupun kami reda dengan pemergiannya, kami harap siasatan terperinci akan dilakukan dan jika ada kesiilapan kami harap ia tidak akan berulang di kemudian hari. “Kami tidak menyalahkan sesiapa, terdapat banyak andaian dan kami harap polis dan pihak tentera menyiasat punca sebenar insiden itu,” katanya yang meminta orang ramai supaya tidak mempolitikkan isu berkenaan.

Sementara itu, jen4zah Zahir akan dibawa ke Masjid As Salam di Lok Kawi selepas bedah siasat dilakukan. Selepas itu, jen4zahnya akan diterbangkan ke Kuala Lumpur kira-kira pukul 9.25 malam Rabu dan dikebumiikan di Tambun, Perak.

Tra gedi berlaku depan mata

Hadirin termasuk petugas media yang menyaksikan pelancaran Divisyen Kelima Infantri dan Briged ke-13 Infantri di Kem Lok Kawi dekat Kota Kinabalu, Sabah, pagi tadi tidak menyangka acara demonstrasi di majlis itu berakhir dengan tragjedi mera gut nya4wa seorang pegawai komando.

Seperti yang diumumkan oleh pengacara majlis, aksi gimik itu menyaksikan pertembungan antara ‘kumpulan pengg anas’ dengan tentera menggunakan pel uru hidup.Ia merupakan acara akhir pada majlis tersebut bagi menunjukkan anggota pasukan keselamatan menum paskan kumpulan peng ganas.

Kesemua mereka memakai jaket kalis peluru semasa melakonkan aksi-aksi tersebut. Pegawai Pasukan 11 Rejimen Gerak Khas Mej Mohd Zahir Armaya memainkan watak sebagai ketua kumpulan pengg anas dalam demonstrasi tersebut.Bernama yang membuat liputan acara pelancaran itu melihat gimik dengan Mohd Zahir secara berhadapan melepaskan sedas tembakan menggunakan pistol terhadap seorang pegawai tentera menyebabkan pegawai tentera itu dilihat menahan kesa kitan dan berlutut.

Selepas itu, pegawai berkenaan bangun semula dan melepaskan sedas tembakan menggunakan pistol ke arah Mohd Zahir yang berdiri dalam jarak dekat secara membelakang dengan sasaran satu botol berisi cecair merah di jaket kalis peluru dipakai Mohd Zahir.Tembakan itu menyebabkan Mohd Zahir terus rebah dan tidak bangun semula lalu dua anggota tentera menariknya ke tepi padang kawad.

Disahkan meniinggal di hospital

Mohd Zahir kelihatan tidak seda rkan diri dan dipercayai mengalami kece deraan serius.Wartawan Sabah News Today, Junaidi Ladjana, yang turut membuat liputan pada majlis pelancaran itu, berkata beliau terkejut menyaksikan keja dian itu dan merasa sed1ih apabila mengetahui pegawai tentera terlibat mningggal dunia.

“Waktu kejadian selepas temba kan itu, kami rasa macam latihan sebab dia komando (Mohd Zahir) tetapi bila dia dibawa ke tepi padang kawad dan diberi bantuan dan nampak ada per cikan d4rah di badan dia itu kita rasa terkejut.”Biar betul ini, sebab kita hairan aksi gimik itu menggunakan pel uru betul. Saya terkejut dan sedi1h selepas itu mengetahui anggota tentera itu mningggal dunia akibat terkena temb akan ketika aksi gimik itu,” katanya.

Dia berkata kejadian itu menunjukkan betapa tingginya pengo rbanan anggota tentera yang menjalankan apa sahaja tugas tanpa mengira risiko baha4ya.Anggota perubatan tentera yang berada di majlis pelancaran itu kelihatan memberikan raw atan awal sebelum ma4ngsa dihantar ke Hospital Queen Elizabeth 1 Kota Kinabalu. Mohd Zahir disahkan mnignggal dunia kira-kira 9.20 pagi di hospital itu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: vanila

Be the first to comment on "Minta Masak Ikan Sembilang, Dia Kata Nak Balik Kampung Malam Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*