“Sha Reda Dan Tawakal. Sha Pegang Tangan Haris” – Shila Amzah Kongsi Detik Cemaas Lahirkan Anak

Penyanyi Shila Amzah selamat melahirkan anak sulung pada 31 Ogos 2019, pukul 11:43 malam secara C Section. Bayi lelaki seberat 2.88 kilogram dilahirkan secara pembedahan C kecemasan (emergency C Section).

“Syukur Alhamdulillah, Sha selamat melahirkan our first baby malam tadi pada 31 August 2019 (jatuh pada Hari Merdeka dan Awal Muharram), jam 11.43, secara emergency c section, seberat 2.88kg.

“Sha dan Haris sangat terharu dengan semua ucapan dan doa semua. Terima kasih banyak,” tulis Shila pada satu entri di Instagramnya.

“Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT diatas limpah kurniaNya dan rezeki. Memperkenalkan Seth Uwais Bin Haris Idraki.

“Sekarang Sha dinasihatkan untuk berehat oleh doctor setelah 55 jam 43 minit Sha berada dalam labour. Doakan sha cepat sihat ya?” tulis Shila lagi.

Shila turut bercerita tentng suasana yang sedikit cemas berlaku sebelum mereka mengambil keputusan untuk membuat pembedahan secara C.

View this post on Instagram

Syukur Alhamdulillah, sha selamat melahirkan our first baby malam tadi pada 31 August 2019 (jatuh pada Hari Merdeka dan Awal Muharram) , jam 11.43, secara emergency c section, seberat 2.88kg❤️ Sha dan Haris sangat terharu dengan semua ucapan dan doa semua.. Terima kasih banyak🙏 Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT diatas limpah kurniaNya dan rezeki.. Memperkenalkan.. Seth Uwais Bin Haris Idraki 👶🏻💙 Sekarang sha di nasihatkan utk berehat oleh doctor setelah 55 jam 43 minit sha berada dalam labour..Doakan sha cepat sihat ya? Sorry tak dapat balas semua, tapi sha Dan Haris hargai sangat2 ❤️ #alhamdulillah #babyboy #Augustbabies #merdekababy #SethUwais Btw ada yang Tanya sha punya EDD, supposedly 19/09/2019 tapi dia nak keluar awal 😁

A post shared by 씰라茜拉shila amzah🇲🇾 (@shahilaamzah) on

“Anyway, banyak orang tanya kenapa Sha kena emergency c section, actually disebabkan oleh sha failed utk dilate sampai habis walaupun dah di induced, first kita try prostin, then the next day kita try foley balloon.

“Then lepas air ketuban pecah, kita try Pitocin that night. And I’ve been contracting tinggi sangat2.. Before amek Pitocin sha buka 4cm je so me and haris decided to take epidural (it was amaaaaazinggggg) doctors and nurses kat HUKM ni semua sangat bagus.

“Tak sakit sangat pun bila jarum tu masuk kat belakang, Doctor cakap dengan Sha supaya duduk, peluk bantal and jangan gerak. So I didn’t move at all.

“Bila ubat masuk, you’ll get a tingling feeling macam kena mild electric shock. Then I started to feel numb from my lower back, lower abdomen, sampai la kaki. Honestly after days of contractions sha rasa relieved Sgt bila dapat epidural tu,” tulis Shila panjang lebar.

“Then sha diberi Pitocin, unfortunately after 2 hours Sha masih tak dilate juga. As sha ada posterior cervix, so dia ke belakang, jadi doctor tanya whether sha nak tunggu lagi 2 hours or C section.

“Sha cakap just buat apa-apa yang boleh save me and the baby sebab badan Sha pun dah sangat penat, and taknak stress kan baby dalam perut as masa tu kita suspect whether tali pusat dia terbelit kat leher, or tali pusat dia pendek.

“So sha cakap kita go on with emergency C section. Nurses pun terus tolong sha prepare utk masuk OT (bilik pembedahan). After 20 minutes macam tu, sha pun masuk OT ditemani oleh haris.

“Kesian betul dia pun penat. Then doctor cakap kena tambah more drugs kat sha punya epidural punya tube tu. Something stronger as the doctor going to cut me open kan, so Sha agreed.

Lepas dah tambah, as the doctor swipe antiseptic ke apa yang colour orange merah tu, I can still feel the cold cotton lalu kat my lower abdomen tu sebelum doctor nak potong. Then Sha cakap dengan doctor, doctor cakap kalau macam ni we have to give you GA (General anaesthesia) la.

View this post on Instagram

Assalamualaikum semua, sorry sangat tak dapat balas msg satu2.. Sha baru dapat baca semua ni.. Batu dapat nak jalan Sikit2 as I've been on drugs these few days kan 😊 Alhamdulillah Seth is a healthy baby boy.. Sha just tak dapat nak bf betul2 lagi sebab c section ji Sgt tak selesa nak bf.. Hari ni gagahkan diri juga utk bangun.. Keluar kan Segala tiub from my body.. Kalau ada tips on post c section boleh la Korang share dgn sha Korang punya experience 🙏 Anyways banyak orang Tanya kenapa sha kena emergency c section, actually disebabkan oleh sha failed utk dilate sampai habis walaupun dah Di induced, first kita try prostin, then the next day kita try foley balloon.. Then lepas air ketuban pecah, kita try Pitocin that night.. And I've been contracting tinggi sangat2.. Before amek Pitocin sha buka 4cm je so me and haris decided to take epidural (it was amaaaaazinggggg) doctors and nurses kat HUKM ni semua sangat bagus.. Tak sakit Sgt pun bila jarum tu masuk kat belakang, Doctor ckp dengan sha supaya duduk, peluk bantal and jangan gerak.. So I didn't move at all.. Bila ubat masuk, you'll get a tingling feeling macam kena mild electric shock.. Then I started to feel numb from my lower back, lower abdomen, sampai la kaki.. Honestly after days of contractions sha rasa relieved Sgt bila dapat epidural tu.. (sambungan kat comment bawah)

A post shared by 씰라茜拉shila amzah🇲🇾 (@shahilaamzah) on

“Adoi nervous gila time tu, sebab sha memang seriau nak masuk masuk tiub kat tekak ni, takut damage my vocal cord ke apa (sampai skrg rasa sakit kat area tekak) tapi sha dah redha and TAWAKAL.

“Sha pegang tangan Haris, Sha mengucap. Lepas tu kena sedut gas tu. Then after 30 minutes kot, sha baru terjaga kat recovery room,” tulis Shila bercerita pengalaman melahirkan bayi sulung mereka.

SUMBER

Be the first to comment on "“Sha Reda Dan Tawakal. Sha Pegang Tangan Haris” – Shila Amzah Kongsi Detik Cemaas Lahirkan Anak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*