Ucapan Hari Merdeka Datuk Lee Chong Wei Meruntun Hati Rakyat Malaysia

NEGARA kita bakal menyambut ulang tahun Hari Kemerdekaan yang ke-62 dan pelbagai pencapaian dan lakaran sejarah yang telah kita kecapi selama ini.

Namun persoalannya, adakah kita sebagai rakyat Malaysia benar-benar telah memahami erti atau konsep kemerdekaan itu sendiri?

Sempena sambutan hari kemerdekaan, legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei menzahirkan sesuatu di laman media sosialnya.

Image may contain: 6 people, people standing, stripes and indoor

Namun, beliau mencatatkan sedikit nada kesalnya terhadap situasi semasa yang menyaksikan kawan-kawan dan peminatnya saling ‘berperang’ kata-kata kesat di media sosial berikutan beberapa isu.

Dalam satu hantaran di Facebooknya pada Jumaat, Chong Wei berkata, situasi di media sosial yang dilihat sejak kebelakangan ini adalah perkara yang perlu dipandang serius kerana ia membawa isu kebencian perkauman hingga merosakkan perpaduan.

Menurut Chong Wei, beliau yang baru-baru ini kurang aktif dengan penggunaan media sosial kerana ‘sakit hati’ melihat kandungan yang kurang menyenangkan seperti lontaran kata-kata kesat antara satu sama lain hanya disebabkan beberapa isu remeh.

“Ini bukan Malaysia yang saya perjuangkan,” tegas Chong Wei.

Melihat perkembangan yang meresahkan itu, jaguh badminton negara itu mengimbas kisah pahit manis perjuangannya semasa menentang Lin Dan dalam perlawanan akhir Terbuka Malaysia 2006, dan mahu pembaca menilai erti di sebaliknya.

“Saya fikir saya akan kalah apabila ketinggalan pada mata 13-20. Adalah mustahil (untuk menang) menentang lawan paling berbakat dengan kekurangan tujuh mata,”

“Saya letih dan sedih. Saya pandang ke atas dan melihat kepada orang ramai. Sokongan lantang mereka tidak pernah goyah. Kemudian terlihat seorang gadis Melayu, mungkin sekitar umur 8 tahun meletakkan kedua tangan bersama dengan matanya tertutup. Dia berdoa untuk saya.

“Di bahagian lain stadium, saya melihat seorang wanita muda India menangis. Saya tidak tahu adakah dia menangis untuk saya? Tetapi saya menganggap itulah yang dia lakukan,” tambah beliau lagi.

Dalam masa sama, Chong Wei memberikan kisahnya dari sudut berbeza iaitu tentang anak kepada sahabatnya, seorang budak lelaki Cina berumur 10 tahun yang menjerit nama beliau dengan kuat sehingga pengadil terpaksa berpaling ke sudut itu seperti memberi ‘signal’ agar dia memperlahankan suaranya.

Beliau juga sempat meluahkan rasa terharu dengan situasi apabila seluruh rakyat Malaysia mendoakan kejayaan beliau setiap kali berentap di dalam gelanggang dan perkara tersebut yang memberikan kekuatan dan semangat untuknya supaya tidak berputus asa.
“We Malaysians lepak sekali, mamak sekali, look after one another tak kira kaum. We cheer for our country Malaysia. Are we going to stop all these because of one random voice from the building? “
Sesungguhnya, kita rakyat Malaysia lebih baik daripada ini.

“Jangan biarkan isu-isu kecil seperti Dong Zong, khat memisahkan kita,”

Jangan biarkan orang kecil menyebarkan kebencian perkauman membuatkan kita kalah,”

Jangan biarkan orang luar mencucuk hidung kita hingga hilang kewarasan kita,”

Jangan biarkan anasir jahat (dari orang Cina, India dan Melayu) mengalahkan negara kita, rakyat kita” menurut entri Facebook jaguh badminton tersebut.

Tambahnya, rakyat Malaysia jauh lebih besar daripada ini. Tunjukkan kita jauh lagi teguh dari semua kisah tidak masuk akal ini.

“Sebarkan kasih sayang bukan kebencian!”

“Saya mahu anak-anak dan cucu saya mempunyai rakan Melayu dan India. Saya mahu mereka berasa selamat di Malaysia, jangan ‘bunuh’ saat indah Malaysia itu.”

Terakhir sekali, legenda badminton negara itu sempat memberikan ucapan Hari Merdeka dalam kenyataanya yang mendapat lebih 21 ribu perkongsian sejak dimuat naik enam jam lalu.

“Selamat hari merdeka Malaysia, tanah tumpahnya darah ku. Kesetiaan kepada raja dan negara.”

sumber : astro awani via hiburan media kini

Be the first to comment on "Ucapan Hari Merdeka Datuk Lee Chong Wei Meruntun Hati Rakyat Malaysia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*