Ibu Sebak Myat Anak Terpaksa Disimpan Tiga Hari, “Semua Ini Tidak Akan Berlaku Jika Saya

Klang – “ Maafkan ibu, sayang. Kalaulah ibu berduit, mungkin awak boleh dik3bumikan dengan cepat.”

Itu luahan Kamaliah Ismail, 21, yang terpaksa menerima hakikat anak dalam kandungan meningg4l duni4 selepas dia dis3rang saw4n 15 Ogos lalu.

Wanita itu terkilan kerana tidak berkemampuan membayar kos peng3bumian berjumlah RM500 sehingga menyebabkan jen4zah anaknya diletakkan dalam peti may4t selama tiga hari di H0spital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini.

“ Saya tidak menyangka akan dis3rang saw4n beberapa kali pada 15 Ogos lalu sehingga anak dalam kandungan yang berusia enam bulan meningg4l duni4 dan perlu dib3dah segera untuk mengeluarkannya.

“ Saya k0ma selama tiga hari dan tidak dapat menatap wajah anak sehingga dia dik3bumikan. Hidup saya gelap apabila ibu mentua memaklumkan perkara itu sebaik sedar.

“ Kesedihan saya tidak boleh digambarkan dengan kata-kata kerana saya bukan sahaja tidak berpeluang memeluk anak buat kali pertama dan terakhir, tetapi dia juga terseksa apabila perlu menunggu tiga hari untuk dikebumikan,” katanya di kediamannya di Pandamaran di sini, semalam.

Kamaliah berkata, dia menyalahkan dirinya kerana tidak mampu menyediakan wang pengurusan jen4zah bagi anak sulung yang dinantikan itu.

“ Semua ini tidak akan berlaku jika saya ada duit. Saya tidak tahu bila saya boleh maafkan diri sendiri dan sehingga kini saya masih termimpi wajah anak yang pergi meninggalkan saya.

“ Dalam kejadian ini, tiada pihak yang patut disalahkan melainkan diri sendiri. Maafkan ibu sayang, semua ini salah ibu,” katanya.

Wanita itu berkata, suami, Mohd Samsul Sazmi, 23 dan ibu mentuanya, Noni Mohd Yassin, 42, sudah sedaya upaya mencari wang untuk menyelesaikan urusan peng3bumian anaknya namun hanya mampu mengumpul RM250 saja.

Kamaliah berkata, lebih memilukan apabila dia sudah merancang menamakan anaknya Nur Jannah namun tidak kesampaian.

“ Namun, tidak sangka pula pihak yang menguruskan peng3bumian anak meletakkan nama Nur Jannah pada kuburnya walaupun saya sendiri tidak pernah memaklumkan kepada sesiapa mengenai nama itu,” katanya memaklumkan suami tiada pekerjaan tetap.

Katanya, jen4zah anaknya selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Selat Klang di sini, pada 18 Ogos lalu hasil bantuan badan bukan kerajaan (NGO), Unit Khas Van Jen4zah (UKVJ).

Sementara itu, Noni berkata, dia hanya mampu mengumpul RM250 hasil bantuan orang ramai dan jiran terdekat untuk proses peng3bumian cucunya.

“ Namun, jumlah itu tidak cukup dan saya perlu memikirkan perbelanjaan Kamaliah selepas keluar h0spital termasuk keperluannya untuk berpantang,” katanya yang bekerja sebagai pengasuh di rumah dan menerima bayaran RM500 sebulan.

Katanya, dia sedih tidak dapat memberikan yang terbaik terutama menyediakan wang peng3bumian arw4h cucu pertamanya.

“ Nenek apakah jika saya tidak dapat cari wang untuk peng3bumian cucu sendiri. Setiap hari saya terbayang wajah cucu kerana dia terpaksa berada dalam peti may4t di h0spital,” katanya.

Setiausaha Agung UKVJ, Abdul Hadri Hakimi Abdul Rahman, 38, berkata, dia menerima panggilan daripada ahlinya memaklumkan perkara berkenaan 18 Ogos lalu sebelum menghantar pasukan ke h0spital.

“ Selepas menerima panggilan mengenai kejadian itu, kita terus gerakkan unit untuk menguruskan jen4zah dengan segera.

“ Tidak sepatutnya perkara ini berlaku hanya kerana keluarga tidak mampu kerana yang meningg4l duni4 perlu diuruskan cepat,” katanya.

Beliau memaklumkan, pihaknya menanggung semua perbelanjaan peng3bumian bayi itu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Malaysia United

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "Ibu Sebak Myat Anak Terpaksa Disimpan Tiga Hari, “Semua Ini Tidak Akan Berlaku Jika Saya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*