Rasa $akit Selepas Makan, Apa Yang Doktor Temui Dalam Perut Gadis Ini Buat Semua Terkedu

Doktor terkejut apabila mendapati punca s4kit per0t seorang remaja perempuan berusia 17 tahun di India ialah kerana kembarnya yang membesar dalam per0t pes4kit selama lima tahun sebelum dikesan.

Menurut artikel yang disiarkan dalam Jurnal Perub4tan Britain baru-baru ini, remaja itu berjumpa doktor yang kemudian mendapati s4kit itu bukan akibat ma$alah penghadaman sebaliknya ‘mengandungkan’ kembarnya yang tidak terbentuk sejak dia dilahirkan.

Menurut Daily Mail, selama lima tahun ‘kembar’ itu membesar dalam per0t remaja berkenaan yang kadang-kadang menyebabkan kes4kitan atau berasa per0t terlalu penuh selepas makan.

Doktor mengesahkan dia mempunyai ketumbvhan namun tidak tahu punca dan jenis ketumbvhan itu. Imbasan menunjukkan ketumbvhan itu mengandungi lemak dan tisu lembut seperti sejenis 0rgan.

Pem3riksaan lebih teliti mendapati ada tulang, termasuk tul4ng belakang, rusuk dan tul4ng panjang.

Pasukan perub4tan melakukan pemb3dahan mengeluarkan ketumbvhan itu dua tahun lalu dan mereka mengesahkan ia mengandungi tul4ng seperti dilihat dalam imbasan.

Malah, ketumbvhan itu turut mengandungi rambut serta beberapa gigi.

Ia dikenali sebagai Terat0ma, sejenis ketumbvhan yang membesar menjadi beberapa jenis tisu seperti yang berlaku dalam proses pemb3saran j4nin tetapi bukan bayi.

Pakar perub4tan mengesahkan ketumbvhan remaja itu adalah kembarnya yang gagal terbentuk ketika dalam r4him tetapi diserap tubuhnya apabila ia g4gal membesar.

Kebarangkalian kej4dian itu untuk berlaku ialah satu bagi setiap 500,000 kelahiran hidup di seluruh dunia dan biasanya berlaku kepada lelaki.

” Saya berasa sangat risau melihat benj0lan di per0t saya, namun selepas pemb3dahan saya kini berasa selesa dan per0t saya sudah menjadi normal. Ibu bapa saya turut berasa gembira dengan perubahan ini”, kata gadis tersebut.

Menurut artikel dalam jurnal Sains Perub4tan Institusi India, doktor percaya remaja berkenaan adalah pes4kit paling tua pernah dikesan mengalami kej4dian seperti itu.

Sementara itu kes Terat0ma pernah direkodkan berlaku di Jepun apabila satu ketumbvhan ditemui di 0v4rium seorang gadis berusia 16 tahun. 

Apa yang mengejutkan, kandungan yang dijumpai adalah otak! Otak kecil tersebut berukuran kira-kira 3 cm ditemui selepas Masayuki Shintaku dari Pusat Perub4tan Shiga Jepun melakukan pemb3dahan membuang ketumbvhan. Sewaktu pemb3dahan, mereka mendapati gump4lan yang mel3kit dan berminyak.

Selepas dianalisis, benjolan/ ketumbvhan itu sama dengan cerebellum dan sebahagian daripada cerebellum. Shintaku berkata, se-perlima ketvmbuhan 0v4ri sebenarnya boleh mengandungi tisu asing, seperti gigi, rambut, lemak, dan otot.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: hmetr0

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:

Be the first to comment on "Rasa $akit Selepas Makan, Apa Yang Doktor Temui Dalam Perut Gadis Ini Buat Semua Terkedu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*