Berulang Kali Tunku Azizah Titah “Ini Cucu Saya Nombor 82, Saya Ini Neneknya”, Tak Sangka Ini Sebabnya

Kemunculan kanak-kanak perempuan berpakaian serba merah yang berdiri di pintu pagar sebuah rumah di Taman Sri Keramat di Maran, Pahang pada Jumaat menarik perhatian Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Kanak-kanak itu, Puteri Norliyana Damia, 7, mengenakan rantai leher dengan l0ket berbentuk bujur yang merupakan kurniaan khas kepada setiap kanak-kanak tabung uji menerusi Yayasan Fertiliti Tunku Azizah (TAFF) yang diasaskan baginda.

” Ini cucu saya nomb0r 82…anak TAFF. Saya ini neneknya,” titah Tunku Azizah berulang kali kepada mereka yang berada di perkarangan rumah itu bagi menyambut keberangkatan tiba baginda ke taman perumahan itu.

Tunku Azizah dan Yang di-Pertuan Ag0ng Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Jumaat, berkenan mencemar duli menziarah tiga pesakit kronik di Taman Sri Keramat dalam lawatan baginda ke daerah Maran.

Tunku Azizah juga berkenan membaca maklumat kelahiran yang diterap pada l0ket itu, dan kemudiannya bertanya kepada ayah Puteri Norliyana Damia, Zainudin 0sman, 51, jika anaknya dilahirkan tidak cukup bulan kerana beratnya semasa dilahirkan pada 22 Jun 2012 hanya 2.3 kilogram.

Baginda yang dilihat sangat teruja bertemu ‘bayi TAFF itu’ kemudiannya menyembah maklum perkara itu kepada Sultan Abdullah dan mengajak baginda untuk sama-sama bergambar kenangan dengan Puteri N0rliyana Damia dan Zainudin.

Sementara itu, Zainudin, yang menetap di taman perumahan itu berkata beliau dan anaknya ‘sengaja’ hadir lebih awal di situ, kerana mahu berada di barisan hadapan kerana mahu bertemu dengan Tunku Azizah.

Peniaga itu menambah, beliau tahu keberangkatan tiba Tunku Azizah ke situ menerusi gr0up WhatsApp taman perumahan dan terus memaklumkan perkara tersebut kepada isterinya N0r Rabiatun Razali, 42, yang hari ini mempunyai tugasan di Pekan.

” Saya tidak pernah berpeluang untuk mengucapkan berterima kasih kepada baginda secara bersemuka kerana TAFF memb0lehkan saya dan isteri merasai pengalaman sebagai ibu bapa selepas 12 tahun berkahwin. Malah, inilah satu-satunya zuriat kami buat masa ini.

” Semasa d0ktor mengesahkan isteri mengandung, kami berdua begitu gembira. Saya rasa malu jika saya tidak datang ke sini hari ini kerana jasa baginda kepada kami tidak mungkin dapat kami balas,” katanya.

Zainudin berkata beliau dan isteri pernah beberapa kali mencuba pelbagai kaedah untuk mendapatkan anak, namun tidak berjaya selain isterinya juga keguguran sebanyak dua kali sebelum mereka membuat perm0honan TAFF sekitar 2011.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: mstar

Be the first to comment on "Berulang Kali Tunku Azizah Titah “Ini Cucu Saya Nombor 82, Saya Ini Neneknya”, Tak Sangka Ini Sebabnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*